Najava: Australijen Open: Đoković brani, svi ostali napadaju!

Vreme je za prvi Grend Slem u sezoni. Kao i svake godine, ljubitelji tenisa očekuju Otvoreno prvenstvo Australije u Melburnu, koje uvek počinje polovinom januara. Ove godine početak kasni par dana, iz prostog razloga što je Nova godina počela sredinom sedmice, pa su prvi turniri igrani tek od 6. januara. Takmičenje se susreće sa velikim problemima i pre nego što je počelo. Na Najmanjem kontinetnu besne požari, vazduh je izuzetno zagađen dimom, pa su se pojavljivale i špekulacije oko otkazivanja turnira. Ipak, od toga nema ništa i od ponedeljka kreće borba za trofej. Trofej brani Novak Đoković, apsolutni rekorder ovog turnira sa 7 pehara, dok je u ženskoj konkurenciji 2019. godine najbolja bila Japanka Naomi Osaka.

Novak Đoković se u Melburnu oseća kao kod kuće

Kada je proše sezone u finalu Australijen Opena deklasirao Rafaela Nadala činilo se da Đokovića niko neće moći da zaustavi u pohodu na sustizanje Rodžera Federera u broju osvojenih Grend Slemova. Ipak, nije sve bilo baš po planu najboljeg srpskog sportiste svih vremena. Jeste Đoković osvojio i Vimbldon, ali je na Rolan Garosu zaustavljen u polufinalu, dok je baš podbacio na US Openu izgubivši od Varvrinke u ranoj fazi takmičenja. Taj poraz umnogome je uticao na gubitak prve pozicije na ATP listi, koju je morao da preda Rafaelu Nadalu. Srpski as je odlučio da novu sezonu započne na novoustanovljenom ATP Kupu koji je igran u tri australijska grada. Bio je to pun pogodak pošto je sa reprezentativnim kolegama stigao do trofeja, koji mu je, bar po reakcijama, više značio od svih Grend Slem trijumfa. Uz to, uspeo je da u finalu pobedi Rafaela Nadala i pošalje poruku da u Melburn stiže po osmi pehar. Planirao je Novak da igra i na turniru u Adelejdu, kome je ovo bilo premijerno izdanje, ali je zbog velikih napora u Brizbejnu i, kasnije, u Sidneju, morao da odustane. Melburn je, a i čitava Australija, jedno od retkih mesta na svetu na kome Srbin ima fantastičnu podršku sa tribina. To je zbog velikog broja Srba koji žive na ovom kontinentu, a dijasporu čine i oni koji su u Australiji već decenijama, kao i najnovija generacija emigranata. Sve njih, još uvek, drži veliki naboj kada se na terenu nalaze srpski teniseri, a ovi to umeju da pretoče u dodatnu energiju na terenu. Sve to viiđeno je, a i igrači su potvrdili, na ATP Kupu.

Nadal može da stigne Federera, Švajcarac želi da odmakne, a tu su i “mladi lavovi”

Rafael Nadal na svaki turnir dolazi kao jedanod favorita, izuzimajući turnire na šljaci, na kojima je apsolutni favorit. Melburn mu nije omiljeno mesto. Ovde je pobedio samo jednom, a prošle godine je izgubio u finalu i to ubedljivo od Novaka Đokovića. Iako se i u Njujorku igra na betonu, Španac se uvek bolje snalazio u “Velikoj jabuci” nego na najudaljenijem kontinentu. Sada stiže kao svetski Broj 1, što može da bude dodatno opterećenje za njega. Na ATP Kupu se nije pokazao u najboljem svetlu, izgubio je dva singl duela, od Davida Gofana i Novaka Đokovića, što baš i nije ohrabrujuće pred prvi Grend Slem u sezoni. Nadal će ostati Broj 1 ako uđe u polufinale, pošto u ovom trenutku ima 530 ATP bodova više od Đokovića, koji brani titulu i ne može da osvoji nijedan dodatni poen. “Bik sa Majorke” brani 1200 poena za finale i ako se plasira među četiri najbolja, ostaće još neko vreme na čelu liste. Rodžer Federer je treći na ATP listi, produžio je karijeru još malo, a glavni razlog su Olimpijske igre u Tokiju, pošto Švajcarcu nedostaje još medalja iz singl konkurencije sa tog takmičenja. Prošle sezone je ispao u četvrtfinalu, izgubivši od mladog Grka Stefanosa Cicipasa, što je bila poprilična senzacija, pošto se Grk tek probijao ka svetskom vrhu. Federer nije igra takmičarske mečeve od početka sezone, trudio se da se odmori, a i bacio je akcenat na humanitarni rad, igrajući egzibicione mečeve širom sveta.

