Tip dana košarka: Fenerbahče – CSKA: Kraj za Fener ili produžetak nade u veliki preokret

Posle prve dve utakmice u Moskvi CSKA ima prednost od 2:0 u pobedama. ”Armejcima” je potreban još jedan trijumf za plasman na Fajnal-for u Kelnu, a svi veruje da je to moguće već posle tri utakmice. Razlog je jasan, tim iz Istanbula i dalje ima ogromnih problema sa povredama i virusom. Me je na programu u sredu u 19.45.

Fenerbahče: Čak i jedna pobeda u ovakvoj situaciji bila bi podvig

Nažalost, tim Igora Kokoškova, a ni on sam, nisu bili miljenici fortune. Posle očajnog starta sezone, kada su svi predviđali ekspresan otkaz za srpskog stručnjaka, uprava je bila strpljiva i to se višestruko isplatilo. Fenerbahče je odigrao odlično u drugom delu sezone, i da nije bilo povrede Jana Veselog dva kola pre kraja regularnog dela takmičenja, oni bi imali prednost domaćeg parteka, ali i mnogo lakše protivnika nego što je to moskovski CSKA. Leteći Čeh je izvrnuo zglob protiv Barselone u Istanbulu, pa je propustio najveći deo tog, ali nije igrao ni protiv Reala nekoliko dana kasnije, i Fener je izgubio dve poslednje utakmice na svom parketu. Zbog toga su pali na sedmo mesto i morali su već u četvrtfinalu da igraju sa Moskovljanima. Gledajući tabelu, oni bi sa te dve obede, koje su bile realnost, završili kao treći ili četvrti, pa bi u doigravanju imali prednost domaćeg terena. Da nevolja nikad ne ide sama pokazalo se još jednom i to vrlo brzo. Pred odlazak u Moskvu, na prva dva meča četvrfinala, trener Kokoškov i četvorica košarkaša zaražena su koronavirusom i nisu ni putovali u rusku prestonicu. Tako u avionu pored Jana Veselog i takođe povređenog Dešona Pjera, nije bilo ni Džerela Edija, Bobija Diksona, Edgarasa Ulanovasa i Jigita Onana, naravno, ni Igora Kokoškova. Ipak, ne može se reći da je Fener razočarao u Moskvi, naprotiv. I tako oslabljeni turski tim bio je u oba meča ravnopravan rival ”armejcima”. U prvom su sve do četvrte četvrtine bili u igri, kada su naglo popustili, naravno najviše zbog umora i kratkog rostera, dok su u drugom meču do samo kraja pretili domaćinu da mogu do brejka. Treba istaći dodatnu otežavajuću okolnost, a to je činjenica da CSKA može da igra pred navijačima, što je ogromna prednost u nokaut fazi. U prvom meču u Moskvi blistao je Nando De Kolo. Francuski košarkaš je u Fener stigao upravo iz Moskve, a tek je u drugoj polovini aktuelne sezone ”proigrao”. On je u prvom duelu ubacio čak 27 poena, ali ni to nije bilo dovoljno. Isti košgeterski učinak u drugom meču imao je Marko Gudurić. Srpski reprezentativac odigrao je sjajan meč, najbolji od povratka iz NBA lige i bio je nerešiva enigma za domaće košarkaše. Nažalost, ni njegova fantastična partija nije pomogla Feneru da dobije meč. Ako Turci planiraju povratak u Moskvu na peti duel, ova dvojica će morati da odigraju u tandemu dbro, jer jedino tako Ferner može do trijumfa.

