Tip dana košarka: Trento – Partizan: Mogu li crno-beli četrvti put pobediti Trento za nešto više od godinu dana?

Još dva kola ostala su da se odigraju u F grupi, druge faze takmičenja, u košarkaškom Evrokupu, a ništa još nije poznato. Sve četiri ekipe imaju šansu da se nađu u četvrtfinalu, a postoji mogućnost da sve ostane otvoreno i nakon večerašnjih utakmica u Trentnu odnosno Parizu.

Trento: Od katastrofalnog početka do prilike da igraju u Top 8

Kada su u prvom meču Top 16 faze poraženi od Partizana u Beogradu sa 71:43, svi su Trento otpisali iz borbe za prva dva mesta u ovoj grupi. Međutim, italijanski predstavnik uspeo je da na svom parketu pobedi i Metropolitan i Lokomotivu, i sada ima učinak 2-2, kao i Partizan. U grupi vodi francuski Metropolitan sa skorom 3-1, dok Lokomotiva Kubanj ima pobedu i tri poraza. Trener Trenta je Emanuele Molin, na raspologanju ima solidan roster, ali Trento ne spada u timove koji, čak i da prođu dalje, mogu u samu završnicu Evrokupa. Nije Trento zreo za Evroligu, naravno, ali se sigurno neće ni predati bez borbe. Što se italijanskog prvenstva tiče, ovaj tim je u neverovatno lošoj seriji od osam uzastopnih poraza, nalaze se tek na 13. mestu sa samo 6 pobeda i 13 neuspeha. Srećom po njih, Virtus Roma je napustio takmičenje, pa će samo još jedan tim u baraž za opstanak. Poslednji meč odigrali su u Kremoni u nedelju, poraženi su od Kremonezea sa 95:87, a u ekipi Trenta istakli su se Luk Maje sa 24 poena, te Džekorej Vilijams sa dva manje i Geri Braun sa 17. Zanimljivo je da su u prethodnih 12 utakmica dobili samo ta dva meča u Evrokupu, protiv Metropolitana i Loomotive, pa je i nama sada čudno- kako? Startni plej Trenta je Geri Braun, obično počinju i Džeremi Morgan, Kelvin Martin, Davide Paskolo i startni centar Džekorej Vilijams. Treba obratiti pažnju i na Viktora Sandesa, koji može odigrati dobar meč i ubaciti dosta poena sa klupe. Trento ume da igra dosta agresivno, posebno u svojoj ”BLM grupa areni”, zato im je i prosek oduzetih lopti u Evrokupu skoro 8 po meču. Da bi prošli dalje, pored pobede nad Partizanom, verovatno će im trebati i trijumf u Moskvi, ali bi oni mogli dalje već posle ovog meča. Za to im je neophodna pobeda sa više od 28 poena nad crno-belima, uz pobedu Metroplitana nad Lokomotivom u Parizu, ali to je scenario koji nije mnogo verovatan.

Partizan: Da je ovo Partizan iz prošle sezone u ovo vreme, dilemu oko pobednika ne bismo imali

Šta više reći o Partizanu? Crno-belima je ostao samo Evrokup kao takmičenje u kom bi mogli da urade nešto pozitivno u ovoj sezoni, ali se sve urotilo protiv njih. Posle izgubljenog Kupa Koraća, i ostajanja bez šansi za plasman u plej-of ABA lige, ostaje im pokušaj da uđu u Top 8 u Evrokupu, a da onda, uz mnogo sreće, stignu i do same završnice. Iskreno, teško je poverovati u to. Partizan je, ispostavilo se, imao sreću sa grupom u Top 16 fazi. Nije ovo skup timova koji se ne mogu pobediti, ali ni ”Valjak” nije što je bio. Na startu su deklasirali Trento i silovito započeli drugu fazu, međutim, onda je usledilo grbo buđenje i ubedljivi porazi u Parizu i Krasnodaru. Pobeda nad Trentom i trijumf Metropolitana odveli bi Partizan u četvrtfinale već kasno večeras. Do drugog mesta mogu i uz poraz od Trenta, ali ubedljiv trijumf nad Francuzima u poslednjem kolu, a njih će dočekati u Ljubljani. Sve je to rčun bez krčmara pošto je Partizan na sever Italije otputovao bez tri visoka igrača. Zbog povreda u Beogradu su ostali kapiten Veličković, Vil Mozli i Erik Mika, dok je Markus Pejdž u timu, ali je pitanje da li će igrati, pošto u Zadru nije ulazio na parket. Trojica juniora igrala su u dvorani ”Krešimir Ćosić”, Stefanović, Radovanović i Jovanović. Oni će i sada biti u rosteru, ali je pitanje da li će ih trener Sađo Filipovski koristiti. Možda će i morati, jer je teško odigrati naporan meč sa sedam, eventualno osam košarkaša. Filipovski skoro da ne računa na Nikolu Jankovića, a on je jedini centar u timu u ovom trenutku. U Zadru je više vremena na ”petici” proveo Raošn Tomas, koji je glavni košgeter tima u prethodnim mečevima, ali je mnogo toga i palo na njegova pleća. Jaramaz počinje kao prvi plej, ali to odličnog igrača opterećuje dosta, pošto gubi snagu u prenošenju lopte, pa je slabiji u završnici. Moraće opet da više minuta igra Perkins, ali je on uvek mačka u džaku. U Zadru je bio odličan, posebno u šutu za tri poena, ali je zato gubio lopte kao od šale. Na dvojci i trojci trener Partizana ima Dangubića, Trifunovića i Zagorca, koji je povredio koleno u Zadru, ali bi trebalo da igra u Trentu. Dakle, mnogo toga će zavisiti od Markusa Pejdža i hoće li on moći bar malo da pomogne. Njegovi šutevi za tri poena su klju u razbijanju odbrane Trenta, raširili bi je, pa bi i Rašon Tomas imao više prostora pod košem. S druge strane crno-beli će teško braniti svoj relet, nisu to uspeli ni protiv Zadra, a pored toga što nemaju izrazito visokog igrača, Italijani imaju nekoliko centara koje Molin može da rotira. Partizan je pobedio Trento dva puta u prošloj sezoni, dosta lako, u Beogradu sa 91:75, a u Trentu još ubedljivije 83:58. To je sigurno pojačalo želju domaćina za osvetom.

Naš predlog:

Jednostavno, Partizan je u takvim problemima da više nije favorit ni protiv koga. Čak je i predsednik Mijailović najavio novi kurs i oslanjanje na mlade igrače u narednoj sezoni. Da li je to oproštaj od Evrope za narednu godinu, ne znamo, jer bi crno-beli, u krajnjoj liniji, mogli da zatraže vajldkard za Evrokup, i verovatno je dobiju, ali da li će zatražiti. Posle odlaska Milera-Mekintajera i Gordića, pa nešto ranije Angole i Jankovića, tanak roster je još tanji bez dvojice centara i jedne ”četvorke”. Trento nije tim od koga treba strahovati, ali se mora poštovati posle pobeda nad Francuzima i Rusima. Kladionice veće šanse daju domaćinu za trijumf. U Meridianbet-u je pobeda Trenta 1.58, a za trijumf Partizana dobija se kvota 2.23. Obe ekipe nam ne deluju previše potentno u napadu, u ovom trenutku, pa ćemo vam predložiti igru na manji broj poena ukupno. Granica je na 151,5 poena, a za manje od tog broja dobija se kvota 1.81 u Meridianbet-u. Predlažemo i manji broj Trenta od granice koja je na 77,5 poena. Koeficijent za (-) iznosi 1.76 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.