Tip dana: Konahs Ki – Partizan: I pre devet godina Partizan krenuo iz Velsa, pa završio u Ligi šampiona

Osvajač Kupa Srbije evropsku Odiseju, nadamo se ne ne kratku, počinje u Velsu. Rival mu je, nama malo poznati, Konahs Ki Nomads, tim koji je u prvoj rundi eliminisao škotski Kilmarnok, pa ga nikako ne treba potceniti.

Konahas Ki Nomads: Amateri ili ne, Velšani su rival za poštovanje, mada ne i za strahopoštovanje.

Kada je žreb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope spojio škotski Kilmarnog, trećeplasiranu ekipu ove zemlje, i Konahs Ki Nomadse, velškog vicešampiona, smatralo se da će Škoti lako do druge runde i okšaja sa beogradskim Partizanom, koji je čekao ishod ovog dvomeča. Posle prve utakmice u Rilu, gde je Konahs igrao kao domaćin, ta očekivanja su dobila na opravdanosti, pošto je Kilmarnog slavio kao gost 2:1. U revanšu desilo se čudo. Velšani su pobedili sa 2:0 i tako šokirali, ne samo svog direktog rivala Kilmarnok, već i sve ljubitelje i poznavaoce fudbala u Evropi, posebno navijače Partizana. Prolaskom u drugo kolo kvalifikacija Konahs je ponovio uspeh od pre tri godine, kada su jedini put preskočili prvu rundu, pošto su bili uspešniji od norveškog Stabeka. Pored toga što su prvenstvo Velsa završili na drugoj poziciji, iza neprikosnovenog TNS-a, isti rival ih je dobio u i finalu Kupa ove zemlje, u poslednjoj zvaničnoj utakmici prošle sezone. Ovogodišnje prvenstvo još nije počelo, ali ovaj rezultat iz Evrope daje za pravo “Nomadima” da pokušaju svrgavanje sa trona TNS-a. O tom potom, sada su im sve misli usmerene na okršaj sa beogradskim Partizanom, koji neće biti prvi duel sa srpskim klubovima. Baš te 2016. godine, kada su eliminisali Stabek, u sledećem kolu žreb ih je poslao u Novi Sad, gde su snage odmerili sa Vojvodinom. “Lale” su bile bolje u oba meča, ali to nisu bili ubedljivi trijumfi. Na “Karađorđu” je Vojvodina pobedila 2:1, a u Velsu je bilo 1:0 za Novosađane. Tim je sastavljen od nekoliko fudbalskih profesionalaca, momaka koji žive od fudbala, ali i od dobrog dela poluamatera, fudbalera koji uz bavljenje ovim sportom, imaju i regularno radno mesto.

Partizan: Odlična je stvar za Sava Miloševića što će imati još vremena za uigravanje tima

Čini se da je za crno-bele odlično što na početku evropskih kvalifikacija igraju sa timom koji, realno, e može da ih ugrozi. Čak i da ne ostvare neku ubedljivu pobedu, ili je ni ne ostvare u Velsu, nema sumnje da će pobednik dvomeča biti srpski predstavnik. Partizan je izostao iz grupne faze Lige Evrope prošle sezone i to se negativno odrazilo i na finasije, ali i na kvalitet koji je tim iz Humske imao na raspolaganju. Poraz od Bešiktaša, u poslednjem kolu kvalifikacija, nije bio iznenađenje, pa se može reći da crno-beli nisu imali ni sreće sa žrebom. Sada su nosioci i u poslednjem kolu, ako do njega stignu, a već se zna da će, ako eliminišu Konahs, u trećem kolu igrati sa boljim iz duela turske Malatijespor i ljubljanske Olimpije. Bilo ko da im dođe, biće to već mnogo ozbiljnije iskušenje za Partizan, pa ovi mečevi sa Velšanima mogu da posluže treneru Miloševiću u uigravanju tima. Pre devet godina, kada je poslednji put igrao u grupnoj fazi Lige šampiona, Partizan je svoj put do evropske elite počeo upravo u Velsu, i to baš na ovom stadionu, jer mu je rival bio Ril, tadašnji prvak. Bila je to igra mačke i miša, koja je okončana sa ukupnih 12:0 za Partizan. Posle 4:0 u Velsu, u Beogradu je bilo neverovatnih 8:0, što je najveća evropska pobeda crno-belih. Blistao je tada Brazilac Kleo, koji je postigao neke golove koji se još uvek pamte. Od dolaska Miloševića na klupu, Partizan je pokazao jedan novi kvalitet, a to je igranje visokog presinga i sprečavanje protivničkih akcija u njihovom začetku. To je uspelo protiv Zvezde u finalu Kupa, a bilo je primetno i na ovogodišnjoj premijeri u Linglong ligi, na gostovanju u Inđiji. Partizan se nije pojačao u prelaznom roku, bar ne onako kako je očekivao trener. Možda je tim još malo slabiji nego prošle sezone, ali se čini da je kompaktniji i, pre svega, mnogo fizički spremniji. Pošto između dve utakmice sa Konahsom neće igrati u domaćem prvenstvu, pošto je utakmica sa Javorom odložena, biće to još sedam dodatnih dana za pripreme, koje su i ovako bile duže zbog preskakanja prvog kola kvalifikacija.

Naš predlog:

U svakom slučaju je mnogo bolje ići na gostovanje Konahsu nego Kilmarnoku. Nije ni škotski tim neki bauk, ali je bio ozbiljniji izazov. Škoti su potcenili Konahs Ki Nomadse, a Partizan to nikako ne sme da učini i sve će biti u redu. U interesu tima iz Humske je da sve završi još u prvom meču, pa da se na miru sprema za narednog, mogo jačeg, rivala u kvalifikacijama. Na utakmici u Inđiji, Partizan je stvorio veliki broj šansi, ali je psotigao samo jedan gol. Tako nešto ne bi smelo da mu se ponavlja, već mora da se radi na realizaciji. Možda napadači već u Velsu prorade, pa vidimo i goleadu. Najbitnije je ipak da crno-beli slave na “Ragbi stadionu” u Rilu. Kladionice smatraju Beograđane za apsolutne favorite. U kladionici Bet365 dvojka je samo 1.20, remi je 5.50, a pobeda Konahsa čak 12.00. Naš predlog je prelaz 2/2 sa kvotom 1.72 u kladionici Bet365.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.