Tip dana: Novak Đoković – Rodžer Federer: Najbolji protiv najboljeg!

U finalu 133. Vimbldona, najstarijeg i najznačajnijeg teniskog turnira na svetu, igraće Novak Đoković i Rodžer Federer. Teško je da smo mogli dobiti bolji završetak ovog takmičenja, a Srbin će pokušati da odbrani titulu i dođe do 5. pehara, dok bi pobeda Švajcarcu donela već 9. trofej na vimbldonskoj travi.

Novak Đoković: Svašta se dogodilo od prošlogodišnjeg finala do danas

Osvajanje Vimbldona, u prošloj sezoni, bilo je prekretnica za srpskog tenisera. Posle dve slabe godine, bez značajnijeg uspeha, ophrvan povredama i operacijom, Đoković je, po sopstvenom priznanju, razmišljao i o prekidu karijeere. Srećom, u Londonu je osvojio trofej, svoj 13. Grend slem, a onda je krenuo uragan. Nakon Vimbldona osvojio je i Masters u Sinsinatiju, jedini koji mu je nedostajao u kolekciji, a onda i US Open i Australijen open, na startu nove sezone. Prekid pobeda na Grend slemovima dogodio se pre nešto više od mesec dana, u polufinalu Rolan Garosa. Tako Srbin nije uspeo da ponovi podvig iz 2015/16. godine, kada je u isto vreme bio vlasnik sva četiri najveća svetska turnira. Pošto to nije bio kalendarski slem, taj poduhvat dobio je nazin “Nole slem”, pošto to u Open eri nikom nije pošlo za rukom. Ono što je važno znati, Đoković će do kraja godine braniti veliki broj poena, a sigurno je da želi da godinu završi kao svetski broj 1. Ovde je već odbranio 1 200 poena, a hoće li svih 2 000, saznaćemo posle duela sa Federerom. U Sinsinatiju brani 1 000, US Openu 2 000, Šangaju 1 000, 600 u Parizu i 1 000 u Londonu, uz još 90 u Montrealu. Jasno je da najbolji sportista Srbije svih vremena planira da postane najbolji ikad u “belom sportu”. Za to mu je potrebno da svog sadašnjeg rivala dostigne u bar dve bitne kategorije. Jedna je broj Grend slem trofeja, a razlika je još uvek poprilična. Dok ffederer ima 20 titula, Đoković je osvojio pet manje, pa mu je ova sa Vimbldona neophodna u toj poteri. Druga kategorija koja utiče na to koga će smatrati najuspešnijim svih vremena ili kako se to popularno naziva GOT, je broj sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste. I tu je Švajcarac u prednosti, ali ako Đoković izdrži na čelu liste do narednog juna, on će biti teniser koji je najduže vremena proveo na čelu teniskog karavana. Do finala Đoković je izgubio samo dva seta. Jedan u trećem kolu od Poljaka Huberta Hurkača, a drugi u polufinalnom okršaju sa Robertom Bautistom-Agutom. Sve se to zaboravlja, a samo je bitno ko će sa onim peharom izaći pred navijače na čuveni vimbldonski balkon.

Rodžer Federer: Kada brojke nisu na strani Švajcarca

Mnogi su procenili da Federer neće uspeti da se izbori sa Nadalom u polufinalu. Teniser koji uskoro puni 38 godina lako je došao do polufinala, izgubivši po set u dva meča. Prvo u prvom kolu od malo poznatog Južnoafrikanca Herisa, a onda u četvrtfinalu od Japanca Nišikorija. Međutim, kada je bilo najvažnije, Federer je pokazao zašto je najbolji teniser na travi ikada. Dobio je Španca sa 3:1, podsetivši igrom na svoje najsjanije dane. On je ovde bio najbolji čak osam puta. Jedino je uspešniji na turniru u Haleu, takođe na travi, koji je osvajao 10 puta, uključujući i trijumf ove sezone. Na prošlom Vimbldonu je neočekivao ispao u četvrtfinalu od Kevina Andersona i to polse vođstva od 2:0 u setovima, što se njemu nikada nije dogodilo. Već je osvojio dovoljan broj bodova da od ponedeljka ponovo bude svetski broj 2, s obzirom da će prestići Nadala. Ne brani previše bodova do kraja sezone, pa bi mogao da se uključi i u borbu za prvo mesto na kraju godine. Ove 2019. već je osvojio tri turnira, u Majamiju, Dubajiu i Haleu. Ono što mu ne ide u prilog je odnos na Novakom Đokovićem. Srbin vodi u međusobnom skoru sa 25:22, a poslednju pobedu Federer je zabeležio još 2015. godine na završnom Mastersu u Londonu i to u meču bez mnogo značaja. Na Vimbldonu su igrali tri puta do sada. Prvi meč u polufinalu 2012. kada je pobedio federer, a onda i dva puta u finalima, a oba su pripala Đokoviću, 2014. i 2015. godine. Prethodni meč imali su u polufinalu Mastersa u Parizu, u novenbru prošle godine, a pobedio je Đoković sa 2:1, kao i nekoliko meseci ranije u finalu Sinsinatija. Uglavnom, četiri poslednja međusobna okršaja Srbin je rešio u svoju korist, što može biti veliko opterećenje za Švajcarca. Pored toga, Federeru je jasno da je Vimbldon jedina šansa da osvoji još neki Grend slem i dodatno umakne Nadalu i Đokoviću, na čijoj je strani biologija. Španac se primakao na dva trofeja minusa, ali je Srbin konstantniji u njihovom osvajanju, pa se može lako dogoditi da ga obojica preteknu u toj, najbitnijoj, kategoriji.

Naš predlog:

Koliko god Federera naziavli “kraljem trave”, kladionice listom staju na stranu Novaka Đokovića. U kladionici Meridianbet pobeda Đokovića procenjuje se kvotom 1.54, dok je trijumf Federera 2.55. Ipak, i Nadal je po kvotama bio favorit u polufinalu, pa je Švajcarac pobio te prognoze. Istina, sigurno je da će se Đoković lakše fizički oporaviti od polufinalnog meča, pa će njegove šanse rasti sa svakim novim minutom duela, i što meč bude duže trajao Srbin će biti bliže novom trofeju. Federer će pokušati agresivnom igrom da maksimalno skaćuje poene. Protiv Španca mu je to uglavnom polazilo za rukom, ali je Novak poznat kao teniser koji mnogo polaže na taktiku i ume da se u toku meča prilagodi novonastalim situacijama. Zbog svega toga naš favorit za pobedu je Novak Đoković. Predlažemo vam jedinicu, a ko voli da rizikuje, može pokušati sa tačnim rezultatom 3:1. Kvota za ovaj ishod u kladionici Meridianbet je 4.20. Što se tiče broja gemova, granica je na 40,5, a smatramo da će ih biti više, što Meridiabet plaća kvotom 1.87.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.