Tip dana košarka: Budućnost – Crvena zvezda: Bitka za ”žutu majicu” pred plej-of

Derbi sezone u ABA ligi igra se u podgoričkoj ”Morači”. Dve najbolje ekipe u regionalnom takmičenju, ali i jedini preostali predstavnici ABA lige u Evropi, igraju za startnu poziciju broj 1 pred početak doigravanja.

Budućnost: Šansa za Evroligu postoji i kroz Evrokup, šta je realnije?

Po rečima predsednika Budućnosti Dragana Bokana, njegov klub ima sasvim realne šanse da se domogne Evrolige krz Evrokup, tačnije igranjem u finalu tog takmičenja. Za ispunjenje tog cilja potrebno je da eliminišu francuski Monako, mada ”kneževi” imaju prednost domaćeg parketa, a onda u polufinalu boljeg iz dvomeča Gran Kanarije i Metropolitana. Ruku na srce njegove reči nisu daleko od istine, nijedna od ove četiri ekipe nije nepobediva za Podgoričane, ali je previše hazarderski sve pare stavtiti na jednu kartu. Što se ABA lige tiče Budućnost ima 16 pobeda i 3 poraza, uz tri meča manje odigrana u odnosu na većinu ostalih timova. Razlog za to je problem koji su Podgoričani imali sa koronavirusom, a zbog konstantnih obaveza u Evropi nisu uspeli da nadoknade sve mečeve. To malo unosi i dozu neregularnosti u prvenstvo, pošto će neki timovi uskoro odigrati sve utakmice. Budućnost je u ABA ligi izgubila od Cedevita Olimpije, Mege i Splita. Poraz od Splićana bio je prava senzacija, i on bi mogao skupo da ih košta kada je prvo mesto u pitanju. Taj neuspeh, kao i dva vezana u Ljubljani, jedan u ABA ligi i jedan u Evrokupu, doveli su do promene trenera. Sjajni, to i dalje mislimo, Petar Mijović je otišao, a stigao je Dejan Milojević, dugogodišnji trener Mege, ali i nekadašnji košarkaš Budućnosti iz vremena kada je ovaj tim osvajao titule u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Poslednji meč Budućnost je odigrala pre pet dana, slavila je dosta lako u Zadru, a istakli su se Danilo Nikolić i Nikola Ivanović. Upravo je odlični plejmejker velika uzdanica trenera Milojevića, to je apostrofirao i Dejan Radonjić, označivši Ivanovića kao najboljeg pleja lige. Milojević i Ivanović su nekada sarađivali u Megi, pa je organizator igre Budućnosti produžena ruku trenera na terenu. Kada se on umori, tu je odlični Džastin Kobs, a sve bolji je i Melvin Edžim. Pod koševima je čvrstinu doneo Vili Rid, a ne treba zaboraviti ni Nikolića, Apića i Mitrovića. Budućnost je slavila u prvom delu sezone u Beogradu i to je veliki plus jer će u slučaju trijumfa u ”Morači” imati i bolji međusobni skor, koji bi mogao da presudi u borbi za prvu startnu poziciju.

Crvena zvezda: Beograđani su umorniji, ali su u seriji pobeda

Trijumfalno je Zvezda okončala gostovanje u Atini i posle pobede nad Himkijem, slavila i protiv Panatinaikosa u Evroligi. Šteta što su sve šanse za plasman u doigravanje odavno ispuštene, jer nam se čini da tek sada tim dobija obrise kakve je zamislio crnogorski trener. Što se regionalnog takmičenja tiče, ono je svakako prioritet za Zvezdu i to je više puta naglašavano iz kluba sa Malog Kalemegdana. Njegovim osvajanjem Crvena zvezda će imati nastup u elitnom evropskog takmičenju i naredne sezone, mada se kod Baromeua ništa ne zna, pa je moguće da crveno-beli dobiju pozivnicu čak i ako se na terenu ne izbore za to. No, sve je to još u domenu špekulacija. U dosadašnjem delu ABA lige Zvezda je izgubila dva meča, onaj od Budućnosti na svom terenu i na gostovanju Igokei, u trenutku kada je Radonjić preuzimao tim od Saše Obradovića. Promene koje je Radonjić uveo vidljive su i golim okom. Rastao se sa dvojicom centara na koje je Obradović veoma računao. Posle Terija otišao je i O'Brajant, koji je upao u sukob sa crnogorskim stručnjakom. Nedavno je klub napustio i Boriša Simanić, pa je centarska linija najviše promenjena, dok je sa spoljnih pozicija otišao samo Ročesti. Pred okršaj sa Podgoričanima kadrovska situacija ponovo nije najsjajnija. Podsetimo da su do nedavno crveno-beli bili desetkovani zbog koronavirusa, ali su se, jedan po jedan, igrači vraćali u trenažni proces. U Atinu nije putovao Dejan Davidovac, velika uzdanica Zvezde u prethodnom periodu i jedan od igrača, uz Ognjena Dobrića, koji je procvetao povratkom Radonjića na klupu. Pitanje je da li će svestrani košarkaš igrati u ”Morači”, a neće biti ni Dipa Rita koji je povredio skočni zglog. Rotacija je ponovo skraćena, pa će najveći teret izneti fantastični Džrdan Lojd, meč viner u OAKA areni, ali i najkonstantniji igrač ove sezone Kori Voldena, dok će pod koševima sve zavisiti od Noka, Kuzmića i Jagodića-Kuridže. Zvezdi je ovo peti meč u deset dana i to će biti najveći problem Dejana Radonjića, kako osvežiti tim posle napornih mečeva i putovanja.

Naš predlog:

Ovo je 46. međusobni duel Budućnosti i Zvezde u regionalnom takmičenju. Beograđani imaju jednu pobedu više, skor je 23:22 za Zvezdu, pa bi pobeda Budućnosti dovela do potpunog poravnanja. Zanimljivo je da se na klupi Zvezde nalazi crnogorski trener, a na klupi Budućnosti srpski. I kladionice smatraju da su šanse skoro podjednake. Za pobedu Budućnosti u kladionici Meridianbet kvota je 1.81, dok je trijumf Zvezde procenjen koeficijentom 1.90. Pitanje je koliko je domaći parket prednost u ovim okolnostima, jer puna ”Morača” i prazne tribine u ovoj hali nisu isto. Što se poena tiče granica je postavljena na 156,5 poena ukupno, a pošto obe ekipe imaju neverovatan napadački potencijal, smatramo da će biti više poena od ponuđene granice. Za (+) poena u kladionici Meridianbet kvota je 1.86. Smatramo i da Zvezda može postići više od 77,5 poena, za šta je u kladionici Meridianbet kvota 1.77.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.