Tip dana košarka: Može li ”Valjak da izbaci Lokomotivu iz šina?

Ispostavilo se da Partizan ključnu utakmicu u sezoni igra već na početku februara. U 4. kolu Top 16 faze Evrokupa crno-beli dočekuju Lokomotivu iz Krasnodara, i ukoliko bi izgubio ostao bi bez izgleda da se nađe u četvrtfinalu, samim tim ostao bi bez šanse da naredne sezone igra u Evroligi, pošto je gotovo sigurno da se neće plasirati ni u polufinale ABA lige. Utakmica u hali ”Aleksandar Žeravica” igra se u sredu u 20.30.

Partizan: A prošle godine u ovo vreme sve je izgledalo idealno

Kada se navijači crno-bele stet prethodne sezone, ne može im biti vejedno. Partzian je u ovo vreme osvojio već Kup Radivoja Koraća i Superkup ABA lige, Imao je najbolji učinak u Evrokupu, prednost domaćeg parketa do kraja takmičenja, a u ABA ligi obezbedio je startnu poziciju broj 1. Samo godinu dana kasnije, zahvaljujući pandemiji ali i svojim slabostima. Beograđani se bore za goli život, odnosno za ostavljanje šanse da mogu bar do četvrtfinala Evrokupa, a tamo šta im bog da. Rezultati u regionalnom takmičenju su katasrtofalni, Partizan ima više poraza od pobeda, posle Vlada Šćepanovića stigao je Sašo Filipovski, ali se ništa nije promenilo na blje. Klub se rastao sa četvoricom igrača već. Prvo je otišao Brajan Angola, onda je odstranjen Stefan Janković, da bi, zbog remećenja atmosfere, prvo ispisnicu dobio Nemanja Gordić i na kraju je rečeno Kodiju Mileru- Mekintajeru da se na njega ne računa. Prva trojica su pronašla nove klubove, pa ih Partizan više ne plaća, dok je Miler-Mekintajer još košarkaš crno-belih. U međuvremenu je stiglo i jedno pojačanje, iz poljske lige doveden je Džoš Perkins, koji je preuzeo dirigentsku palicu, sa promenjivim uspehom. U Evrokupu u toku je Top 16 faza. Ispostavilo se da je Partizan dobio odličnu grupu, mada je bio tek četvrti u prvoj fazi, i da je ovo mnogo slabija grupa od one prošlogodišnje u kojoj su dominirali. Ipak, ni Partizan nije ono što je bio. U prvom kolu crno-beli su pokazali da umeju. Kad hoće. Trento je u Beogradu pobeđen sa 28 poena razlike, a Italijanisu postigli samo 43 poena. Mnogi su smatrali da je Trento izuzetno slaba ekipa, ali su oni u naredna tri kola pobedili dva puta na svom terenu, i Lokomotivu i Metropolitan, a u Francuskoj su izgubili posle produžetaka. Prava je šteta što je Partizan odigrao katastrofalno u Francuskoj i Rusiji. Čak i pored lošeg izdanja u Krasnodaru su crno-beli vodili u finišu treće četvrtine, ali je neshvatljiv potez Radeta Zagorca i udaranje protivnika bez lopte, zbog čega je dobio tehničku grešku, a Lokomotiva od tada napravila seriju 11:0, rešila meč. Na kraju je Lokomotiva slavila sa 74:67, i tako ostvarila prvi trijumf u Top 16 fazi. U Krasnodaru nije igrao Rašon Tomas, koji se vratio u tim u Ljubljani, ali je pokazao da nije u nekoj formi. Uostalom, kao ni većina prvotimaca. Partizan je izgubio naboj, a slovenački trener, sva je prilika, ne ume da probudi inat u njima. Večerašnji meč je prekretnica, ili će Partizan pobediti i fokusirati se na Evrokup, ili će morati da napravi veliki rez i krene sa pravljenjem strategije za naredni period.

Lokomotiva: Rusi su bili u sličnoj situaciji, kao i Partizan, pre osam dana

Da je Partizan pobedio u Krasnodaru, Lokomotiva bi digla ruke od Evrokupa jer bi imala tri poraza iz tri kola, od toga dva na svom parketu. Ovako, upisali su prvi trijumf, sačuvali odlične šanse da se nađu u četvrtfinalu, ali im je potreban jedan brejk, s obzirom da ih je Metropolitan pobedio u Krasnodaru. Mnogi su smatrali da je Lokomotiva prošla fantastično sa ovom grupom. Oni su bili drugi u prvoj fazi, ali je u iz druge grupe kao pobednik stigao Metropolitan umesto Unikahe, što je, priznaćete, mnogo povoljnije. Za ruski tim se pokazalo da baš nije tako. Odmah na startu francuski tim je pobedio u Rusiji i stekao veliki brejk pred nastavak takmičenja. Lokomotiva je otputovala u Italiju po pobedu, ali su i tamo katastrofano odigrali, u jednom momentu gubili sa više od 20 poena razlike i ostali na nuli i posle dva kola. Uprava je ispunila želju treneru Jevgeniju Pašutinu i dovela još dvojicu košarkaša. Da sve bude interesantnije radi se o dvojici bivših košarkaša Partizana. Prvo je stigao plejmejker Najdžel Vilijems-Gs, a onda i krilni centar Dru Gordon. Ni jedan ni drugi još nisu debitovali u Evrokupu, ali je Gordon igrao u prošlom kolu u VTB ligi protiv Zenita u Sankt Peterburgu i ubacio čak 15 poena. Treba reći da je Lokomotiva bez odličnog Alana Vilijamsa i to je ogroman hendikep za Pašutina. On neće igrati ni u Beogradu, a sumnjamo da će i Vilijams-Gos biti u sastavu. Ipak, ”Lokosi” imaju odličan tim sa Kuzminskasom, Kalnijetisom, Krafordom, Kamingsom i Linčom. Odbrana im je slabiji deo, i baš zato je i stigao Dru Gordon koji je evropsku karijeru započeo baš u Partizanu i pamtimo ga kao odličnog odbrambenog igrača. Lokomotiva ne sme da brani sedam poena razlike u Beogradu, već mora da ide na pobedu pošto je u minusu jednu domaću pobedu. Posle pobede Trenta nad Metropolitanom, Francuzi imaju skor 3-1, a Italijani 2-2, dok su Partizan i Lokomotiva na 1-2. Jasno je da poraženi iz ovog meča ima stvarno minimalne šanse da se probije među osam najboljih.

Naš predlog:

Pošto je Partizan izgubio pet od poslednjih šest utakmica u oba takmičenja, jasno je da kladionice vide ruski tim kao favorita. Pobeda Partizana plaća se kvotom 2.29 u Meridianbet-u, dok je trijumf Lokomotive 1.55. Što se poena tiče, sumnjamo da će ovo biti ”revolveraški” obračun, odbrane će morati da iznesu najveći teret, pa je naš predlog manje poena. Granica za ovaj tip u kladionici Meridianbet iznosi 157,5, a mi predlažemo manje od tog broja sa kvotom 1.88. Smatramo i da Lokomotiva neće postići više od 81,5 poena, a koeficijent za manje od tog broja u kladionici Meridianbet iznosi 1.70.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.