Dva neverovatna igrača bore se za titulu MVP Evrolige!

Evroliga

Dok smo i dalje u iščekivanju novih informacija povodom novonastale situacije oko “COVID-19” virusa , okrećemo se nekim temama koje bi mogle da budu zanimljive za sve čitaoce. Evroligaška sezona će se završiti kako stvari stoje, pa makar i u julu mesecu, jer se radi o velikim ulaganjima i nije u interesu čelnika lige da ponište sezonu. Ono što smo do sada gledali u najjačem evropskom klupskom takmičenju je bila velika borba i sasvim sigurno će tako biti i u nastavku. Izdvojili smo nekoliko timova koji se bore za plejof mesto, a u danima ispred nas ćemo analizirati i timove koji su obeležili ovu sezonu. Za danas smo se, pak, odlučili za analizu igara dva neverovatna igrača koji se bore za titulu MVP regularnog dela Evrolige. To su Šejn Larkin koji nastupa za Anadolu Efes i Nikola Mirotić koji brani boje Barselone.

Shane Larkin: Eksplozija u Evroligi prošle sezone, a ova je za anale ovog takmičenja.

Omaleni amerikinac u dresu Anadolu Efesa igra u fantastičnoj formi ove godine. Svi smo znali o kakvom igraču se radi, čak je i Bostonu imao neke dobre partije kada dobije minute. Nastupao je i sa velikim uspehom i u Baskoniji, ali ove dve sezone u Efesu su verovatno i najbolje u njegovoj karijeri. Apostrofira se ova, jer je prošle sezone imao uspone i padove, ali je najbolje igrao kada je to bilo najpotrebnije. Međutim, ova 2019/2020 sezona je za anale. Kada to kažemo, ne mislimo figurativno, već i bukvalno. Postavio je rekord po broju postignutih poena na utakmici. Protiv Bajerna je 29. novembra postigao 49 poena, šutirao je 10/12 za tri poena, za ukupan indeks korisnosti 53. Prefiks “rekordan” ne ide samo uz broj poena na ovom meču, već i uz broj pogođenih šuteva van linije 6.75. Naime, deset trojki je osim Larkina pogodio i Endrju Gaudlok u dresu Fenerbahčea. Ono što je zanimljivo jeste da su obojica to učinili protiv Bajerna. Da se ovaj rekord upotpuni, Larkin se potrudio i na utakmici protiv Olimpijakosa kada je takođe ubacio 10 šuteva za tri poena. To je ujedno bio i poslednji meč pre ove pauze. Protiv “crveno belih” iz Pireja je brojao do 40 poena.

Kako igra Larkin ove sezone govori podatak da je na zadnjih deset mečeva Evrolige samo jednom bio ispod 20 poena. Način na koji ovaj američki internacionalac stiže do svojih poena je “raj za oči”. Mora se odati priznanje i Erginu Atamanu koji je napravio takav sistem u napadu koji dozvoljava individualne akcije njegovih spoljnih igrača. Micić to takođe jako dobro koristi, ali Larkin je defitnivno neko ko najviše profitira. Previše je brz za svoje čuvare, ima odličnu kontrolu lopte i nisko težište koje u paru sa dobrim fintama telom izbacuje iz ritma njegove oponente. Brojevi koje beleži ove sezone u Evroligi su neverovatni. Ima 55.6% uspešnosti šuta za dva poena, 50.9% za tri i 90.3 sa linije za slobodna bacanja. Pored ovih nestvarnih brojki, uspeo je da podeli četiri asistencije u proseku po meču kao i jednu ukradenu loptu. Ako nagrada za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone ne ode u njegove ruke, biće to velika nepravda!

Nikola Mirotić: Najskuplji igrač u Evropi, opravdao je svaki cent uložen u njega!

Barselona je napravila sjajan posao dovođenjem Nikole Mirotića u svoje redove. Mnogi su tada već pričali da je Barselona prvi favorit za osvajanje Evrolige, kao i da je Mirotić igrač koji će napraviti najveću razliku u njihovu korist. Kako je sezona odmicala, takve tvrdnje su sve više dobijale na značaju. Barselona je na trećem mestu na tabeli i ukoliko se Evroliga nastavi, sigurno će imati prednost domaćeg parketa u top8 fazi. To je i bio primarni cilj pred početak sezone. Neko ko je odigrao najbitniju ulogu u tim rezultatima je upravo Mirotić. Od prvog kola i pobede nad Efesom, kada je ubacio 24 poena, videlo se da mu neće biti potebno mnogo vremena kako bi se ponovo prilagodio evropskoj košarci. Govorimo o igraču koji je i po NBA standardima neko ko je bio u stanju da igra na visokom nivou i sasvim sigurno je mogao da dobije i jak ugovor “preko bare”. Međutim, kako je rekao iz svojih ličnih i porodičnih razloga, odlučio je da se vrati u Španiji, odakle je sve i počelo.

Nikola pokriva poziciju krilnog centra i za ljubitelje košarke sa starog kontinenta, poznato je da je ta pozicija jako važna u ovakvom sistemu kakav se igra u Evropi. Svetislav Pešić, trener Barselone, dao je potpunu slobodu Nikoli i ovaj mu je to uzvratio na pravi način. Od 28. mečeva na koliko je igrao, na 21. meču je upisao 15+ poena. To dovoljno govori o njegovom uticaju na igri. Pored poenterskih sposobnosti, ovakav igrač je višestruko značajan za tim koji pored njega ima još nekoliko dobrih napadačkih opcija. Zašto? Zato što Mirotić samim prisustvom na parketu odvlači veliku pažnju protivničke odbrane, što ostavlja više prostora za njegove saigrače. Nikola ima kompletan “arsenal” napadačkog oružja i jako ga je teško čuvati. Može da odigra leđima ka košu, da napadne šutem sa poludistance iz finte polaska u dribling, ali i da bude itekako opasan u šutu za tri poena. Kada Mirotić igra u dobrom ritmu, Barselona je gotovo nepobediva. Drugi je u trci za najkorisnijeg igrača ovog takmičenja, ali nije imao sreće da se vrati u sezoni kada Larkin igra “vanzemaljsku” košarku.

Ovo je bio još jedan u nizu tekstova naših autora koji je za temu imao aktuelna dešavanja u svetu košarke. Očekujemo uskoro i početak kineske košarkaške lige, pa će narednih dana biti i reči o tome! Ostanite kod kuće i čuvajte zdravlje u ovim teškim vremenima!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.