Meč dana tenis: Novak Đoković – Dženson Bruksbi: Još četiri koraka do besmrtnosti!

Po očekivanju, Novak Đoković je stigao do završnice poslednjeg Grend slema u sezoni i imaće priliku da osvajanjem titule postane tek drugi teniser u Open eri, posle Roda Lejvera, koji je došao do tkz ”Kalendarskog slema”. Rival u osmini finala je pomalo iznenađujući, radi se o mladom Amerikancu Džensonu Bruksbiju, tek od nedavno članom ”Kluba 100”.

Novak Đoković: Tokio mora biti zaboravljen, sledi rasplet u ”Velikoj jabuci”

Ova sezona je neverovatna za najboljeg tenisera sveta. Mnogi još pamte 2011. godinu kada je Đoković imao fantastične rezultate, ali nije uspeo da stigne do ”Kalendarskog slema”. Taj izraz označava osvajanje sva četiri Grend slem turnira u istoj godini, a to je u Open eri uspeo da učini samo legendarni Rod Lejver, još daleke 1969. godine. Imao Đoković šansu da uzme i ”Zlatni slem”, ali mu je za to bilo neophodno da trijumfuje na Olimpijskim igrama, ali ga je u tokijskom polufinalu zaustavio Aleksandar Zverev, pa će Nemica Štefi Graf ostati jedina koja je to uspela, a to se dogodilo još 1988. godine, kada je ona uz četiri slema osvojila Olimpijski turnir u Seulu. Novak je u finalu Melburna dobio Medvedeva, u finalu Rolan Garosa Grka Cicipasa, a u završnoj predstavi na Vimbldonu Italijana Beretinija. Zanimljivo je da među preostalim takmičarima na US openu, osim njega, nema osvajača Grend slema. Dakle, jedino Srbin ima iskustvo osvajanja nekog od najvećih turnira, mada su finalisti već bili Medvedev, Zverev i Beretini. U aktuelnoj sezoni, osim ova tri turnira, Đoković je osvojio samo još turnir u Beogradu, dok je igrao još jedno finale, ono na Mastersu u Rimu, koje je izgubio od Rafaela Nadala. Pre dolaska u Njujork najbolji teniser sveta je preskočio celokupnu američku turneju. Poraz u Tokiju ga je dosta poremetio, pa je odlučio da ne igra na Mastersima u Kanadi i Sinsinatiju. Ima vremena za Masterse, pošto je, sigurni smo, ovo jedina šansa da se dođe do ”Kalendarskog slema”, ne mislimo samo na Đokovića. Sve oči su uprte u njega, pritisak je neverovatan, ali je Đoković mnogo puta pokazao da ume da se izbori s njim. U prva tri kola nije prikazao svoju najbolju igru. Već u prvom je izgubio jedan set od debitanta na Grend slemovima, mladog Danca Runea, zatim je maksimalnim rezultatom bio bolji od Holanđanina Grikspura, a pravi ispit imao je u trećem kolu kada mu je rival bio Japanac Kei Nišikori. ”Samuraja” je dobio sa 3:1, ali uz dosta muke. Podsetimo, upravo je Nišikori pobedio Đokovića u polufinalu US opena 2014. godine. U Novakovoj polovini žreba nalaze se Mateo Beretini i Aleksandar Zverev, ali pre eventualnog okršaja s njima dvojicom, Srbin mora da eliminiše domaćeg igrača Džensona Bruksbija, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka turnira.

Dženson Bruksbi: Dobijamo li novu američku tenisku zvezdu?

