Grčka – “Heleni” na pogon braće Adetokunbo traže svoju šansu u Kini!

Svetsko prvenstvo

Još jedna u nizu reprezentacija koja gaji velika očekivanja na ovom svetskom prvenstvu u Kini. Grci su pokazali na prošlim smotrama, kako evropskim, tako i svetskim da mogu da igraju bitnu ulogu na ovakvim turnirima. Ono što je im daje najveći vetar u leđa je svakako prisustvo MVP-ija NBA lige za ovu sezonu – Janisa Adetokunba. “Greek freak” je više puta isticao da mu je čast da brani boje države koja mu je pružila sve. Pored “dream team” igrača i nekoliko momaka iz drugih reprezentacija, Janis će svakako biti jedna od najvećih zvezda ovog šampionata.  

Svetsko prvenstvo

Međutim, ne čini jedan igrač celu ekipu, a ova zemlja je poznata po razvoju košarkaša i veliki broj kvalitetinih igrača nastupa po evropskim ligama. Posle penzionisanja Vasilisa Spanulisa iz nacionalnog tima, lidersku palicu kada je organizacija napada u pitanju preuzeli su Nik Kalates i Kostas Slukas. Kalates je igrač koji je imao neverovatnu sezonu u Evroligi iza sebe, ali deluje da nije bio na pravom nivou u TOP8 fazi, kada je to bilo najpotrebnije. Nastupa za Panatinaikos i uživa veliko poverenje u svom klubu, što je apsolutno opravdao. Od njega očekujemo veliki doprinos na ovom prvenstvu sveta, jer svojim asistencijama može da promeni tok svake utakmice. Sa druge strane Kostas Slukas ove sezone nije mogao da se prikaže u punom sjaju, jer su ga sitne povrede često odvajale sa parketa. Ipak, kada je bio tu, Fener je igrao po njegovim “notama” i kao što smo navikli od njega, maksimalno je produktivan i koristan za svoju ekipu. Igrali su ponovo na završnom turniru, ali su ih brojne povrede udaljile od nove titule.

Igrači koji uvek daju takt ovoj ekipi kada je borba i tranzicija u pitanju su Kostas Papanikolau i Janis Papapetru. Nastupaju za dva najveća grčka kluba i daju ogroman doprinos u segmentima igre koje smo naveli. Pored toga, odlična defanzivna kako na spoljnim, tako i na unutrašnjim igračima daje razne mogućnosti treneru Tanasisu Skourtopulosu. Kada se na njih dvojicu pridoda i energični Tanasis Adetokunbo, Grci mogu da budu optimisti kada je defanziva njihove ekipe u pitanju. Kada se radi o poziciji krilnog centra, tu glavnu ulogu već godinama unazad ima Jorgos Printezis koji uvek igra sjajno za svoj nacionalni tim. I on iza sebe ima nešto lošiju sezonu, kao i cela ekipa Olimpijakosa, ali leto sa reprezentacijom može da ga potpuno košarkaški povrati u staru formu. Pomenuta prva zvezda ove ekipe Janis Adetokunbo će verovatno deliti minutažu sa Printezisom, ali on može da igra na bilo kojoj poziciji na parketu.

Svetsko prvenstvo

Od centara ne očekujemo neki veliki doprinos, jer je to jedina pozicija koja može da “zakaže” u ovom timu. Pored “penzionera” Burusisa, tu su i dva igrača sa NBA iskustvom. U pitanju su Kostas Kufos i Jorgos Papajanis. To su sve kvalitetni igrači, ali činjenica je da dolaze u nekom lošem momentumu, pa je veliki znak pitanja koliki doprinos ova ekipa može imati od svojih igrača sa pozicije pet. Očekujemo reprezentaciju Grčke da igra u jednom modernom i brzom ritmu na veliki broj poseda. Janis i Tanasis u kombinaciji sa Slukasom i Kalatesom obećavaju veliki broj atraktivnih zakucavanja i to je nešto što će biti “trademark” ovog tima.

Svetsko prvenstvo

Grčka nastupa u grupi F u Najingu, a za protnivnike će imati reprezentacije Novog Zelanda, Brazila i Crne Gore. Jako teška i zahtevna grupa i “heleni” ukoliko budu želeli daleko na ovom turniru, moraju od starta zaigrati na visokom nivou. Svakako najteži protivnik je reprezentacija Brazila koja je pokazala na nekim od prethodnih okupljanja da može biti izuzetno opasan protivnik. Bitna stavka za sve ekipe iz ove grupe, jeste i činjenica da se posle prve runde ukrštaju sa grupom u kojoj nastupa SAD, što će biti dodatni motiv da se zabeleži što bolji skor u prvoj fazi.

MERIDIANBET je izbacio kvote za ovaj turnir i ukoliko mislite da Grčka može do titule u Kini, kvota je neverovatnih 30!

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.