Meč dana tenis: Novak Đoković – Mateo Beretini: Jednu italijansku minu Novak je izbegao, ova je mnogo opasnija

U četvrtfinalu Rolan Garosa najbolji teniser sveta igra protiv odličnog Italijana Matea Beretinija. Očekivao se njihov duel u finalu turnira u Beogradu, ali je tada Đoković izgubio u polufinalu od Rusa Karaceva, što je Beretini iskoristio i stigao do pehara. Đoković je zato osvojio drugi turnir koji se ovog proleća igrao u glavnom gradu Srbije. Do četvrtfinala lakše je stigao Italijan, samim tim jer nije igrao meč osmine finala protiv Rodžera Federera, dok je Đoković morao da igra skoro pet setova protiv mladog Beretinijevog sunarodnika Musetija.

Novak Đoković: Prvo mesto više nije u fokusu Đokoviću, ali grend slem trofeji svakako jesu

Odavno je Novak Đoković najavio da ga u nastavku karijere isključivo zanimaju trofeji na grend slemovima. Ovu sezonu počeo je jednim, onim na njegovom omiljenom turniru u Melburnu. Deo sezone od Australijen opena sve do sada bio je podređen Rolan Garosu. Nije Đoković igrao previše, taman da se pripremi za šljaku, a osvojio je samo još turnir u Beogradu, ovaj drugi, neposredno pred Pariz. Retko je Novak igrao sedmicu pred grend slem, ali je sada napravio izuzetak želeći da se napuni energijom sa tribina koje su bile solidno popunjene u njegovom rodnom gradu. Pre Beograda Đoković je igrao u Rimu, i to dosta dobro. Međutim, i to nije bilo dovoljno za Rafaela Nadala koji je u finalu slavio u tri seta. Taj meč pokazao je dosta toga. Španac, najveći Novakov rival u Parizu, podigao je formu na šljaci u odnosu na početak sezone na najsporijoj podlozi. Sve to vidljivo je i na njegovom terenu u ”gradu svetlosti”. Čak 13 puta je Nadal podizao ovde trofej, dok je Đokoviću to za rukom pošlo samo jednom, i to u sezoni kada Španac nije učestvovao. Međutim, ima Novak pobedu nad Nadalom na Rolan Garosu, jedini uz Robina Soderlinga. Tada ga je od titule razdvojio Sten Vavrinka, najveći krivac ukoliko Srbin ne postane rekorder po broju titula na grend slemovima. U Parizu je Đoković startovao protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena, čestog rivala na grend slemovima. Nije imao mnogo problema, a usput je odigrao prvi meč pod reflektorima na Rolan Garosu, nažalost, bez publike. U drugom kolu je protivnik bio iskusni Urugvajac Pablo Kuevas, moguća mina na šljaci, ali je Novak i njega rešio u tri seta. Ništa bolje nije prošao ni Rikardas Berankis iz Litvanije, koji takođe nije uspeo da dođe ni do seta. A onda, katarza! Protivnik u osmini finala bio je debitant iz Italije, Lorenco Museti, još uvek tinejdžer. Znalo se od ranije da Italijan ima odličnu igru i da krupnim koracima napreduje ka svetskom vrhu, ali je malo ko mogao da pomisli da će imati neke šanse protiv Đokovića. Pravi šok za nekog ko nije pratio meč bio je posle dva odigrana seta. Ako je tada pogledao rezultat, n bi ga šokirao. Museti je vodio sa 2:0, dobivši dva taj brejka. Ne samo da se retko dešava da neko uzme dva uzastopna seta rotiv srpskog asa, već ne verujemo da se ikad dogodilo da ih izgubi u taj brejku. Odlazak u svlačionicu bio je spasonosan za Đokovića, sa pauze se vratio potpuno drugi teniser i u narednom periodu počistio Italijana sa terena. Dobio je naredna dva seta uz samo jedna izgubljeni gem, a Museti je predao kod rezultat 4:0 u petom setu. Nema sumnje da bi se i on završio sa maksimalnih 6:0. Dakle, Novak je prošao onaj ”ključni” meč, što mu se dešava na svakom grend slemu i sada može ka tituli.