Malo ko je, do ove sezone, čuo za Džensona Bruksbija, američkog tenisera. Dvadesetogodišnji momak je bukvalno preskočio prethodnu godinu, nije putovao zbog korone, pa se na Tur vratio na startu 2021. godine. Naravno, morao je da bodove sakuplja na Čelendžerima i ITF turnirima, a uspeo je da ih osvoji čak tri ove sezone. Ipak, njemu ovo nije debi na US openu pošto je pre dve godine igrao u drugom kolu gde ga je porazio Nikoloz Basilašvili, a u prvom je pobedio Tomaža Berdiha. U 2021. godini prvi ATP turnir mu je bio u Majamiju, ali se nije probio u glavni žreb. Posle ispadanja u kvalifikacijama tog Mastersa vezao je dve titule na Čelendžerima u Orlandu i Talahasiju. Američki kontinent napustio je tek u maju kada je došao u Pariz i prošao kvalifikacije za Rolan Garos. U prvom kolu igrao je protiv Aslana Karaceva, poražen je sa 3:0, ali se Rusu revanširao pre par dana u Njujorku. Prave stvari za ovog momka počinju da se dešavaju od polovine jula, kada je krenula američka turneja. Prvo je u Njuportu igrao u finalu turnira iz Serije 250, a da dođe do prve titule sprečio ga je iskusni Kevin Anderson. Istina, konkurencija je bila nešto slabija, što zbog Olimpijskih igara, što zbog pauze koju su mnogi teniseri uzeli posle Vimbldona. Uspeh na tom takmičenju doneo mu je preko potrebno samopouzdanje, pa je na turniru u Vašingtonu igrao u polufinalu. Izgubio ga je od Janika Sinera, ali je do polufinala uzeo nekoliko velikih ”skalpova”. Prvo se osvetio Andersonu za poraz u Njuportu, a onda je uspeo da eliminiše Frensisa Tijafoa, Feliksa Ože-Alijasima i Džona Milmana. Na Mastersu u Torontu je ispao u prvom kolu, ali je postao Top 100 teniser i na US open stigao kao 99. igrač sveta. Pokazao je da nije slučajno u odabranom društvu, u prvom kolu izbacio je Šveđanina Imera, a kada je eliminisao sunarodnika Tejlora Frica u drugom, postao je jasno da SAD dobija novu tenisku nadu. U trećem kolu je igrao protiv Aslana Karaceva, tenisera koji ga je pobedio na Rolan Garosu, a Rus je ponovo bio veliki favorit. Ipak, ovog puta je Bruksbi bio bolji, i posle pet setova, otišao u osminu finala. To je bilo prvi put u karijeri da Bruksbi igra pet setova na nekom turniru i pokazao je da može da se snađe u maratonima. Do trijumfa je stigao posle vođstva Karaceva od 2:1.

Naš predlog:

Dule Đokovića i Bruksbija je poslednji meč osmine finala u muškoj kokurenciji i počinje u 1 sat posle ponoći po srednjeevropskom vremenu. Naravno da je najbolji tensier sveta, koji juri 21. Grend slem titulu ogroman favorit protiv momka koji će za dvadeseta dana napuniti 21 godinu. Kladionica Meridianbet je ponudila minimalnu kvotu na pobedu Đokovića i ona iznosi samo 1.02. Zato je trijumf Bruksbija procenjen kvotom 14.00, što samo govori o tome kakve su šanse Amerikanca. Ipak, treba biti oprezan, zna Novak da se teniser koji dođe u četvrto kolo Grend slema ne sme potceniti. Bruksbija očekuje novi napredak na ATP listi i sigurno je da ćemo ga u narednom periodu mnogo češće gledati. On nema šta da izgubi u ovom meču, odigraće bez opterećenja, i možda može da napravi probme Đokoviću svojim dobrim servisima. Ne treba zanemariti ni podršku koju će imati sa tribina ‘Artur Eš” stadiona, ali je Đoković već navikao na to da igra i protiv publike. Granica za ukupna broj gemova u Meridianbet-u je 28,5, a da bi došlo manje gemova od tg broja, neophodno je da se meč završi u tri seta. Verujemo da će tako biti, a minus gemove kombinovaćemo sa trijumfom Đokovića. Za kombinaciju 1,- gemova u kladionici Meridianbet koeficijent je 1.82. Pored ovog predloga, naš drugi se odnosi na broj osvojenih gemova Novaka Đokovića. Tu ima jedna mala začkoljica, pa predlažemo igru Đoković uzima manje od 18,5 gemova za koju je kvota odlična i u Meridianbet-u iznosi 1.95. Kvaka je u tome da Bruksbi ne stigne do pet gemova ni u jednom setu, što automatski znači da će Đoković osvojiiti 18 gemova, pa je naš tip, u tom slučaju, dobitan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.