Tip dana košarka: CSKA – Anadolu Efes: Repriza poslednjeg finala sada u polufinalu

Prethodni Fajnal-for Evrolige odigran je pre dve godine, a u njegovom finalu megdan su podelili CSKA i Anadolu Efes. U tom trenutku Moskovljani su bili znatno bolji i osvojili trofej. Turski tim je pokušao da uzvrati godinu kasnije, ali je sezona prekinuta i ponišetna, neposredno pred početak doigravanja. Mnogi tvrde da je time turski tim ozbiljno oštećen i da su košarkaši Efesa imali najveće izglede da se popnu na krov Evrope. Priliku da isprave prošušteno imaju ove godine, Fajnal-for se igra u nemačkom Kelnu, a slučaj je hteo da se u polufinalu sastanu rivali iz poslednjeg finala. Prvi meč igra se u 18 časova u petak, dok se istog dana, samo tri sata kasnije, u drugom polufinalu sastaju Olimpija iz Milana i Barselona.

CSKA Moskva: Posle svega što im se dešavalo, odbrana pehara bila bi malo čudo

”Armejci” su ušli sa velikim ambicijama u sezonu, ali su tokom nje imali dosta problema. Prvi, verovatno i najveći, dogodio se kada je tešku povredu doživeo prvi centar tima Nikola Milutinov. Uprava je morala ekspresno da reaguje pošto je srpski reprezentativac završio sezonu zbog povrede ramena, pa je doveden centar Majkl Erik, koji je do tada nastupao za Turk Telekom. Nigerijski centar nije na pravi način odmenio Milutinova, ali je CSKA uspeo u nameri da dođe na završni turnir, što jeste bio primarni cilj. Drugi problem se pojavio u finišu sezone kada se najbolji strelac Majk Džejms posvađao sa Dimitrisom Itudisom i morao je da sezonu završava u NBA ligi, u ekipi Bruklin Netsa i sada ga gledamo u plej-ofu. Na Džejmsa Moskovljani nisu računali ni u četvrtfinalu Evrolige, ali se to pokazalo kao lako nadoknadiv hendikep, pošto su njegovu košgeresku ulogu preuzeli neki drugi igrači, do tada malo u zapećku. CSKA je u očekivanju Fajnal-fora Evrolige uspeo da se plasira u finale domaće VTB lige, tako što je u polufinalu pobedom od 3:1 u seriji eliminisao Zenit iz Sankt Peterburga. U mečevima sa takođe četvrtfinalistom Evrolige blistali su Heket i Klejburn, pokazavši da je njima najviše odgovao odlazak Džejmsa. U nekim mečevima priključivao se i Hilijard, a pod koševima je najbolji bio Šengelija. U finalu ih sada čeka ekipa Himkija iz Podmoskovlja. Što se tiče Evrolige, CSKA je imao i sreću u četvrtfinalu protiv Fenerbahčea pošto je turski tim neposredno pred početak doigravanja bio u problemu sa koronavirusom i nastupio bez gotovo pola tima i trenera Igora Kokoškova. Moskovljani su to iskoristi i stigli do trijumfa sa lakih 3:0. Prve dve utakmice dobili su uz malo problema na svom parketu, i moguće je da im je pomoglo prisustvo publike. Fener se dobro držao, ali sa smanjenom rotacijom, i pored odličnog Nanda De Koloa, bivšeg igrača CSKA, nisu uspeli da pariraju ”armejcima”. CSKA nije favorit pred ovaj Fajnal-for, ali bi baš to moglo da skine okove sa nogu i ruku košarkaša ovog tima, pa da iznenade. Sve je moguće kada se igra završni turnir Evrolige i mnogo puta smo prisustvovali velikim iznenađenjima, a trijumf CSKA ne bi bio u toj kategoriji.

Anadolu Efes: Da li je pravda spora, ali dostižna?

