Tip dana: Sten Vavrinka – Rodžer Federer: Veterani se ne daju “mladim lavovima”

Svešvajcarski okršaj gledaćemo u četvrtfinalu Rolan Garosa. Dva bivšua šampiona boriće se za mesto u poluffinalu i, najverovatnije, okršaj sa Rafaelom Nadalom. Ko će biti uspešniji teško je proceniti, čini nam se da su šanse podjednake.

Sten Vavrinka: “Sten the man” kao najslabije rangirani teniser među osam

Strpljivo je ovaj teniser gradio svoj put do najvećih vrhova ove igre. Tek u poznim igračkim godiinama Vavrinka je postao Grend Slem šampion, a onda je bio i deo najbolje četvorke svetskog tenisa. I njegov usud je taj da je igrao u eri velikih šampiona Federera, Đokovića i Nadala, i sigurno je da nije tako bilo, da bi imao mnogo više titula, bar onih sa Mastersa i ostalih turnira. Što se Grend Slemova tiče, ima ih tri, sva tri na različitim mestima. Osvojio je Australijen Open, istina zahvaljujući povredi Nadala u finalu, onda je pobedio Đokovića na Rolan Garosu i na US openu. Treba mu još Vimbldon, pa da sse priključi trojici najvećih kao teniser sa velikim slemom. Ipak, teško je poverovati u njegov trijumf na londonskoj travi, mada su izdanja iz Pariza sigurno ohrabrujuća za njega. Prošle godine, susreo se sa teškom povredom kolena, razmišljao je i o prekidu karijere, jer je povratak sporo napredovao, a koleno teško izdržavao najveće napore. Međutim, kako je ova sezona odmicama, igrao je sve boolje i postepeno se vraćao tamo gde pripada, u teniski vrh. Najbolje rezultate ostvario je u Roterdamu, gde je igrao u finalu, a sasvim solidan je bio i na Mastersu u Madridu, gde ga je zaustavio Rafael Nadal u četvrtfinalu. Pošto je prošle godine ispao u prvom kolu na Rolan Garosu, već je zaradio veliki broj bodova, i očekuje ga solidan napredak na listi, na kojoj je trenutno na 28. mestu. Sada je u prvom kolu pobedio Slovaka Kovalika sa 3:1, onda Čileanca Garina sa 3:0, pa Bugarina Dimitrova u tri taj brejka. Najbolji meč dosadašnjeg toka turnira odigrali su on i mladi Grk Stefanos Ciciapas, a iz te epske borbe, kao pobednik je izašao Švajcarac sa 3:2. Posle meča, Cicipas koji nije poznat kao blagonaklon prema rivalima, izrazio je veliko poštovanje prema Vavrinki, i zbog tog meča, ali i svega što je napravio u karijeri.

Rodžer Federer: “Rođa” se uželeo pariske šljake, nikom nije dao ni set

Tri godine pariska publika nije imala priviilegiju da gleda Rodžera Federera. I tamak kada ssu pomislili da će na Rolan Garos svraćati samo kao gledalaca, Federer se vratio. Kakvi su mu planovi teško je reći, šljaka mu nije omiljena, a u godinama je kada mu mečevi sa besomučnim udaraanjem loptice i po pet sati, nikako nisu potrebni. Ali, Federera ne bi bilo ovde da ne misli da može do trijumfa. Za sada mu sve ide po planu. Žreb mu je bio naklonjen, pa dosadašnji rivali, Italijan Sonego, Nemac Ote, Norvežanin Rud i Argentinac Majer, nisu ni zapretili, a sve mečeve dobio je sa maksimalnih 3:0. Prvi pravi ispit ima sada, sa svojim velikim prijateljem, i saigračem iz Dejvis kup reprezentacije. Treba reći i tto da su Vavrinka i Federer osvojili u dublu i zlatnu olimpijsku medalju u Pekingu 2008. godine. Interesantno je da je Federer, posle prošle sezone kada je propustio sve turnire na šljaci, ove igrao i u Madridu i Rimu. U Madridu je izgubio od ominika Tima u četvrtffinalu, a u Rimu je predao četvrtfinale Ciciasu, jer je bio preumoran nakon okršaja sa Bornom Ćorićem, u kome je spasio dve meč lopte. Rekorder po broju Grend Slemova sigurno želi da osvoji još neki, pa da se sa sadašnjih 20, pomeri napred i tako, gotovo nemogućim, učini svaki napor rivala, Nadala i Đokovića , pre svih, da ga ikada sustignu. Još uvek je i teniser koji je najviše nedelja proveo kao broj 1, ali bi to Srbin mogao da stigne već naredne godine u ovo vreme, ukoliko ostane prvi teniser sveta do tada. Federeru nije odgovaralo vreme u Parizu u prvoj nedelji, bilo je dosta hladno i vlažno, loptice su bile teže i sporije, a da bi imao ikakve šanse, recimo protiv Nadala u eventualnom polufinalu, uslovi za igru morali bi da budu znatno brži. On će pokušavati da maksimalno skraćuje poene i protiv Vavrinke, da bi što svežiji dočekao završne borrbe, jer njemu jedno polufinale više ili manje, ne znači mnogo.

Naš predlog:

Po kladionicama je Federer favorit. Složićemo se s tim samo iz tog razloga što je Vavrinka imao mnogo teži posao u osmini finala i znatno je umorniji pred međusobni duel. Do sada su igrali čak 25 puta mešusobno, a statistika je potpuno na strani Federera. On je dobio 22, a Vavrinka samo tri duela. Poslednji put je Vavrinka pobedio upravo na Rolan Garosu pre četiri godine, kada je na kraju i osvojio turnir. Federer takođe ima samo jednu titulu na pariskoj šljaci, a za to najviše može da zahvali Robinu Soderlingu koji je eliminisao Nadala. U kladionici 1xbet kovota na pobedu Vavrinke je 3.40, dok je na trijumf Federera 1.36. Verujemo da će biti bar četiri seta, pa vam predlažemo igru na više od 38,5 gemova, za koju je kvota u 1xbet 1.86.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.