Tip dana: Flora(Estonija) – Radnički(Srbija): Usputna stanica ka Frankfurtu

Prvi rival u kvalifikacijama za Ligu Evrope, srpskom vicešampionu biće estonska Flora. Pobednik dvomeča između Nišlija i Estonaca igraće u drugom kolu protiv prošlogodišnjeg polufinaliste ovog takmičenja, Ajntrahtom iz Frankfurta, što je dovoljan izazov pred ovaj okršaj.

Flora: “Kaktusi” još ne znaju kako je igrati na jesen u Evropi

Flora nije nepoznato ime u fudbalskom svetu, pre svega jer je redovni učsnik kvalifikacija za evropske kupove. Međutim, do sada nisu imali nekog zapaženog uspeha, osim plasmana u drugu rundu. Grupnim fazama nisu ni prišli. Istina, prošle godine su imali jednu lepu pobedu, na svom terenu su pobedili APOL sa 2:0, ali to nije bilo dovoljno za prolaz dalje, pošto su na Kipru izgubili sa 5:0. I zbog tog rezultata, Nišlije treba da budu obazrive u Talinu. “Kaktusi”, kako glasi nadimak ovog kluba, umeju da budu motivisani pred svojim navijačima kada se sastaju sa poznatijim rivalima. Njihova prednost je i to što im je takmičenje u punom jeku. Flora je trenutno na prvom mestu, a pre nekoliko dana zabeležili su važnu pobedu nad prvim pratioce Levadijom od 2:1 i to na gostujućem terenu. To je bio treći ovogodišnji okršaj dve najbolje ekipe iz ove zemlje, a na sva tri su slavili gostujući tomovi, dva puta Flora i jednom Levadija. Fudbal nije preterano popularan u ovoj baltičkoj zemlji, koja je ranije bila deo SSSR-a, ali ni tada nije imala predstavnika u elitnom rangu sovjetskog fudbala. Flori je najveći evropski uspeh bio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope još 2006. godine, kada je eliminisao norveški LIn, nakon dva remija, zbog gola više postignutog u gostima. U timu su uglavnom domaći fudbaleri, a jedini internacionalac je Finac Anselmi Nurmela, koji igra u veznom redu.

Radnički Niš: Novi “Real sa Nišave” ponovo deo Evrope

U Nišu su se igrale evropske utakmice prošlog leta, nakon pauze od više od tri i po decenije. Radnički je bio na periferiji još od onog čuvenog polufinala sa Hamburgerom u tadašnjem Kupu UEFA, odnoso ispadanja od splitskog Hajduka 1983. godine. U prvenstvu Srbije napravljen je iskorak, pošto su Nišlije prvi put završile kao vicešampioni, a došli su i do polufinala Kupa Srbije, ali trofej još nisu osvojili. Prošlog leta su igrali solidno u kvalifikacijama, ali je izraelski Makabi bio nepremostiva prepreka. U odnosu na ekipu koja je bila druga u Superligi, sada je Radnički dosta izmenjen. Umesto Nenada Lalatovića na klupi je Simo Krunić, a nema i nekoliko veoma važnih fudbalera. Otišli su Pankov, Ranđelović, Crnomarković, Drinčić, Ristić, Grbić,  polovima startne postave i uz Haskića, Najboljeg strelca, svi nosioci igre. Ispada da nam je Radnički, u ovom trenutku, veća nepoznanica od Flore, tima za koji mnogi nisu ni čuli. Sigurno da je i žreb, koji je pobedniku ovog duela u drugom kolu namenio Ajntraht iz Frankfurta, razočarao upravu kluba sa Čaira, jer je jasno da su frankfurtski “orovi” teško savladiva prepreka. Nemci su bili polufinalisti Lige Evrope prošle sezone, a ispali su posle penala od kasnijeg osvajača londonskog Čelsija. Dakle, Estonci ne bi trebalo da budu problem za “Real sa Nišave”, ali je pitanje koliko su realne šanse u duelu sa timom iz grada na reci Majni.

Naš predlog:

Nišlije su uspele u kratkom vremenskom intervalu, koliko su trajale pripreme pred start kvalifikacija, da odigraju tri kontrolne utakmice. Prve dve su igrali u Sloveniji, pobedili su Domžale i remizirali sa novim prvoligašem, ekipom Bravo, da bi onda izgubili od Sočija. Da li je to bilo dovoljno Kruniću da reši dileme oko startne postave, ostaje nam da vidimo. Bez obzira na ishod meča u Talinu, u revanšu ne bi trebalo da bude problema za Radnički. Kladionice smatraju da su Nišlije favoriti i u Estoniji. Kvota na njihovu pobedu u kladionici 1xbet je 1.94, remi je 3.62, a pobeda Flore 3.80. Bićemo malo oprezniji pred prvu utakmicu i predložićemo vam igru na mali broj golova. Smatramo da ih neće biti više od dva, a za 0-2 gola u kladionici 1xbet kvota je 2.15.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.