CSKA: Bilo bi lekovito po ”armejce” da seriju završe već sada, da ne čekaju kompletiranje Turaka

Imao je i CSKA svoje turbulencije u aktuelnoj sezoni. Bilo je svega i svačega, a i samo takmičenje je bilo specifično. To što su oni, uz Zenit i Himki, i jedno vreme uz Žalgiris, mogli da igraju pred navijačima, samo je izazivalo zazubice kod ostalih ekipa koje su se mučile pred praznim tribinama uz zvuk škripanja patika po parketu. Na kraju je CSKA stigao do drugog mesta, mada verujemo da nisu bili presrećni kada su dobili Fenerbahče u četvrtfinalu. Međutim, to razočaranje nije trajalo dugo. Ubrzo su shvatili da neće morati da igraju protiv Jana Veselog, a posle koronavirusa u turskom timu mogli su da trljaju ruke i pakuju se za glavni grad nemačke pokrajine Rajna-Vestfalija. Naravno, mislimo na Keln. Nije CSKA dozvolio nikakvo iznenađenje u prva dva meča. Znali su da ne smeju izgubiti nijedan duel, jer bi onda bilo jako teško uzvratiti u Istanbulu. Sada su potpuno rasterećeni, vode sa 2:0, i imaju dve prilike da do još jedne pobede dožu u Turskoj. Ako ne uspeju, ostaje im još jedan pokušaj, ovog puta pred svojim navijačima. ”Armejci” su pred plej-of ostali bez najboljeg strelca Majka Džejmsa. On se ponovo sukobio sa trenerom Itudisom na jednom taj.autu i uprava mu je dozvolila da ode u NBA, a da bez njega CSKA pokuša da dođe do titule šampiona. Ipak, Džejms ostaje pod ugovorom sa timom iz Moskve i on se, posle završetka sezone u Americi, mora vratiti u Rusiju, ako CSKA ne odluči da ga proda. Veliki problem za Moskovljane desio se mnogo pre Džejmsonovog odlaska. Bila je to povreda Nikole Milutinova, koji je igrao sezonu iz snova, a onda je protiv Bajerna povredio rame i završio sezonu. Morali su ekspresno da reaguju u rukom timu, pa su posle informacija da na Milutinova ne mogu da računaju do kraja sezone, angažovali Majkla Erika iz Turk Telekoma. ONo što je zanimljivo, čini nam se da je nekoliko košarkaša proigralo posle odlaska Džejmsa. Svi su dobili više prostora, ali i više pokušaja, pošto je Amerikanac važio za solidno sebičnog košarkaša. U prvom meču po 20 poena ubacili su Klejburn i Heket, dok su u drugom svi postigli manje poena, ali je opet Heket bio najefikasniji, ovog puta sa 14 koševa. Uz njega, dvocifreni su još bili Šengelija sa 11, odnosno Kurbanov sa 10 poena. CSKA ima mnogo dužu klupu, i verujemo da će Itudis to maksimalno koristiti u pokušaju da glavne vedete turskog tima što pre umori, da bi u eventualno neizvesnom finišu njegovi glavni igrači bili svežiji.

Naš predlog:

Po svemu sudeći Fener će opet biti bez košarkaša koji su u izolaciji. Povreda Veselog je takva da bi on možda mogao na parket, ali bi to bio ogroman rizik. Ipak, Fener nema šta da čeka, jer bi u slučaju poraza završio sezonu u Evroligi, pa verujemo da će Čeh biti u sastavu. Njegov doprinos biće upitan, ali i samo prisustvo u timu je veliki benefit. Kladionice smatraju da je domaćin favorit. Za pobedu Fenerbahčea u kladionici Meridianbet kvota je 1.72, dok je trijumf CSKA tačno 2.00. Teško je proceniti koliko će ovo biti efikasan meč. Prvi jeste bio, postignuto je ukupno 168 poena, dok je u drugom palo samo 145 koševa. Naš predlog je manje od 160,5 poena, na koliko je postavljena granica, a koeficijent za (-) u kladionici Meridianbet iznosi 1.86. Možete odigrati i manje koševa kada je CSKA u pitanju, granica je na 80,5, a kvota za (-) je 1.74, takođe u Meridianbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.