Meč dana tenis: Rodžer Federer – Hubert Hurkač: Ponovo u vazduhu lebdi pitanje, da li je ovo poslednji Federerov ples na Vimbldonu?

Izuzetno zanimljivi okršaji očekuju nas u četvrtfinalu Vimbldona. Prvi teniser sveta Novak Đokoviće igra sa Mađarom Martonom Fučovićem, Karen Hačanov iz Rusije protiv Kanađanina Denisa Šapovalova, a Mateo Beretini ukrstiće rekete sa još jednim mladim kanadskim teniserom, Feliksom Ože-Alijasimom. U četvrtvom dueu sastaju se rekorder po broju titula na ovom grend slemu, Rodžer Federer i debitant u četvrtfinalu nekog grend slema, Poljak Hubert Hurkač, momak koji je izbacio drugog nosioca Danila Medvedeva.

Rodžer Federer: Švajcarcu se otvorio žreb, može li to iskoristiti?

Kada neko ima punih 40 godina, mesto mu je više u loži centralnog terena, a ne na travi. Ali to ne važi za Rodžera Federera. Švajcarac igra dobro, ne kao u najboljim danima, ali i dalje uspeva da kući pošalje mnogo mlađe tenisere, koji nestrpljivo čekaju svojih pet minuta, ne znajući hoće li oni uopšte doći. Jasno je Rodžeru da bi pesak u gornjoj polovini njegovog sata mogao da se prebroji, dok je na donjoj strani sakupljena već fina gomolica. Poušao je na Rolan Garosu, dobio tri duela, ali je shvatio da do titule ne može, pa bi to bilo uzaludno rasipanje energije. Federer je osvojio 20 grend slem tirula, osam na Vimbldonu, koji je njegov najuspešniji turnir. Svima je jasno da, ako uopšte osvoji još neki, da to može biti samo na ovoj ”svetoj” travi. Ovo je verovatno poslednja šansa da se pomeri sa broja 20 i ponovo se osami na čelu liste, s obzirom da ga je Rafael Nadal prošle jeseni sustigao trijumfom na Rolan Garosu. Novak Đoković je samo jednu titulu iza, pa je jedino pitanje kada će, a ne da li će, i on do 20. grend slem trofeja. Ukoliko Srbin slavi u Londonu, imaćemo neverovatnu situaciju da trojica najboljih imaju po 20. grend slem titula, a u takvoj konstelaciji Švajcarac je u najtežem položaju, on je od Španca stariji pet, a od Srbina šest godina. Nije nikakva tajna da je Federer teško preboleo, ukoliko uopšte jeste, poraz u prethodnom finalu Vimbldona pre dve godine, pošto se prošle nije ni igrao zbog pandemije. Tada je Švajcarac imao dve vezane meč lopte na svoj servis protiv Đokovića, a na kraju je izgubio u taj brejku petog seta. Sam je priznao da mu je to najteži poraz u karijire, teži i od onog na US openu, kada je Đoković meč loptu spasio onim forhendom iz očaja. Mnogo vremena je trebalo da se Federer oporavi i nastavi karijeru. Shvatio je da samo na Vimbldonu može biti konkurentan, pa je tako i organizovao sezonu, preskačući mnoštvo turnira. Ipak, ove sezone nije uspeo da osvoji ni Hale, njegovu stalnu ”bazu”, gde je poražen od Ože-Alijasima. Ovo mu je tek peti turnir ove sezone, a poraze je doživeo od Bailašvilija u Dohi, Anduhara u Ženevi i Ože-Alijasima u Haleu. Na Rolan Garosu je predao meč bez borbe Beretiniju. Najviše problema na ovom Vimbldonu imao je u prvom kolu protiv Adrijana Manarina. Bilo je 2:2 u setovima kada je Francuz predao meč. Gaskea je dobio lako u tri seta, od Norija je izgubio jedan set, a Lorenca Sonega je pobedio maksimalnim rezultatom.