Ko su favoriti iz senke, mada su ovi teniseri odavno “na suncu”

Kada razmišljamo o tome ko bi mogao da bude iznenađenje u Melburnu, prvo nam na pamet pada ime Danila Medvedeva. Rus je odigrao fantastično na američkoj turneji. Osvojio je nekoliko titula, a vezao je šest uzastopnih ATP finala. Na US Openu je igrao finale, ali ga je izgubio sa 3:2 od Nadala. Prošle sezone je ispao o Novaka Đokovića u Melburnu, ali je za ovih godinu dana mnogo napredovao, pa je Srbina pobedio i na šljaci, u Monte Karlu, ali i na betonu u Sinsinatiju. Protiv srpskog asa igrao je u polufinalu ATP Kupa, bio je to još jedan sjajan meč, a dobio ga je Đoković u tri seta. Pored Medvedeva istakli bismo i Stefanosa Cicipasa. Grk je igrao polufinale ovde prošle sezone, a tada ga je Nadal “počistio” sa terena. U međuvremenu Cicipas je osvojio Završni Masters, odlično igrao na svim podlogama i ovde će biti u krugu najvećih favorita, uzimajući u obzir i podršku koju će imati sa tribina od grčke emigracije. Na dug turnir računa i Dominik Tim, Austrijanac nije obožavao igru na betonu, ali je to bilo do prošle sezone, u kojoj je uspeo da osvoji Indijen Vels i Seriju 500 u Beču. Aleksandar Zverev je već pomalo frustriran neuspesima na Grend Slemovima, pa se nikako ne sme potceniti njegova rešenost da napokon napravi dobar rezultat na nekom od četiri najveća turnira. Iz senke će vrebati još dvojica mladih tenisera, obojica iz Kanade, Denis Šapovalov i Feliks Ože-Alijasim, ali i još dva Rusa, Karen Hačanov i sve bolji Andrej Rubljov. Domaće uzdanice su Nik Kirjos i, još pre njega, Aleks De Minor, dok se Amerikanci uzdaju u mladog Tejlora Frica. Uvek su opasni Sten Vavrinka, Roberto Bautista-Agut, Gael Monfis i, iznenađenje prošle sezone, Italijan Mateo Beretini.

Kvote potvrđuju ko su favoriti

Po objavljivanju žreba kladionice su malo redukovale ponuđene kvote za pobedu na Australijen Openu. U Meridianbet-u najveći favorit je, razume se, Novak Đoković. Za trijumf srpskog tenisera u ovoj kladionici se dobija kvota 2.15. Drugi favorit po Meridianbet-u je Rafael Nadal sa koeficijentom 5.00, a sledi Danil Medvedev sa 8.30. Rodžeru Federeru se dodeljuju kvota 10.50 za pobedu i osvajanje 21. Grend Slema u karijeri, a iza njega je Stefanos Cicipas sa koeficijentom 12.50. Meridianbet Dominiku Timu daje kvotu 20.00, a Niku Kirjosu 27.00. Šanse još imaju Aleksandar Zverev sa 38.50, Denis Šapovalov sa 40.00, te Roberto Bautista-Agut sa 55.00 i Andrej Rubljov sa 56.00. Na ostale tenisere Meridianbet daje još veće kvote, pa možete zaraditi baš dosta para ako odigrate na neko iznenađenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.