Tip dana košarka: Ima li Partizan budućnost?

Derbi 15. kola regionalne ABA lige igra se u podgoričkoj ”Morači”, mada se to po trenutnom položaju na tabeli ne bi moglo reći. Ipak, okršaji Budućnosti i Partizana uvek su više od igre. Siguno su svima još u sećanju dva prethodna iz Beograda, onaj pre nešto manje od godinu dana pred rekordnim brojem gledalaca, i onaj jesenji, bez publike, ali sa više nego dramatičnim završetkom.

Budućnost: Ponekad je teško na dva fronta, poraz u Splitu im baš nije trebao

Bili su Podgoričani u odličnoj poziciji posle trijumfa nad Crvenom zvezdom u Beogradu. Mogli su mirno da čekaju revanš na svom parketu i eventualnom novom pobedom obezbede prvo mesto pred doigravanje. Međutim, usledila su dva poraza u regionalnom takmičenju koja nikako nisu bila planirana. Prvo ih je dobila Mega, a onda su u prethodnom kolu poraženi u Splitu i to tako što su primili trojku u poslednjoj sekundi za 78:77. Taj neuspeh bi mogao skupo da košta ekipu odličnog trenera Petra Mijovića, pošti je pred ekipom Budućnosti težak i naporan raspored, kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu, u kome takođe imaju velike ambicije. Ovom timu je veliki problem nanela epidemija, koja je u dva navrata ”pohodila” Budućnost, pa su morali da otkazuju utakmice u oba takmičenja, a kada su igrali, uglavnom su bili nekompletni. Sada su nekako kompletirali redove, ali treba ponovo doći do prave forme. Da je poraz u Splitu splet nesrećnih okolnosti pokazao je i trijumf u prvom kolu Top 16 faze Evrokupa protiv francuskog Burga u glavnom gradu Crne Gore. Francuzi, koji su dva puta pobedili Partizan, poraženi su sa čak 28 koševa razlike, a Budućnost je u tom meču imala petoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Najviše su ubacili Ivanović, Rid i Dela Vale. Trenutni skor u ABA ligi im je 9 pobeda i dva poraza, a u zaostatku su čak tri meča. Posle utakmice sa Partizanom putuju u Ljubljanu, gde sa Cedevita Olimpijom igraju u 2. kolu Evrokupa, takođe veoma bitan meč.

Partizan: Da li je u Moravi završila poslednja Partizanova šansa za plej-of?

Teško je uopšte govoriti koliko su izgledi crno-belih da se nađu u doigravanju oe sezone. Prošle godine su trebali sa prve pozicije da igraju u plej-ofu, a sada su kilometrima daleko i od četvrtog mesta. Previše je poraza doživeo Partizan već u prvom delu regularne sezone, a neuspehom je započeo i drugi deo. Kada se sve bude sabiralo verovatno će čačanski Borac bio označen kao glavni ”krivac” za neuspeh u ABA ligi, ali nisu čačanske ”zebre” jedini osumnjičeni. Jeste Borac dva puta pobedio Partizan, ali je ”Valjak” gubio i od Mornara, Budućnosti i Zvezde, ali i od Igokee i Krke. Neuspesi protiv prve tri ekipe nisu tragični, uostalom doživljeni su na jednu loptu, uz mnogo malera za crno-bele, ali izgubiti od Igokee, a posebno od Krke, i to u trenutku kada su Beograđani počeli da se dižu, bilo je neoprostivo. Meč u Podgorici mogao bi da ”rastereti” Partizan, pod uslovom da ga izgubi. Ukoliko bi upisali i osmi poraz u ABA ligi, realno, crno-beli bi ostali i bez onih teoretskih šansi da budu među prve četiri ekipe i mogli bi u potpunosti da se posvete Evrokupu i pokušaju nešto, što u ovom momentu ne izgleda baš izgledno, a to je da stignu do finala i plasmana u Evroligu. Drugu fazu u ovom takmičenju počeli su ubedljivom pobedom nad Trentom, ali su Italijani očigledno zalutali u drugu fazu i teško da će uspeti nekog da pobede. Na tom meču debitovalo je najnovije pojačanje crno-belih, Amerikanac Džoš Perkins, koji se predstavio u lepom svetlu, te je ubacio 11 poena, dodao i 6 asistencija i 5 skokova. Čini se da je Partizan dobio dobro pojačanje na spoljnim pozicijama, ali ostaje solidna ”rupa” u reketu, posebno na poziciji ”četiri”, na kojoj Sašo Filipovski sve češće koristi Erika Miku.

Predlog:

Sećamo se epiloga utakmice u Beogradu između ova dva tima. Tada je u poslednjoj sekundi Kodi Miler-Mekintajer iz ugla pogodio trojku za vođstvo Partizana, ali je Podgoričanima ostalo 0,6 sekundi vremena, i Danilo Nikolić je sa zvukom sirene ubacio trojku za za trijumf gostiju. Čini se da je sve i krenulo po zlu za crno-bele nakon tog nestvarnog završetka derbija. Razumljivo je što je Budućnost pred ovaj meč favorit u kladionicama. U Meridianbet-u se za pobedu domaćina daje kvota 1.50, dok je trijumf gostiju procenjen koeficijentom 2.41. Oba tima igraju dosta efikasno u poslednje vreme, a Budućnost je Burgu ubacila nestvarnih 108 poena. Partizan je dao mnogo manje protiv Trenta, ali je primio samo 43. Bez obzira na to, očekujemo da na utakmici bude više od 149,5 poena, što je granica u kladionici Meridianbet za kvotu 1.84. Takođe smatramo da bi Partizan mogao da postigne više od 72,5 poena ukupno, što se u kladionici Meridianbet plaća kvotom 1.77.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.