Tip dana košarka: Finiks Sans – Milvoki Baks: Ko će biti ”Gospodar prstenova”?

Stigli smo blizu kraja ove, posve neobične, NBA sezone. Ipak, bila je mnogo ”normalnija” od prethodne, a pravi krešendo dogodio se u plej-ofu, pred navijačima koji su se silno uželeli košarke i kao nikad bodrili svoje ljubimce. Iznenađenja je bilo, još kako, uzbuđenja i više od neophodnog, a jedino je veliki broj povreda bacio senku na završetak. U velikom finalu našli su se Finiks Sansi, pobednici u zapadnoj konferenciji i Milvoki Baksi, najbolji tim na Istoku. Prvi meč u, verujemo, dugoj seriji, igra se u Finiksu u noći između utorka i srede po srednjeevropskom vremenu.

Finiks Sansi: ”Sunca” su veliki favorit, titula je nadohvat ruke, samo da svi ostanu zdravi

Tim iz Arizone nije imao lak put do finala, gledajući koje rivale su imali u plej-ofu. Već u prvoj rundi morali su na, tada još uvek, aktuelnog šampiona L.A. Lejkerse. Očekivala se velika borba, ali je povreda Entonija Dejvisa znatno olakšala posao Sansima. Na kraju je bilo 4:2 za Finiks i ”jezerdžije” su se oprostile od ”prstena”. U polufinalu zapadne konferencije čekali su ih Denver Nagetsi predvođeni svežim MVP-jem Nikolom Jokićem. Strahovalo se od ”grumenja”, ali razloga za to nije bilo, usledilo je čišćenje tima iz Kolorada i ubedljivih 4:0 u seriji uz diskvalifikaciju Jokića u poslednjem meču, nakon udaranja Kamerona Pejna. Zapadno finale igrano je protiv još jednog tima iz ”grada anđela”. Klipersi su opet pravili tim za titulu, ove godine otišli su korak dalje, prvi put do finala konferencije, ali su tu stali. Opet je Finiks imao sreće, zbog povrede za Kliperse nije igrao Kavaji Lenard, a kasnije se povredio i Zubac. I njih, kao i Lejkerse, Sansi su dobili sa 4:2. Dakle, do sada u plej-ofu imaju skor 12:2 u pobedama i to mora nešto da znači. Nije tajna da su Sansi možda i najbolje popunjeni tim. Na pleju je Kris Pol, koji je imao određenih problema sa povredom, ali se brzo vratio u sastav, i rešio neke važne utakmice. Najbolji košarkaš tima je Devin Buker, momak koji je toliko hladnokrvan da skoro nikad ne menja izraz lica, a zatrpao je obruče sve tri ekipe u plej-ofu. Na krilnim pozicijama su Džej Krauder i Mikal Bridžis, veliki radnici, ali i košgeteri kada je to potrebno. Finiks je jedna od retkih ekipa koja može da se pouzda u centra, u napadu, ali još više u odbrani. Mladi Deandre Ejton je opravdao status prvog pika na draftu i uspeo je da se izbori sa mnogo iskusnijim igračima pod koševima. On je izbaran kao prvi 2018. godine, kada su u konkurenciji bili jedan Luka Dončić i Tre Jang. Dakle, ovaj tim je strpljivo građen. Osim Pola sve su to mladi igrači, koje je Finiks uzimao poslednjih godina sa drafta. Ne smemo zaboraviti ni odličnu klupu, na kojoj su Dario Šarić i Kameron Pejn, dok su Egipćanin Nader i Tori Kreg imali malu minutažu, pre svega zbog oporavka od povreda. Trener je Monti Vilijams, 50-godišnji stručnjak, koji tek treba da popuni svoj CV trofejima.

