Tip dana: Mateo Beretini – Rodžer Federer: Prvi ozbiljan ispit za Švajcarca

U ponedeljak se igraju svi mečevi osmine finala na teniskom turniru u Vimbldonu. Favoriti se raspoznaju po imenima, ali ove godine to nije garancija pobede. Iznenađenja je bilo previše, a jedino se vodeća trojka odlično drži i bez većih problema je prebrodila prva tri kola. To se, naravno, odnosi i na Rodžera Federera, koji je izgubio prvi set na turniru, a onda je osvojio devet u nizu. Međutim, sada ga očekuje odlični Italijan Mateo Beretini.

Mateo Beretini: Pobediti Federera na Vimbldonu, ima li većeg izazova?

Da se ovaj meč igrao prošle godine, niko ne bi postavljao pitanje ko će proći dalje. Beretini je tada bio malo poznati teniser, koji je bodove skupljao uglavnom na čelendžerima. Na prošlogodišnjem Vimbldonu ispao je u drugom kolu, što je tada bio solidan rezultat, pogotovo jer Italijani ne preferiraju travu. Godinu je započeo kao 54. teniser sveta, a sada je u London došao kao 20. Od sledećeg ponedeljka popraviće svoj najbolji ranking, s obzirom da je već zaradio novih 135 bodova. Mogao bi da ih uzme i mnogo više, ali mu je prvi uslov da pobedi osmostrukog osvajača ovog turnira, Rodžera Federera. Beretini je prvu ATP titulu uzeo prošlog leta na turniru u Gštatu, koji se igra na zemlji. I druga je bila na najsporijoj podlozi, ove sezone u Budimpešti, kada je u finalu bio bolji od Filipa Krajinovića. Treću je osvojio nedavno, pobedio je u nemačkom Štutgartu, a taj turnir se igra na travi. U međuvremenu je prikazivao dobre igre i na betonu, čime je dokazao da je polivalentan teniser, a da bi bili u svetskom vrhu, to je conditio sine qva non u ”belom sportu”. Na prva dva Grend slema u sezoni imao je slabe rezultate. Na Australijen Openu je ispao u prvom kolu, dok je na Rolan Garosu dogurao do drugog. U Melburnu ga je izbacio Cicipas, a u Parizu Norvežanin Rud. Pored dva osvojena turnira, koje smo pomenuli, igrao je finale u Minhenu, koje je izgubio od Garina, a osvojio je i jedan čelendžer, u američkom Feniksu.

Rodžer Federer: Svi čekaju polufinale sa Nadalom, ali do njega ima još posla

Ako postoji realna šansa da Federer uveća broj osvojenih Gredn slemova, onda je ta šansa na vimbldonskoj travi. Ovo je njegov omiljeni ”veliki” turnir, a uz Hale i rodni Bazel, sigurno najomiljeniji. Osvajao ga je osam puta, a što je stariji, sve više mu odgovaraju kratki poeni i brza podloga. Prošle godine je Švajcarac ispao još u četvrtfinalu. Tada ga je savladao Južnoafrikanac Kevin Anderson i to posle njegovog vođstva od 2:0, što mu se u karijeri nije često dešavalo. Nismo proveravali, a možda nije nikad. Za razliku od 2018. godine, sada je Federer odlučio da se pojavi i na šljaci, igrao je u Madridu i Rimu, a kasnije i na Rolan Garosu, gde je stigao do polufinala u kome ga je pobedio Rafael Nadal, po onom uraganskom vetru. Postoje velike šanse da se Rodžer revanšira velikom prijatelju iz Španije na Vimbldonu, a za tu priliku je potrebno da obojica prođu još po dve prepreke. Nadal je imao ozbiljnije protivnike do osmine finala, izbacio je Kirjosa i Congu, dok je Federer u prva dva kola igrao sa anonimusima, Južnoafrikancem Herisom i domaćim teniserom Klarkom. U trećem kolu je s druge strane mreže imao polufinalistu Australijen Opena, Luku Puja, ali ni on nije bio ozbiljna prepreka. Čini nam se da će pravi ispit biti duel sa Beretinijem. S njim Federer još nije igrao, a Italijan je u sjajnoj formi. Jeste Švajcarac jedini osvojio tri turnira ove sezone, posle Majamija i Dubajia, po 10. put je podigao i pehar u Haleu, ali to ne znači da će se prošetati do tog projektovanog duela sa Nadalom u polufinalu. Pošto se Španac osvajanjem Rolan Garosa približio na dva Grend slema zaostatka, a i Novak mu je za petama, sigurni smo da je jedini motiv Švajcarca da još uvek igra, uz olimpijsko zlato, da osvoji bar još jedan Grend slem i utekne još malo po njihovom broju.

Naš predlog:

Rekli smo da je ovo njihov prvi međusobni okršaj, što je neverovatno, s obzirom da ni Italijan nije početnik, a Švajcarac je na TUR-u dve decenije. Kladionice ne daju mnogo nade Beretiniju, pa je u Bet365 njegov trijumf propraćen kvotom 7.00, a Federerova pobeda sa 1.10. Možemo se složiti da su veće šanse na strani Švajcarca, ali ne baš u tom odnosu. Zato je naš predlog igra više od 3,5 setova, za koju je kvota u Bet365 2.05, a predlažemo i više od 34,5 gemova na meču sa koeficijentom 1.83 u kladionici Bet365.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.