Mateo Beretini: Čekao je Italijan ovaj meč, sad će se videti da li je s pravom u Top 10

Beretini je trenutno najbolji teniser iz plejade novih asova iz Italije. Jedini je u Top 10, ali ne sumnjamo da će uskoro još neko njegovim stopama. Najbliži tome je Janik Siner, a neće biti iznenađenje ako to postane i Lorenco Museti. Beretini je eksplodirao u 2019. godini. Nju je započeo na 54. mestu, a završio je na 8. Osvojio je dve titule, ali je i na grend slemovima imao zapažen učinak. U prošloj sezoni, obeleženom koronom, nije bio toliko uspešan, ali je uspeo da se zadrži u vrhu. Novu 2021. godinu, započeo je dobrim izdanjima na ATP kupu, ali je imao peh na Australijen openu kada je doživeo povredu trbušnog mišića i morao da preda meč osmine finala Stefanosu Cicipasu bez borbe. Zanimljivo je da je u prethodnom kolu Italijan dobio duel sa Hačanovim posle tri taj brejka, a da je već tada imao tu neugodnu povredu. Usledila je pauza, što je i logično, s obzirom da se takva povreda leči mirovanjem. Beretini se vratio tek kada je počela sezona na šljaci, nastupio je na Mastersu u Monte Karlu, ali je poražen već u prvom meču od Alehandra Davidoviča-Fokine. Onda je sve krenulo na bolje. Došao je u Beograd po formu, a vratio se sa peharom, svojim četvrtim na ATP turnirima u karijeri. Iz našeg glavnog grada sleteo je u Madrid, odigrao sjajno na Mastersu i došao do finala. U njemu je, polse preokreta, izgubio od Aleksandra Zvereva. Na domaćem terenu u Rimu nije bio tako uspešan, izgubio je u osmini finala od Cicipasa, a to mu je bio poslednji izlazak na teren pre dolaska u Pariz. Mateo Beretini je Rolan Garos počeo trijumfom nad Japancem Taro Danijelom, ali je izgubio jedan set, jedini do sada. U drugom kolu je maksimalnim rezultatom dobio Argenitnca Koriju, a onda na isti način i Korejca Kvona. Trebalo je da usledi poslatica u osmini finala i okršaj sa Rodžerom Federerom, ali se Švajcarac povukao sa turnira nakon iscrpljujućeg duela sa Nemcem Kepferom. Dakle, Beretini je u 2021. godini igrao samo na šest turnira do sada, uključujući Rolan Garos, osvojio je jednu titulu i imao jedno finale. Šljaka mu je omiljena, ali ume da bude opasan i na betonu.

Naš predlog:

Samo jednom su se do sada sastajali Đoković i Beretini. Bilo je to na kraju 2019. godine kada je Italijan po prvi put izborio učešće na završnom Mastersu u Londonu. Igrali su u grupi, a Đoković je slavio u dva seta. Nadali smo se njihovom duelu u Beogradu, ali do njega nije došlo, obojica su osvojili po jedan pehar u prestonici Srbije, pa u Pariz dolaze kao ”Beogradski pobednici”. U kladionici Meridianbet favorit je Đoković, kao i u svim ostalima. Koeficijent na trijumf srpskog tenisera iznosi 1.21, dok se pobeda Beretinija plaća kvotom 4.30. Smatramo da je Italijan malo potcenjen kvotom i da Đoković nije baš toliki favorit, kako kažu koeficijenti. Ipak je Beretini na 9. mestu na ATP listi, a zna kako se osvajaju turniri na šljaci. Naš prvi predlog odnosi se na tačan rezultat, a mi vam predlažemo 3:1 za Đokovića. Koeficijent za ovaj tip u kladionici Meridianbet iznosi 3.70. Ako ne volite toliki hazard, predlažemo vam da odigrate na veći broj gemova od ponuđenog broja. Granica je na 34,5 gemova ukupno, a za (+) gemova u kladionici Meridianbet dobijate koeficijent 1.91.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.