Derbi dana: Totenhem – Liverpul: Pada poslednja klapa fudbalskog blokbastera

Na “Vanda Metropolitanu”, stadionu Atletika u Madridu, za titulu najboljeg u Evropi boriće se fudbaleri dve engleske ekipe, londonskog Totenhema i Liverpula. Ove timove predvode treneri koje mnogi doživljavaju kao gubitnike, pošto nikako da se okite nekim trofejom, ali niko, ni Maurisiju Poketinu, a ni Jirgenu Klopu, ne može da ospori veliko trenersko znanje. To su, na najbolji način, potvrdili ove sezone, dovevši svoje ekipe do završne predstave. A kakav su trnovit put do glavnog grada Španije imali i jedni i drugi, ne moramo ponavljati, recimo samo, bilo je ovo najuzbudljivije izdanje Lige šampiona od njenog osnivanja.

Totenhem: “Pevci” čekaju bilo kakav pehar punih 11 godina, a mogao bi stigne “Bingo”

Ukotvili su se londonski “pevci” u vrhu engleskog fudbala prethodnih sezona. Dva puta su uzastopno osvajali drugo mesto, a već su redovni učesnici najkvalitetnijeg evropskog fudbalskog takmičenja. Međutim, ono što nedostaje ovom timu su trofeji. Poslednji su osvojili još 2008. godine, i to malo cenjeni u Liga kkupu Engleske. Što se međunarodnih tiče, imaju dva Kupa UEFA, osvojena u prošlom veku, 1972. i 1984. godine. Titulu šampiona Engleske čekaju još od 1961. godine, pa one tri decenije čekanja Liverpula, izgledaju kao “mačiji kašalj” u odnosu na njihov post. U Ligu šampiona su ušli sa željom da pokušaju da prođu grupu. Kada su videli sastav, odnosno da su u društvu Barse, Intera i PSV-a, verovatno su se oprostili od nokaut faze, ali golom u finišu meča u Kataloniji, uz remi “filipsovaca” na Meaci, uspeli su da “prezime”. Prava drama usledila je posle zimske pauze. Prvo su izbacili Borusiju iz Dortmunda sa dve pobede, a onda odigrali fantastičan revanš sa Sitijem, koji su izgubili sa 4:3, ali zahvaljujući većem broju golova u gostima, prošli su dalje. “Građani” su postigli gol preko Sterlinga u sudijskoj nadoknadi, koji bi ih odveo u polufinale, da nije poništen zbog osfajda nakon gledanja VAR-a. Tek je polufinale bilo priča za sebe. Ajaks je slavio u Londonu 1:0, a posle prvog poluvremena u Amsterdamu dodao je još dva gola. A onda je Totenhem odigrao 45 minuta koje će navijači ovog tima pamtiti večno. Sa tri gola Lukasa Moure, “pevci” su stigli do pobede koja ih je odvela u finale, a gol za trijumf postignut je, bukvalno, u poslednjoj sekundi nadoknade vremena. Takvu euforiju na jednoj, odnosno očaj na drugoj strani, može da izrežira samo fudbal.Argentinski stručnjak nije dobio pojačanja prošlog leta. Klub je odlučio da štedi, pošto je cena izgradnje novog stadiona rasla iz dana u dan, a protegla se sve do početka aprila. Dobra vest za Poketina je povratak u tim najboljeg fudbalera Harija Kejna, koji je povređen u revanšu sa Sitijem u četvrtfinalu, ali je pitanje da li će ga Argentinac od starta poslati na teren. Sigurno je da će sjajni Korejac Hjong Min Son biti u špicu, a moguće je da će Moura biti taj drugi napadač. Ako se odluči za tri špica, trpeće vezni red, u kome su sigurni Dele Ali i Danac Eriksen. Čini se da je poslednja četvorka izvesna, Tripije i Rouz po bokovima, odnosno Aldervereld i Fertongen u sredini odbrane. Braniće Loris, naravno. Povređen je Davison Sančez, a svi ostali su na raspolaganju.

