Derbi dana: Mančester siti – Liverpul: Primopredaja na ”Etihadu”

Pre početka sezone u Premijer ligi, kada je objavljen raspored, mnogi su bili skloni mišljenju da će utakmica između Sitija i Liverpula odlučiti šampiona. Do kraja prvenstva ostalo je sedam kola, ali je novi prvak već poznat i čeka krunisanje. Liverpul je pobedom nad Kristal Palasom stekao 23 boda prednosti, a ”građani” su izgubili na ”Stamford Bridžu” od Čelsija, pa je razlika ostala na tom broju bodova, a do kraja je u igri još 21 bod. Dakle, i matematički, Liverpul je šampion, tačno 30 godina od osvajanja poslednje titule.

Mančester siti: ”Građani” za čast i obraz, ali imaju oni itekako motiva do kraja sezone

Da sve neće ići kao u prethodnoj sezoni za Mančester siti, videlo se već na prvom meču. Jesu oni dobili ”Komjuniti šild”, ali su ostali bez Liroja Sanea, koji je propustio kompletnu sezonu. Sledili su neki neočekivani porazi, i to od ekipa koje su u prethodnim godinama lako uspevali da dobiju, pa je Liverpul, zahvaljujući neverovatnoj seriji pobeda, odlazio na sve veću bodovnu distancu. Već negde na polovini sezone bilo je jasno da se ”redsi” ne mogu stići, ne samo zbog njihovih nestvarih trijumfa, već i sve više bodova koje je Siti gubio. Sada već bivši šampion, pao je i na treću poziciju, pošto ga je Lester pretekao. Malo po malo, Siti je dogurao do osam poraza u sezoni, što ni najveći pesimisti nisu mogli da naslute. Pep Gvardiola je shvatio da je trka sa ekipom Jirgena Klopa završena, pa je Siti više pažnje obraćao na kupove. Već su odbranili trofej u Liga kupu, stigli su do polufinala FA Kupa, koji takođe brane, ali je njima, naravno, najznačajnija Liga šampiona, takmičenje koje još nisu osvajali. Možda je ovo ta sezone kada će ”ušati” pehar sleteti na ”Etihad”. Siti je u prvom meču osmine finala pobedio Real u Madridu i im odlične izglede da se nađe na završnom turniru ”osmorice” u Lisabonu. Ove sezone, zbog poznatih događaja, završnica će se igrati po kup sistemu, ali sa po jednim mečom na neutralnom terenu. To može da bude i dobro i loše po ”građane”, pokazaće vreme. Nešto drugo mnogo više brine sve koji vole ovaj tim. UEFA je, zbog nekontrolisanog trošenja novca, odnosno nepoštovanja finansijskog fer pleja, kaznila Siti sa dve godine neučešća u evropskim kupovima. Naravno da su se iz mančesterskog kluba žalili na ovakvu odluku, a ishod te žalbe još nije poznat. Ukoliko Siti bude izopšten iz Evrope dve sezone, veliko je pitanje koliko će biti atraktivan za dolaske novih fudbalera, ali i ostanak aktulnog tima, mada ne treba prenebregnuti arapske milione koji mogu biti solidno sredstvo ubeđivanja. Pred ovaj duel, koji zbog izostanka publike neće biti ono što se očekivalo, Gvardiola ima problema sa sastavom. Serhio Aguero, najbolji strelac tima, povredio se pre dve nedelje i neće ga biti u timu. Treba reći da je ”gaučos” postigao čak sedam golova protiv Liverpula u karijeri. Katalonac nema na raspolaganju klasiočnog centarfora, ali su taj zadatak odlično obavljali Rahim Sterling i Rijad Marez, koji su u odličnoj formi, dok su pomagali Kevin De Brujne i mladi Foden. Hendikep će biti i izostanak Fernandinja, koji je isključen protiv Čelsija.

