Meč dana tenis: Rajli Opelka – Tejlor Fric: Sudar američkih bombardera!

Tak se zahuktava prvi Grend slem u sezoni, ali smo već imali priliku da pogledamo nekoliko odličnih duela u prvom kolu. Sigurno da je najbolji bio onaj između dvojice ”junoša”, Denisa Šapovalova i Janika Sinera, koji je Kanađanin dobio posle pet setova. Ogromna većina favorita prola je u drugu rundu, pa prave okršaje tek očekujemo. Jedna od zanimljivijih duela mogao bi biti ovaj koji smo izabrali za meč dana. Sastaju se dvojica američkih tenisera, Rajli Opelka i Tejlor Fric, a duel je zanimljiv i za ljubitelje tenisa u Srbiji, pošto će pobednik u trećem kolu igrati protiv Novaka Đokovića, naravno, ako svetki broj 1 izbaci u drugom kolu još jednog Amerikanca, Frensisa Tijafoa.

Rajli Opelka: Gorostasnom Ameru malo nedostajalo da bude nosilac

Kada jednom pogledate meč Rajlija Opelke, nećete moći da ga zaboravite. Ono čime se ovaj 23-godišnji momak ističe je gorostasna visina. Većina američkih tenisera je visoka, tako je bilo i ranije, a najbolji primer je Džon Izner sa 208 sanitimetara visine. Opelka je nadmašio i njega za cela tri santimetara, pa mu konkurenciju pravi samo iskusni Ivo Kralović, sa takođe 211 santimetara. Uskoro će Hrvat okačiti reket o klin, pa će Opelka biti ubedljivo najviši teniser iz svetskog vrha. Trenutno je 38. na ATP listi i malo je nedostajalo da u Melburnu bude nosilac. To se nije dogodilo, pa mora težim putem do dobrog rezultata. U prvom kolu bio je uspešan i u tri seta dobio je Lua iz Kineskog Tajpeha. Pre početka Grend slema učestvovao je na jednom od turnira u Melburnu, stigao je do drugog kola posle pobede nad Stakovskim, ali ga je onda iznenađujuće dobio malo poznati Holanđanin Van De Zandšulp. Prošla sezona mu je bila sasvim solidna, osvojio je ATP titulu na turniru u Delrej Biču, a odigrao je samo 20 mečeva, zabeležio 12 pobeda i 8 poraza. Dobar rezultat ostvario je na Mastersu u Sinsinatiju, koji je doduše igran u Njujorku, kada je morao da preda četvrtfinalni meč Stefanosu Cicipasu. Na prošlom Australijen openu se nije dugo zadržao, ispao je u prvom kolu, ali je i tada pružio žestok otpor Italijanu Fonjiniju i poražen je tek posle pet setova.

Tejlor Fric: Trenutno drugi američki teniser po rankingu, mogao bi da postane najbolji posle Melburna

Više puta smo analizirali mečeve Tejlora Frica i uvek govorili da se radi o izuzetno talentovanom igraču čije najbolje rezultate tek treba očekivati. Ipak, čini nam se da se previše lagano penje na svetskoj ATP listi, s obzirom da već ima pune 23 godine. Trenutno je na 31. poziciji pa je stekao status nosioca na prvom Grend slemu u sezoni. On je drugi američki teniser po rankingu, prvi je Džon Izner, ali ovaj visoki teniser nije doputovao u Australiju, pa bi ga Fric mogao presići uz neki dobar rezultat. Međutim, znajući da ga, u slučaju pobede u drugom kolu, u treće očekuje Novak Đoković, čini nam se da će morati još malo da popričeka na to. Tejlor Fric je imao težak posao u prvom kolu. Rival mu je bio španski teniser Alberto Ramos, a Amerikanac je slavio u četiri seta, dobivši pritom dva seta u taj brejku. Igrao je na Marej River openu pre Grend slema, pobedio Koriju, ali je u drugom kolu izgubio, dosta lako, od Žeremija Šardija. Upravo je Šardija pobedio Đoković u prvom kolu, i to vrlo ubedljivo, pa procenite kakve su šanse Fricu u evetualnom duelu sa srpskim asom. Fric je jedini ATP titulu osvojio 2019. godine kada je trijumfovao na turniru u Istbornu, koji se igra na travi. I njemu, kao i Opelki, više odgovaraju brze podloge, ali ume Fric da odigra solidno i na šljaci. Ne može se pohvaliti dobrim rezultatima u prošloj sezoni, pogotovo posle one ogromne pauze, ali mu je rezultat u Akapulku bio odlična. Turnir u meksičkom letovalištu igran je krajem februara prošle godine, a Fric je stigao do finala gde je nepremostiva prepreka bio Rafael Nadal. Imao je solidan nastup i na Australijen openu, došao je do trećeg kola, ostvario pobede protiv Grikspora i Kevina Andersona, ali je onda poklekao protiv kasnijeg finaliste Dominika Tima sa 3:1. Kao što zante, bodovi se ne oduzimaju sve do polovine marta, pa će Fric, bez obzira na ishod ovog, ali i narednih mečeva, samo dodati poene na svoj konto.

Naš predlog:

Ovaj meč drugog kola na Australijen openu igra se u noći između utorka i srede po srednjeevropskom vremenu. Po kladionicima favorit je Tejlor Fric. U kladionici Meridianbet za pobedu Frica kvota je 1.73, dok se trijumf Opelke plaća kvotom 2.08. Jasno je da će ovo biti jedan od interesantnijih duela. Igre neće biti mnogo, Opelka poene brzo završava, ako ne asom ili servis vinerom, onda ranim izlaskom na mrežu. Slično igra i Fric, ali će njemu sada više odgovarati duže razmene. Očekujemo više od tri seta, a samim tim će i gemova biti mnogo, jer će brejkovi biti baš retki, ukoliko ih uopšte i bude. Granica u ukupnom broju gemova je 43,5, a za nju predlažemo (plus). Za više od ove granice u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.79. Znajući kakve bombe iz servisa ispaljuje Rajli Opelka, drugi predlog se odnosi na broj njegovih gemova. Smatramo da e ovaj teniser osvojiti više od 22,5 gemova na meču, a kvota za (plus) u kladionici Meridianbet iznosi 1.95.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.