Tip dana košarka: Denver Nagets – Portland Trejblejzers: Jokić prespavao vikend, serija se vratila u Kolorado

Nagetsi i Portland igraju peti meč u ”Bol Areni” u Denveru. Posle prve četiri utakmice rezultat je 2:2 u pobedama, i videćemo ko će prvi do meč lopte. Oba tima dobila su po jedan meč na svom parketu i po jedan na gostujućem, a najmanje neizvesnosti bilo je na poslednjem, koji su Blejzersi lako rešili u svoju korist. Peti duel igra se u 3 sata posle ponovi u sredu po srednjeevropekom vremenu.

Denver Nagets: Misija u Oregonu je ispunjena, vraćen je brejk, ali prethodni meč zabrinjava

Statistički podaci kažu da je Nikola Jokić odigrao svoj najslabiji meč u NBA ligi pre nekoliko dana, a opet je bio najefikasniji u svom timu. Možda baš u tome leži najveći problem Nagetsa. Tim previše zavisi od učinka srpskog centra, i kada se njemu dogodi nešto slbije veče, jednostavno nema ko da ga odmeni. Ranije je to bio Džamal Marej, ali posle njegove povrede niko drugi ne uspeva da da preuzme njegovu ulogu. U toku sezone, bar po broju poena, bio je to Mjakl Porter Džunior, ali je izgleda plej-of za njega preveliki zalogaj. Drugi problem je organizacija igre. Fagundo Kampaco jeste vanredno inteligentan igrač, ali ga fizičke predispozicije sprečavaju da bude konkurentan sa najboljim plejmejkerima NBA lige. Imao je Argentinac sasvim solidan učinak u ovoj seriji, čak i bolji od očekivanja, ali tandem Jokić- Marej, nije isto što i Jokić- Kampaco. Ipak, Denver je uradio šta je trebalo u Portlandu. Dobili su jedan meč, vratili izgubljeno iz svoje dvorane na startu serije i ponovo su preuzeli prednost domaćeg parketa. U tom meču je, pored fantastičnog Jokića sa 36 poena, u prvi plan iskočio Ostin Rivers. Momak koji je doveden kao slobodan agent nakon povrede Mareja, ubacio je pet trojki, ukupno 21 poen i bio pravi x faktor u trijumfu. Sve ono što je bilo dobro u trećem meču, zatajilo je u četvrtom. Denver je bio potpuno bez energije, videlo se to od prvog minuta, i nije imao nikakve šanse da još jednom pobedi u ”Moda centru”. Uvideo je to i trener Majkl Meloun, pa je već na polovini treće deonice iz igre izveo kompletnu prvu postavu i šansu ukazao rezervistima. Možda su se vedete malo odmorile, i da će u petom meču ponovo biti na potrebnom nivou, tu posebno mislimo na Jokića. Najozbiljniji kandidat za MVP nagradu ubacio je samo 16 poena i imao 9 skokova. To i nije tako loš učinak, ali je ponovo podbacio u asistencijama. Ponovo je, kao u prvom meču, imao samo jedno uspešno dodavanje, što je za nekog ko nije gledao meč, neverovatan podatak. Sam Jokić je izjavio da nije to samo do njegove slabe igre, već pre svega zbog fantastične odbrane Jusufa Nurkića na njemu. Kampaco je četvrti meč završio sa 12 koševa, koliko je imao i Monte Moris. Prijatno je iznenadio Grin sa 11 poena i 5 skokova.

Portland Trejblejzers: Lilard je uzeo pauzu, a Portland je ipak pobedio

Znalo se da će serija između Denvera i Portlanda biti duga i neizvesna. Razlika u kvalitetu ova dva tima, ma koliko oni bili različiti, u suštini je minimalna. U trećoj utakmicu, u kojoj je Denver pobedio i vratio brejk, Lilard je ubacio čak 37 poena. Međutim, takav učinak najboljeg igrača Blejzersa nije bio dovoljan. Istina, još četvorica su imala sasvim dobar učinak, pre svih S.J. Mekolum koji je uz 22 poena imao i 9 skokova. Norman Pauel je pokazao da je ozbiljno pojačanje, a i Karmelo Entoni je pokazao da još uvek nije rekao svoju poslednju reč. Ono što je Portland dobio u odnosu na prehodni plej of je učinak Jusufa Nurkića. Bosanski reprezentativac je posebno inspirisan protiv Nikole Jokića, čoveka protiv koga je vojevao još u ABA ligi, a i igra pred navijačima Blejzersa dodatni mu je motiv. U trećem meču je imao dabl-dabl, 13 koešva i 13 skokova, a u četvrtom 17 poena i 6 uhvaćenih lopti. Igrao je čvrsto na Jokiću, ali je i odlično koristio prostor u reketu Nagetsa, stvorenom zahvaljujući širokoj igri spoljnih igrača. U prethodnom meču ipak, najviše zasluga za trijumf Portlanda ide na adresu Normana Pauera. On je maksimalno iskoristio slabo veče Demijana Lilarda i sa 29 ubačenih poena bio ubedljivo najefikasniji na meču. Mekolum je povukao kad je trebalo, na početku meča, neutrališući silne promašaje Lilarda u tim trenucima. Lilard je završio sa samo 10 poena, ali je imao i deset asistencija i čak 8 skokova, pa je malo nedostajalo da ostvari tripl-dabl, mada je to bilo njegovo vrlo slabo izdanje. Za Portland je ovo ključni meč, u slučaju da ga dobiju ne verujemo da će propustiti šansu u narednom na svom parketu. U suprotnom, ne samo da bi morali da pobede u estom, već i da u majstorici slave u Koloradu, a to, priznaćete, nije nimalo lak zadatak. Možda je ključ u tome da Lilard ne mora da postigne 40 poena, već da oni budu ravnomerno raspoređeni, a prva zvezda Blejzersa udvajnja skoristi za prosleđivanje lopti saigračima. Norman Pauel je to maksimalno koristio, a ako se potpuno priključi i S.J Mekalum, eto nevolje za Nagetse.

Naš predlog:

Mogao bi ovo da bude prvi meč u seriju u kome će odlučivati jedna lopta. U prva četiri meča razlike su bile dosta velike, i nije bilo nijednog uzbudljivog finiša, možda malo u drugom meču, ali samo zahvaljujući nesmotrenosti Nagetsa u poslednjem minutu u odbrani kada su dozvolili rivalu nekoliko vezanih trojki. I kladionice smatraju da su ekipe približno udaljene od pobede i vođstva od 3:2 u seriji. U kladionici Meridianbet kvota za trijumf Denvera iznosi 1.78, dok je pobeda Portlanda procenjena koeficijentom 1.93. Mada smo uvek smatrali da su mečevi ova dva tima pravi pucački poligon, u plej-ofu nije tako. Odbrane se igraju na mnogo višem nivou, posebno se to odnosi na Portland, pa ne očekujemo da sada bude neki skor sa ogromnim brojem koševa. Granica za ukupna broj poena je na 226,5, a mi smatramo da će biti manje od tog broja. Za (-) poene u kladionici Meridianbet kvota je 1.90. Drugi predlog odnosi se na ukupnu razliku pobedu Denvera, uz manji broj koševa od ponuđene granice od 226,5. Koeficijent za ovu igru je odličan i u kladionici Meridianbet iznosi 3.46.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.