Tip dana košarka: Partizan u Parizu traži kartu za četvrtfinale

U utakmici drugog kola F grupe Top 16 faze Evrokupa beogradski Partizan gostuje u Francuskoj. Njegov domaćin biće tim Metropolitansa koji je u prvom kolu iznenadio Lokomotivu u Kubanju. I crno-beli su bili uspešni na startu, pa će pobednik ovog meča steći odličnu poziciju pred rasplet u grupi.

Metropolitans Levaloa: Prijala je ruska zima, ali sada u meč ne ulaze kao autsajderi

Najveće iznenađenje prvog kola Top 16 faze Evrokupa sigurno je bila pobeda Francuza u Rusiji. Lokomotiva je važila za prvog favorita u grupi, ali je Metropolitans nosilac grupe, s obzirom da je u Top 16 ušao kao prvoplasirani tim iz prve faze. Oni su u konkurenciji Unokahe, Umla, Breše i dva crnogorska ligaša, Mornara i Budućnosti, uspeli da zauzmu prvo mesto. U tome im je dosta pomogla Unikaha koja je malo taktizirala u poslednjem kolu protiv Ulma, izgubila u svojoj Malagi i pala na drugo mesto. Računali su Španci da im je bolje da budu drugi, ali da tako do finala izbegnu i Virtus iz Bolonje. Metropolitans je tako, uz sedam pobeda i tri poraza, zahvaljujući boljem međusobnom skoru sa Unikahom, osvojio prvo mesto i došao u grupu u kojoj su već bili Lokomotiva, Partizan i Trento. Po početku nisu ni oni loše prošli, slavili su u Rusiji, dok je Unikaha poražena na startu od Huventuda, što nam govori da nikada ne treba praviti kalkulacije. U Francuskoj ligi Levaloa je odigrao devet utakmica, sedam je dobio i dve izgubio, ali je to rana faza takmičenja i rano je za bilo kakve prognoze. Trener francuskog tima je poznato lice, slovenački stručnjak Jure Zdovc, koji će sigurno znati kako da parira Beograđanima. Tim nema neke velike zvezde, ali je vrlo jak kolektivno. U Kubanju su čak petorica košarkaša imala dvocifren učinak, a pored domaćih igrača imaju dva Amerikanca, Arčija Gudvina i Entonija Brauna, bivšeg igrača Partizana. Najefikasniji u Rusiji bio je David Mišino sa 19 poena. U ekipi je i bosanski internacionalac Halilović, a u međuvremenu su angažovali plejmejkera Stola.

Partizan: Kad se sve baci na papir, ovo bi mogla da bude utakmica sezone za crno-bele

Partizan je nakon novog poraza u regionalnom takmičenju miljama daleko od polufinala ABA lige i samim tim i nastupa u Evroligi ili Evrokupu naredne sezone. Naravno, uvek postoji specijalna pozivnica, ali je rano o tome govoriti. U Podgorici su Beograđani na momente igrali dobro, ali nedovoljno da pobede i sa premalo raspoloženih košarkaša. Za razliku od ABA lige u Evrokupu su bili uspešni. U prvom kolu je Partizan deklasirao italijanski Trento, za koji se čini da je najslabija ekipa u grupi. Dakle, dve ekipe koje će u četvrtfinale traže se između Lokomotive, Metropolitansa i Partizana. Francuzi imaju veliki brejk iz Kubanja, a Partizan bi ogroman korak ka mestu u najboljih osam učinio ako pobedi u Parizu. To neće biti lako, ali daleko od toga da je nemoguće. Džoš Perkins je odigrao odlično na debiju protiv Trenta, ali je nešto slabiji bio u Podgorici. Veliki problem za četu Saše Filipovskog je slaba forma Kodija Milera-Mekintajera, kao i hroničan nedostatak još jednog visokog igrača u rotaciji. Manjak košarkaša na poziciji četiri slovenaki stručanjak popunjava Erikom Mikom, koji je protiv Budućnosti pogodio dve trojke, što sigurno nije uradio u karijeri. Kapiten Veličković se muči i sa formom i sa povredama, Rašon Tomas igra od sjaja do očaja, a isto se može reći za Radeta Zagorca. Vil Mozli je konstantan, ali je protiv Budućnosti odigrao jednu od slabijih partija u crno-belom dresu. Njegov voljni momenat nije upitan i često je on kreator preokreta u igri crno-belih. Potrebna mu je pomoć Nikole Jankovića koji je ponovo upao u neku letargiju. Dosta će zavisiti i od šuta, a tu je glavni adut Markus Pejdž. Ne verujemo da će u Francuskoj igrati povređeni Ognjen Jaramaz, ali ga treba očekivati uskoro na parketu.

Naš Predlog:

Biće ovo okršaj dvojice Slovenaca na klupama srpskog i francuskog tima. Filipovski je mnogo iskusniji trener, ali je zato Zdovc imao mnogo bolju igračku karijeru. Važnost bodova iz ovom meča je ogromna, posebno za Partizan kome je uspeh u Evrokupu jedini izlaz u ovoj sezoni. Po kladionici Meridianbet favorit je domaći tim, za čiju se pobedu dobija kvota 1.54. Trijumf Partizana plaća se kvotom 2.33, što nije loša opcija. Ipak, smatramo da je najrealnije da ne bude mnogo poena i da odbrane odlučuju. Ako je granica ukupnog broja koševa 152,5, naš predlog je manje od te granice, a koeficijent u Meridianbet-u je 1.87. Takože smatramo da će i koš razlika biti važna, jer je moguće da i ona odlučuje na kraju u nekom krugu, ili međusobnom skoru, pa ne očekujemo da Metropolitans, ako pobedi, učini to ubedljivo. Granica za hendikep je na 5,5 poena, a mi mislimo da ona neće biti pređena i predlažemo h2 sa koeficijentom 1.65 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.