Tip dana tenis: Novak Đoković – Denis Šapovalov: Dvokorak do istorije!

U polufinalu Vimbldona igraće branilac trofeja i petostruki osvajač ovog turnira Novak Đoković i debitanta u polufinalu nekog grend slema, Kanađanin Denis Šapovalov. Meč se igra u petak u popodnevnim časovima.

Novak Đoković: Sve miriše na to da će 2021. godina biti istorijska

Ispadanjem Danila Medvedeva u osmini finala na Vimbldonu Novak Đoković je osigurao ostanak na prvom mestu. Međutim, sigurni smo da je najboljem teniseru sveta to sada potpuno nevažno. Rekord po broju sedmica na čelu ATP liste je već oborio, a samo ga dodatno popravlja iz nedelje u nedelju. Njemu su, a to je i sam potvrdio, u fokusu grend slemovi. U jednom trenutku, pre par godina, činilo se da je Rodžer Federer nedostižan. Kada je Švajcarac trijumfovao na Australijen openu brojka od 20 pehara bila je predaleka i za Nadala, a kamoli Đokovića. No, prvo je Španac pobedama na Rolan Garosu i US openu sustigao Federera, a zahvaljujući odličnom prvom delu sezone, nadomak cilja je i srpski teniser. Đoković ima 19. grend slem trofeja. Ove sezone prigrabio je i Australijen open i Rolan Garos, a dva koraka ga dele od Vimbldona, šestog u karijeri. No, ono što je još bitnije, Srbin bi, osvajanjem pehara u Londonu, došao u situaciju da postane vlasnik kalendarskog slema, dakle da osvoji sva četiri turnira u istoj godini. Za to će mu trebati još pobeda u Njujorku početkom septembra. To nijedan teniser nije uradio u istoriji, a ako bi Đoković tome dodao i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Tokiju, uradio bi nešto što je uspelo samo čuvenoj Nemici Štefi Graf, daleke 1988. godine. No, ima vremena za priču o rekordima. Do pehara Vimbldona put je još dalek. Do polufinala Đoković nije imao neki teži ispit, a zanimljivo je da je jedini set izgubio na samom startu, Britanac Drejper je poveo sa 1:0 i to je bilo sve. Narednih 15 setova osvojio je Novak. Drejper je pobeđen sa 3:1, a Anderson, Kudla, Garin i Čučović sa maksimalnih 3:0. Imao je on svoje uspone i padove u igri, ali je sve vreme kontrolisao igru i rezultat, bez bojazni da nešto može krenuti po zlu. U odnosu na nedavni Rolan Garos, kada je jurio 0:2 protiv Sonega, pa mučio muku sa Beretinijem, ratovao sa Nadalom i preokrenuo finale sa Cicipasom, put u Londonu liči na stazu od žutih cigala kojom je Doroti stigla do Čarobnjaka iz Oza. Ali, nema opuštanja, Đoković nije dođao ni do jednog grend slema do sada a da nije dobro natopio dres znojem.

Denis Šapovalov: Velika karijera bila je na stendbaju, da li sledi ubrzanje?

Kanašanin rođen u braku Izraelke i Rusa briljirao je kao junior. On i Srefanos Cicipas dominirali su u mlađim kategorijama i maltretirali vršnjake. Po ulasku u ”svet odraslih”, Grk se bolje snašao i brzo se, zahvaljujući polufinalu Australijen opena, probio u svetski vrh. Sa Denisom je to išlo malo teže. Nije imao mnogo ni sreće, ali ni živaca, pa je najpoznatiji bio po preciznom hicu u oko glavnog sudije Arnoa Gabasa u meču Dejvis Kupa Velika – Britanija – Kanada, zbog koga je diskvalifikovan, a Kanada izgubila. Najgore je prošao, ipak, pomenuti sudija, koji umalo nije ostao bez oka. Tada je Šapovalov imao 18 godina, a sada sa četiri više, nalazi se na domak plasmana u Top 10. U London je došao kao 12. na ATP listi, a već sada je deseti. Mogao bi da prestigne i Federera na devetom, ali bi za to dostignuće morao da se plasira u finale. Igrao je Šapovalov promenjivo ove sezone, nije uzeo nijednu titulu, a za sada ima samo jednu ATP, osvojenu još 2019. godine u Stokholmu. Na startu sezone u Australiji je igrao na ATP kupu, tu je upisao oba poraza, jedan baš od Đokovića, a na prvom grend slemu je stigao do trećeg kola u kome ga je zaustavio Ože-Alijasim. Ništa bolje nije bilo ni kasnije, Fric ga je izbacio u drugom kolu Dohe, a onda je imao solidan nastup i polufinale u Dubaiju. Ipak, poraz od Herisa bio je razočaravajuć. Ni Majami se nije posrećio, poraz u drugom meču, a onda na šljaci tek po pobeda, dve po turniru. Najbolje je igrao u Rimu, gde je u trećem kolu imao dve meč lopte protiv Nadala, ali je ostao praznih šaka, pa je Španac na kraju i trijumfovao. Igrao je finale u Ženevi, ali je to turnir iz Serije 250, mada mu je poraz od Ruda teško pao, pa je odlučio da preskoči Rolan Garos. Vratio se na travu, igrao u drugom kolu Štutgarta, i polufinalu Kvinsa. Bio je u prvom kolu Vimbldona na velikom iskušenju, pobedio je veterana Filipa Kolšrajbera tek u pet setova, ali je imao sreće da mu Anduhar preda meč drugog kola, pa je odmoran ušao u treće i dobio Endija Mareja, u odličnom meču, sa maksimalnih 3:0. Isto je bilo i sa Bautistom-Agutom u osmini finala, lak trijumf sa 3:0, ali je protiv Hačanova bilo svega. Na kraju je Šapovalov uspeo da preokrene prednost Rusa od 2:1 i trijumfuje, još jednom, u pet setova. Kanađanin je nezgodan igrač, igra levom rukom, a servis mu je ubitačno oružje. Sve se bolje kreće i ako na minimu smanji neizniđene greške, može da napravi problem svima, pa i Novaku Đokoviću.

Naš predlog:

Ovo je sedmi zvanični okršaj ove dvojice tenisera, a svih šest dosadašnjih dobio je Srbin. Šapovalov ima jedan trijumf, ali je to bilo u egzibicionom duelu, igranom baš u Londonu pre dve godine. Na grend slemovima su igrali samo jednom, bilo je to u Melburnu 2019. godine, a Đoković je slavio sa 3:1. Prethodna dva meča igrana su takođe u Australiji, ali na ATP kupu, i 2020. i 2021. godine pobedio je Novak Đoković i Srbija. U kladionici Meridianbet Đoković je ogroman favorit pred ovaj meč Pobeda Srbina plaća se minimalnom kvotom 1.08, dok je trijumf Šapovalova čak 8.00. Dakle, ne isplati se igrati na pobedu Đokovića, ma koliko ona bila izgledna. Mi očekujemo da Kanađanin odigra jedan od najboljih mečeva u dosadašnjoj karijeri. To bi moralo biti dovoljno za osvajanje bar jednog seta, a kvota za više od 3,5 setova donosi kvotu 2.15 u kladionici Meridianbet. Pored ovog predloga imamo još jedan, a to je više od 32,5 gemova, za šta se dobija koeficijent 1.85 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.