Liverpul: Ipak nije prošlo leto trideseto bez titule šampiona

Eto, dogodilo se i to, Liverpul je najbolji u Engleskoj. Verujemo da je mnogo onih među navijačima ovog kluba koji nisu bili ni rođeni kada su ”redsi” poslednji put podigli šampionski pehar u Engleskoj. Tada još nije bila ustanovljena Premijer liga, pa ne čudi to što su navijači pohrlili na ulice posle poraza Sitija u Londonu, i pored teške situacije sa epidemijom. Da li je radost malo pomućena zbog svega što se izdešavalo u poslednje vreme, ne znamo, ali da je tim sa ”Enfilda” zasluženo na tronu, to niko ne može da ospori. Kako nepisano pravilo na Ostrvu nalaze, prvi rival novog šampiona morao bi da napravi počasni špalir za fudbalere novog prvaka. Nismo sigurni da će se to dogoditi na ”Etihadu”, pre svega zbog mera zaštite, a ne zbog kaprica momaka u svetlo-plavim dresovima. Rivalitet ove dve ekipe nije takav da postoji mržnja, kao kada igraju Liverpul i Mančester junajted, pa nema razloga za neprijateljstvo ni sada, kada na osvajanje trofeja od strane Liverpula ne sme da padne ni mrvica sumnje. Čak i da se liga nije nastavila, predlagalo se da trofej pripadne ”redsima”, a ništa protiv nisu imali ni u Sitiju. Bio je Liverpul na pragu obaranja svih mogućih rekorda, što se tiče Premijer lige. U tome ih je sprečio ubedljiv poraz, jedini za sada u prvenstvu, od Votforda u 28. kolu. Do tada su imali 26 pobeda i jedan remi, a kada su pobedili Vest Hem u 27. kolu, izjednačili su rekord Sitija sa 18 uzastopnih pobeda u prvenstvu. Trenutno imaju 23 uzastopne pobede na svom terenu, a u svih 16 utakmica u ovom prvenstvu uspeli su da trijumfuju. Što se gostovanja tiče, pored poraza u Votfordu, samo su još dva puta remirizali, sa Junajtedom u Mančesteru i nedavno u ”Mersisajd derbiju” sa Evertonom na ”Gudisonu”. To što su, neposredno pred prekid sezone, ispali iz Lige šampiona od Atletika iz Madrida, navijačima nije teško palo, mada je i taj meč, odigran pred punim tribinama ”Enfilda” označen kao inicijalna kapisla za razvoj epidemije u Engleskoj. LIverpul je prošle sezone osvajio Ligu šampiona, pa je domaći pehar mnogo važniji za sve kojima je u srcu crva boja. Jirgen Klop je istinski junak svakog navijača LIverpula. Harizmatič ni Nemac uspeo je ono što mnogima pre njega nije, vratio je titulu na ”Efild”, odnosno osvojio prvu od kada egzistira Premijer liga. Pred ovaj okršaj Nemac nema problema sa sastavom i sigurno je da će želeti da pobedi na ”Etihadu” i tako u direktnom duelu pokaže da je bolji, mada to niko i ne spori.

Naš predlog:

Mada od ishoda meča ne zavisi ništa što se tabele tiče, pobeda nosi mnogo više od tri boda. Siti želi da povrati poljuljano samopouzdanje, i ustali formu pred odlučujuće mečeve u FA Kupu i, kasnije, u Ligi šampiona. Što se Liverpula tiče oni žele da nastave nisku uspeha i potvrde dominaciju u odnosu na najvećeg rivala. Jesenas je Liverpul slavio sa 3:1, golovima Fabinja, Salaha i Manea, ali je poražen u Super kupu, odnosno ”Komjuniti šildu”, na početku sezone. Za pobedu Sitija u kladionici Meridianbet kvota je 2.10. Za nerešen rezultat 3.70, a pobeda novog šampiona procenjuje se koeficijentom 3.40. Naš prvi predlog je igra gol-gol sa kvotom 1.56, a a one koji vole da pogađaju ”jače” kvote, neka pokušaju sa 4+ sa kvotom 2.43 u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.