Korona nije dozvolila Efesu da se prošle sezone okiti titulom prvaka Evrope, a bili su ubedljivo najbolja ekipe do prekida. Pre dve godine, na poslednjem Fajnal-foru, igrali su u finalu, i to je njihov do sada najveći uspeh. Tada se isprečio CSKA, ali se mora priznati da je turski tim bio autsajder u duelu sa ”armejcima”. Sada su se stvari promenile i Efes ulazi u ovaj meč kao favorit. Naravno da to ništa ne znači pred jednu ovakvu utakmicu. Igra se samo jedan meč i popravnog nema, dovoljan je slab dan jednog, ili dvojice igrača i sav trud iz duge sezone pada u vodu. Efes je u četvrtfinalu igrao sa madridskim rivalom. Posle dve lako dobije utakmice u Istanbulu očekivalo se da seriju završe u Madridu, pogotovo jer Real uopšte nije davao znake života u prva dav duela koja je izgubio ukupno sa 50 razlike. Međutim, četa Pabla Lasa je uzvratila u glavnom gradu Španije, dobili su naredna dva, dosta neizvesna meča i izborili majstroricu. Pravo je čudo kako je Efes uspeo da izgubi ta dva meča. U oba su imali veliku prednost, ali je Real u finišu pravio ogromne serije i tako stizao do preokreta. U tim trenucima najbolje se videlo da ova ekipa Efesa itekako ima svoje mane. Peta utakmica uvek je rizik i to se pokazao i u slučaju Efesa i Reala. Malo je nedostajalo da Real pobedi i treći put uzastopno, ali je trijumfovao Efes sa 88:83. Posle obavljenog posla u Evroligi i plasmana u polufinale, što uopšte nije bilo lako nakon vrlo slabog starta sezone, Efes se okrenuo domaćem prvenstvu. U plej-ofu turske lige u četvrtfinalu je eliminisao Gaziantep, a u polufinalu Bešiktaš. Obe serije su dobili bez izgubljenog meča. Crno-bele iz Istanbula su dobili ubedljivo u sva tri meča i pored činjenice da je Šejn Larkin imao vrlo malu minutažu, dok u poslednjem meču nije ni ulazio u igru. I pored toga Efes je slavio sa 30 razlike. Veoma važna vest stigla je u Istanbul neposredno pred početak Fajnal-fora. Vasilije Micić je proglašen za MVP-a Evrolige! Prvo je odlični plejmejker izabran u prvu petorku takmičenja, a onda je dobio priznanje kao najbolji igrač Evrolige. Veliki to može biti stimulans, kako za njega, tako i za ceo tim pred dve važne utakmice, sigurno najvažnije u sezoni. U finalu turske lige igraće protiv Fenerbahčea, ali do tada ima vremena, sada su sve misli usmerene ka Kelnu. Efes nisu samo Micić i Larkin, koji jesu glavne poluge ovog tima. Mnogo toga zavisi i od Singltona i Danstona pod koševima, ali i raspoloženja Moermana, Simona, Plajsa, Tunčerija, Boboe ili Balbaja. Ne smemo zaboraviti ni iskusnog Ergina Atamana na klupi.

Naš predlog:

Rekli smo već da je Efes pred ovo polufinale favorit. To potvrđuju i kladionice, pa je koeficijent na trijumf turskog tima u kladionici Meridianbet 1.42, dok je pobeda CSKA čak 2.65. Obe ekipe imaju veliki napadački potencijal, posebno se to odnosi na Efes koji može u seriji da pogađa trojke i ne znate od koga da se pre pazite. Bez Džejmsa ”armejci” se uzdaju u šuteve Heketa i Hilijarda, ali i iskusno Kurbanova. Obično je u ovakvim utakmicama malo poena, igraju se čvrste odbrane i koševi su retki. U finalu pre dve godine palo je 174 poena ukupno, a na poslednja četiri međusobna svaki put je bilo više od 160. Zato je naš prvi predlog više od 162,5 poena, za koji je kvota u kladionici Meridianbet 1.77. Očekujemo i da Efes bude efikasan, pa je naš predlog da će turski tim postići (+) poene. Granica je na 84,5 a za više od tog brja kvota je u kladionici Meridianbet 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.