Liverpul: Premijer liga ostala san, gubitak Lige šampiona postao bi košmar

Navijači “redsa” bili su jasni, menjali bi pehar Lige šampiona za onaj domaći, trofej u Premije ligi, koji ćekaju od 1990. godine. Želja je, ipak, bila veća od mogućnosti, Liverpul je prokockao veliku prednost, koju je imao oko Nove godine, a onda nije uspeo da nadoknadi bod minusa do samog kraja prvenstva, čime je Siti pokazao kako se osvajaju trofeji. Samo u Engleskoj je moguće da trijumf u Ligi šampiona bude uteha za neosvajanje domaćeg prvenstva, ali i to je moguće. Četiri ekipe iz ove zemlje igraju u dva evropska finala, a peta je postala šampion u domovini. Liverpul je bio na krovu Evrope već pet puta, poslednji put 2005. godine, nakon onog nestvarnog istanbulskog finala, kada su sustigli prednost Milana od 3:0 posle prvog poluvremena i slavili boljim izvođenjem penala. Istina, Milanezi su im se revanširali dve godine kasnije u finalu koje igrano u Atini, a Liverpul je bio deo završne predstave i prošle sezone, ali tada je Real stigao do treće uzastopne titule, pobedivši engleski tim sa 3:1 u glavnom gradu Ukrajine Kijevu. Taj poraz nije preterano razočarao navijače tima sa crvene strane Liverpula. Real je bio bolji, a najveći krivac za poraz bio je njihov golman, Loris Karijus sa katastrofalnim reakcijama kod drugog i trećeg gola Madriđana. Ni Liverpulov put do Madrida ije bio posut ružama. Ustvari jeste, ali ne laticama, već kopletnim cvetom, sa sve bodljama. Dobili su najjaču grupu, po opštem mišljenju. Bili su tu favorizovani PSŽ, Napoli i beogradska Crvena zvezda, posrnuli gigant na putu oporavka, željan krvi velikih rivala. Baš u Beogradu Englezi su doživeli jedan od najbolnijih poraza, a egzekutor je bio, u evropskim okvirima anonimni Milan Pavkov, koji je sa dva sjajna gola naterao Alisona na kapitulaciju. Izgubili su i na dv preostala gostovanja, u Napulju i Parizu, ali su zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na Napoli prošli dalje. U eliminacionoj fazi prvi rival je bio Bajern, a meč na “Enfildu” okončan je bez golova. Mnogi su ih tada otpisali, pogotovo zbog kriminalnih gostujućih izdanja. Ali, baš tada, na minhenskoj “Alijanc areni”, Liverpul je odigrao fantastičan meč i izbacio nemački tim. U četvrtfinalu nije bilo problema sa Portom, a onda su se namerili na Barselonu. U glavnom gradu katalonije izgubili su 3:0, ostali bez Mohameda Salaha pred revanš, ali su tada zablistali rezervisti Vajnaldum i Origi, pa su Mesi i društvo ispraćeni sa 4:0 na Iberijsko poluostrvo. Sve je poznato što se tima koji će Klop izvesti tiče. Oporavili su se Firmino i Salah, pa će uz Senegalca Mane, činiti napadački triling. Nema povređenog Keite, pa će u manevru dejstvovati Fabinjo, jedan od junaka meča sa Barsom, zatim Henderson i Vajnaldum, koji se izborio za startnu poziciju. Odbranom komanduje fenomenalni Holanđanin Virdžil van Dajk, koji igra u paru sa Matipom, dok su bekovi Aleksander-Arnold i Robertson. Na golu je, naravno, Brazilac Alison Beker.

Naš predlog:

Nije ovo prvi put da u finalu igraju dve ekipe iz iste zemlje. Već su se sastajali Španci, real dva puta sa Atetikom i jednom sa Valensijom, Italijani, Juve i Milan, Nemci, Bajern i Dortmund, ali i Englezi, još pre 11 godina, Mančester Junajted i Čelsi u Moskvi. U sezoni dominacije ostrvskog fudbala, kada i selekcija “Gordog Albiona” ređa fantastične rezultate na međunarodnom planu, klubovi su napravili nešto što se neće skoro ponoviti, možda i nikad. U oba finala nalaze se ekipe iz Engleske. Po kladionicama favorit je Liverpul. U Meridianbet-u kvota na dvojku je tačno 2.00, remi se plaća 3.55, a trijumf Totenhema 4.10. Ne verujemo da ove ekipe mogu da igraju na 0:0, prosto to nisu takvi timovi. Zato predlažemo igru gol-gol, uz bar tri pogotka. Za GG3+ u kladionici Meridiabet dobijate kvotu 2.15.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.