Milvoki Baks: Bez Janisa osvajanje ”prstena” ostaće samo san

Tačno pre 50 godina Milvoki je poslednji put bio šampion NBA lige. Ovo im je prvo veliko finale još od 1974. godine, pa je jasno zašto su navijači tima iz Vinskonsina u delirijumu. Međutim, đavo nikad ne da da sve ide po planu. U finalnoj seriji na istoku protiv Atlante povredio se najbolji košarkaš tima i dvostruki MVP, Janis Adetokumbo. Prve procene su bile da je Grk završio sezonu, kad god ona bude okončana za njegov tim, ali su se sada pojavile naznake da bi ipak mogao da se vrati, pod uslovom da serija sa Finiksom potraje. Govorilo se prvo o povredi kolena, onda lista, i ostaje da vidimo može li on pomoći ”jelenima” bar u nekom finalnom meču, toliko dugo čekanom. Kada se Janis povredio, rezultat je protiv Hoksa bio 2:2. Mnogi su mislili da je to kraj za Milvoki i da će u veliko finale Atlanta, pogotovo jer je povreda Tre Janga bila lakše prirode. Međutim, sve konce u svoje ruke preuzeo je Kris Midlton, Milvoki je dobio meč na svom terenu, poveo sa 3:2, a onda trijumfom u Džordžiji zatvorio seriju. I Milvoki je u prvoj rundi plej-ofa, kao i Finiks, izbacio prošlogodišnjeg finalistu. Eliminisali su Majami sa ubedljivih 4:0, ne dozvolivši im nikakvu šansu. Pravi ispit imali su u polufinalu istočne konferencije gde ih je čekala ekipa Bruklin Netsa, po mnogima najbolji tim Istoka i najveći kandidat za ”prsten”. Bruklin je imao u svojim redovima zastrašujući trojac Irving-Durent-Harden, a takva tri igrača mogu bez problema ubaciti stotku svakom timu. E, tu je sreća malo pogledala Bakse. Već u prvom meču povredio se Harden, kasnije se vratio, ali to nije bilo to. Nešto kasnije iz stroja je ispao i Irving, pa je sve palo na Kevina Durenta. On je odigrao sjajno, postizao masu poena, ali je promašio šut za pobedu u produžetku sedme utakmice. Ipak, budimo realni, pa recimo da je Durent i doneo taj produžetak košem u poslednjoj sekundi regularnog dela, kada je za malo to bila trojka za pobedu. Presudili su santimetri. U finalu istočne konferencije igrao je Milvoki protiv Atlante, bilo je uzbudljivo, ali opet povrede režirale sve, na kraju 4:2 za ”jelene”. Pored pomenutog Midltona, u odsustvu Adetokumba, Baksi se uzdaju u plejmejkera Džru Holideja, centra Bruka Lopeza, Bobija Portera na krilu i zamenu za Janisa, P.J. Takera. Sa klupe Milvoki nema mnogo pomoći, ali su znali da iznenade Konogton, Tigi i Forbs.

Naš predlog:

Zbog izostanka Adetokumba jasno je da je Finiks favorit u celoj seriji. Prve dve utakmice biće igrane u Arizoni, pošto je Finiks imao bolji učinak u regularnom delu, a samo je Juta imala više pobeda od njih. Očekujemo ogromnu podršku za domaći tim sa tribina ”Feniks Sans Arene”, i razigrane igrače domaćeg tima. Sansi imaju mnogo aduta, ali će dosta toga zavisiti od Devona Bukera. U kladionici Meridianbet kvota na trijumf Finiksa iznosi 1.44, dok je pobeda Milvokija 3.15. Ko veruje u produžetak može odigrati x, za koji je koeficijent u kladionici Meridianbet 15.00. Očekujemo pobedu Sansa, ali uz manje od 216,5 poena ukupno na meču. Za ovu kombinaciju 1,- poena kvota je 2.66 u Meridianbet-u. Možete odigrati i manje od 105,5 poena Milvokija, a za (-) koševe gostiju dobija se kvota 1.88 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.