Hubert Hurkač: Posle finala Majamija, ovo je najveći meč u karijeri za Poljaka

Prvi Masters u aktuelnoj sezoni osvojio je Hubert Hurkač. Koliko god to bilo iznenađujuće, treba reći da u Majamiju nisu učestvovali Đoković, Nadal, Federer, Tim i još mnogi teniseri iz svetskog vrha. Poljak je to maksimalno iskoristio i trijumfom nad mladim Italijanom Janikom Sinerom došao do najveće titule u karijeri i do 1000 ATP bodova. Ta pobeda vinula ga je u sam svetski vrh, Hurkač je na Vimbldon došao kao 18. na svetu, a već sada, pred meč sa Federerom, nalazi se na 13. poziciji, sa rekordnim rankingom karijere. Ipak, nije sve bilo idealno posle trijumfa u Majamiju. Očigledno je kod njega došlo do zasićenja, i na narednim turnirima ispadao je već na startu. Doduše jednu pobedu je ostvario u Monte Karlu, ali je onda vezao šest uzastopnih neuspeha, a na pet turnira ispadao je u prvom meču. To što nije beležio očekivane rezultate na šljaci, donekle je razumljivo, igranje na najsporijoj podlozi nikad mu nije bio trejdmark, ali porazi u prvim kolima turnira u Štutgartu i Haleu, predstavljali su iznenađenje. U Štutgartu ga je eliminisao malo poznati Nemac Striker, za koga je čula samo šira rodbina, dok ga je u Haleu izbacio Feliks Ože-Alijasim, koji je na istom turniru, dva kola kasnije, izbacio i Rodžera Federera. Mnogo je sumnje bilo prema njemu pred Vimbldon. Serija poraza izgledala je nezaustavljivo i mnogi su mu predviđali brz povratak kući. Već u prvom kolu imao je težak ispit protiv mladog Italijana Lorenca Musetija, ali je tada pokazao da ima šta da kaže. Slavio je sa maksimalnih 3:0. Istim rezultatom izbacio je i Amerikanca Đirona, kao i Kazahstanca Bublika u trećem kolu. Predsojao je duel sa drugim nosiocem i drugim teniserom sveta, Danilom Medvedevim, koji je u London došao sa peharom sa Majorke. Rus je dobio prvi set, uzvratio je Poljak u taj brejku drugog, a onda je opet Medvedev poveo. Meč je prekinut zbog kiše u četvrtom setu i nastavljen je dan kasnije. Hurkač je izjednačio na 2:2, rano stekao prednost brejka u odlučujućem setu i mirno priveo duel kraju. Sada je prepun samopouzdanja i neće bili lako ni legendarnom Federeru.

Naš predlog:

Hubert Hurkač je prototip tenisera za igru na travi. Poseduje odličan servis i sjajno se snalazi na mreži. Forhend mu je mnogo bolji od bekhenda, a čini se da mu je kretanje najveća mana, što ne čudi jer se radi o dosta visokom igraču. Federer obožava travu, on je ovde u svojoj kući, a Hurkača je dobio u jedinom dosadašnjem duelu, u Indijan Velsu pre dve godine. Sve je moguće u ovom meču, na strani Hurkača je mladost i energija, dok je Federer odigrao nebrojeno mnogo ovakvih mečeva i poseduje iskustvo kakvo Poljak nikad neće steći. Duži duel odgovara Hurkaču, Federer nije u nekoj posebnoj fizičkoj formi, ali će umeti da se sačuva tokom meča. Kladionica Meridianbet smatra da je Federer favorit, pa za jedinicu daje kvotu 1.41. Pobeda Hurkača procenjuje se koeficijentom 2.95 u kladionici Meridianbet. Naš prvi predlog odnosi se na setove, za koje smatramo da će ih biti tačno četiri. Za tačan broj setova koeficijent je 2.50. Smatramo da će biti i više gemova od ponuđene granice, ona je na 39,5 gemova, a za (+) gemove u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.91.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.