Tip dana košarka: Valensija – Bajern: Trinkijeri će overiti plej-of, ili će Valensija sačuvati plamen nade

Samo četiri kola ostala su do kraja regularnog dela takmičenja u Evroligi. Mnogi su bili skloni verovanju da se takmičenje neće okončati, bilo je mnogo problema, odloženih utakmica, ali se Evroliga nekako dokotrljala do kraja. Očekuje nas plej-of i verujemo da ćemo ove sezone dobiti novog šampiona. Jedna od bitnijih utakmica, kada je plasman u doigravanje u pitanju, igra se u Valensiji gde gostuje nemački Bajern.

Valensija: Španci mogu do plej-ofa isključivo sa svim pobedama

Ekipa Valensije nalazi se ispod zone plasmana u plej-of, ali šanse da budu među osam najbolji i dalje postoje. Posle 26 odigtanih utakmica Valensija ima 16 pobeda i 14 poraza, ali je odavno jasno da je za plasman u četvrtfinale potreban mnogo bolji učinak od 50% pobeda. Poslednji tim koji je u zoni doigravanja, ruski Zenit, ima pobedu više, ali i meč manje, što je dodatni problem za timove koji žele da se ukrcaju na voz za plej-of. Valensija ima pet pobeda i dva poraza u poslednjih sedam utakmica, što nije loš učinak, s obzirom na težak raspored. Ti porazi doživljeni su od Efesa i Makabija, oba na strani. U prethodnom kolu Valensija je slavila u Podmoskovlju protiv Himkija, poslednjeplasiranog tima na tabeli, i to je bio meč koji moraju da dobiju, kao što je i sada slučaj sa utakmicom protiv Bavaraca. U poslednjim mečevima najzapaženiji po učinku u Valensiji je američki centar Majk Tobi, koji je, posledbno u poslednja dva meča, iskoristio izostanak Bojana Dubljevića. Protiv Himkija odličan je bio i Vilijams, dok se istakao i naš Nikola Kalinić. U ACB ligi Valensija je prošlog vikenda izgubila od Barselone i pala na peto mesto, sa malim izgledima da završi među prve četiri ekipe pre plej-ofa. Ono što treba znati o Valensiji, oni su jedan od retkih timova koji nema obezbeđen nastup u Evroligi za narednu sezonu, to preko španske lige neće moći da urade, pa im je jedina šansa da se nađu među osam ekipa u Evroligi. Bez dugogodišnje licence ovaj španski klub će imati problem da zadrži glavne košarkaše ukoliko ga ne bude naredne sezone među 18 najboljih evropskih klubova. Posle Bajerna ostaju im još mečevi sa Olipijakosom i Baskonijom kući i sa Albom u Berlinu.

Bajern: Bavarci su na pragu plej-ofa

Sezona Bajern je odlična i pored toga što su imali neke kikseve u drugom delu takmičenja. Bavarci su već stigli do 19 pobeda i za mesto u doigravanju im treba možda još jedna, najviše dve. Ipak, raspored do kraja regularnog dela nije im najpovoljniji. POsle gostovanja u Valnesiji dočekuju Fenerbahče i Žalgiris, da bi u poslednjem kolu gostovali u Barseloni. Čini nam se, ipak, da je tim Andree Trinkijerija ključni trijumf ostvario u prethodnom kolu kada su na svom parketu dobili ekipu Efesa, poenom razlike. U tom se meču videlo koliko za ovaj tim znači kada je u sastavu Vladimir Lučić. Srpski reprezentativac bio je najefikasniji u toj utakmici i sigurno da nije bilo njegovog izostanka u nekim ranijim utakmicama, Bajern bi već sada bio u plej-ofu. U poslednjih pet kola Bajern ima samo jedan poraz u Evroligi, poraženi su na prethodnom gostovanju na Iberijskom poluostrvu kod ekipe Baskonije, dok su slavili u mečevima sa Makabijem Crvenom zvezdom i Panatinaikosom. Bio je to povoljan raspored, koji su maksimalno iskoristili, a pobeda nad Efesom ddošla je kao šlag na tortu. Velike stvari ove sezone uradio je Džejlen Rejnolds. Ovaj košarkaš bio je isključiva želja Trinkijerija prošlog leta i govorilo se da će on u Partizan, naravno da je Italijan ostao u Beogradu. Ovako, snažni centar je otišao u Bajern i sigurno je bio najkonstantniji košarkaš u dosadašnjem toku takmičenja. Ne treba zaboraviti ni učinak Silija, Boldvina koji je u nekoliko mečeva imao sjajan košgeterski učinak, kao ni iskusnog Cipsera, Šiška i najnovijeg pojačanja, Džejmsa Gista.

Naš predlog:

Za Valensiju je ovo poslednja šansa da ostanu u trci za plej-of, a za Bajern je ovo prva meč lopta. Sigurno da gosti dolaze rasterećeni i da će to biti njihov veliki adut na ovom meču. Za domaćina je sve stalo u ova četiri preostala meča. Ako žele da igraju Evroligu i naredne sezone moraće da dobiju, najverovatnije, sve četiri, u najboljem slučaju bar tri. U prvom delu sezone Bajern je u Minhenu pobedio Valensiju sa 90:79, pa bi i međusobna koš razlika mogla da bude bitna ako ekipe budu imale isti broj pobeda, mada u ovom trenutku Bajern ima čak tri pobede više. U toj utakmici u glavnom gradu Bavarske Lučić i Cipser su zatrpali koš ekipe trenera Ponsarnaua. Srbin je ubacio 22, 1 Ciser 20 koševa. Kod Valensije je tada najbolji bio opasni šuter Klement Prepelič, a istakao se i Bojan Dubljević. U kladionicima je favorit Valenija, za trijumf Španaca u kladionici Meridianbet kvota je 1.56, dok se pobeda Bajerna plaća kvotom 2.44. Naš prvi predlog je jedinica, a očekujemo i manji broj poena od granice koja iznosi 157,5 poena. Za manje od tog broja ukupnog broja poena dobija se koeficijent 1.95 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.