Tip dana: Seltik – Rendžers: “Old Firm” opet odlučuje o tituli!

Škotski fudbal ponovo ima smisao. Seltik više nije šampion pre Nove godine, već sada ima dostojnog rivala, koga drugog do svog arhinepreijatelja, ekipu Rendžersa. Trenutno su “Kelti” bolji, imaju 5 bodova više, ali i meč više odigran. Ukoliko bi “policajci” slavili na “Seltik parku”, pa kasnije u zaostaloj utakmici, mogli bi da dođe do rokade na vrhu tabele. Bilo kako bilo, čak i da još jednom osvoji titulu, Seltik to neće uraditi kao prethodnih sezona, bez muke.

Seltik: Pobeda protiv najvećeg rivala bila bi pravi poklon navijačima pred Novu godinu

“Kelti” su u fantastičnoj seriji pobeda u škotskoj Premijer ligi. Već 11 utakmica uzastopno Seltik je dobio u prvenstvu, a poražen je poslednji put od Livingstona još 6. oktobra. U međuvremenu su izgubili jednu utakmicu u Ligi šampiona, u Rumuniji od Kluža, ali to im nije nanelo nikakvu štetu, pošto su već bili obezbedili nastup šesnaestini finala ovog takmičenja. Prethodnih godina Seltik je dominirao u Škotskoj, toliko da se ponovo razmišljalo o napuštanju lige i priključenju engleskoj Premijer ligi. Ta ideja postoji već neko vreme, a ranije je uključivala i Glazgov Rendžers, pre problema koji su zadesili ovaj klub. Međutim, UEFA ne glada blagonaklono na tako nešto, pa Seltiku ostaje da se takmiči sa rivalima u Škotskoj, sa povremenim izletima u Evropu, kao što će to sada biti slučaj. Ma koliko bio uspešniji u poslednjoj deceniji, Seltik još uvek nema bolji međusobni skor sa “policajcima”. Odigrano je 419 ”Old Firm” derbija, a 318 u Premijer ligi. Rendžers ima 11 pobeda više u prvenstvu, ali kada se dodaju utakmice u Kupovima, prednost “policajaca” je samo dve pobede više. Da sustigne Rendžers, Seltiku je najviše pomogao trener Brendon Rodžers, sadašnji menadžer engleskog Lestra, a nekada Liverpula. U njegovom mandatu na klupi Seltika uspeo je da pobedi 10 puta na 13 utakmica. Već su se dva puta sastajali u aktuelnoj sezoni, oba puta je domaćin bio Rendžers, a slavio je Seltik. Prvo u prvenstvu sa 2:0, a onda i u finalu Kupu, minimalnim rezultatom.

Rendžers: Možda još nije sazrelo za titulu, ali je neka pobeda u “Old Firmu” neophodna

Posle niza ponižavajućih godina, kada su izbačeni u četvrtu ligu zbog finansijskih problema, pa su morali godinu po godinu da se penju rang po rang, “policajci” su ponovo deo fudbalskog krema u Škotskoj. Stoički su podneli navijači Rendžersa to što su igrali po škotskim gudurama, protiv timova za koje je malo o čuo van Ostrva, i redovno su pružali podršku svom timu, bez obzira ko je bio na drugoj strani terena. Pre tri sezone ponovo su ušli u Premijer ligu. Nisu odmah bili konkurentni u borbi za naslov šampiona, ali su prethodnog leta sklopili tim koji je dovoljno kvalitetan da zabrine Seltik. Istina, u prva dva međusobna okršaja u aktuelnoj sezoni nisu uspeli da stignu ni do remija, i pored toga što su bili formalni domaćini. Seltik je lako slavio u prvenstvu sa 2:0, ali je u finalu Liga Kupa Rendćers bio bliži pobedi. Promašili su “policajci” penal kod vođstva Seltika od 1:0, a imali su i igrača više poslednjih pola sata. Što se tiče ostalih rivala, Rendžers nije poražen ni od jednog. Pored tog poraza od “Kelta”, imaju još samo dva remija, jedan nedavno protiv Aberdina, a jedan još iz oktobra na gostovanju Hartsu. Navijači su oduševljeni evropskim izdanjima svojih ljubimaca. Rendžers je morao da prođe nekoliko krugova kvalifikacija da bi se našao u grupnoj fazi Lige Evrope, a tako je u jakoj konkurenciji Jang Bojsa, Porta i Fejnorda, osvojio drugo mesto i u februaru će igrati protiv portugalske Brage. S obzirom da će naredni meč, posle “OLd Firma”, igrati tek 17. januara i to protiv nižerazrednog Stranrera, jasno je koliko im je duel sa Seltikom važan. Pobeda bi im donela priliku da se vrate na čelo tabele, pošto imaju jedan meč manje odigran od “večitog rivala”.

Naš predlog:

Prošle sezone obe ekipe su po dva puta slavile u “Old Firmu”. Zanimljivo je da su i Seltik i Rendžers pobeđivali kada su bili domaćini. Inače, formalno domaćinstvo ne znači mnogo, pošto je na tribinama podjednak broj navijača. Ove sezone oba puta, i u ligi i u Kupu, domaćin je bio Rendžers, a slavio je Seltik. Možda je sada vreme da gostujuće ekipe dominiraju. Ipak, kladionice vide “Kelte” kao favorita. Kvota za jedinicu u kladionici Bet365 iznosi 2.05. Za nerešen rezultat dobija se 3.40, a za pobedu Rendžersa 3.50. Mada na prethodna četiri duela nije dolazila igra gol-gol, verujemo da sada hoće, vreme je. Zato je naš prvi predlog GG, a koeficijent u kladionici Bet365 iznosi 1.75. Oni hrabriji mogu pokušati i sa konačnim rezultatom, a naš predlog je x.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.