Meč dana tenis: Novak Đoković – Danil Medvedev: Najvažniji meč u karijeri Novaka Đokovića!

Pred nama je finale US opena, za mnoge još jedan završni meč na teniskom turniru u ”Velikoj jabuci”, a za Novaka Đokovića poslednji korak do besmrtnosti. Da, srpski teniser je nadomak Zlatnog grala, onog koji omogućava tenisku večnost. Pobeda nad Medvedevim doela bi 21. Grend slem titulu za Novaka, ali bi donela i ”Kalendarski slem”, nešto za šta, gotovo sigurno, neće imati drugu priliku.

Novak Đoković: Sve je stalo u jedan meč, ako neko može da podnese takav pritisak, to je samo Novak Đoković!

Nije prethodna godina bila sjajna za Novaka, kao i za najveći deo čovečanstva. Počela je odlično trijumfom na Australijen openu, ali posle toga ništa. Vimbldon je bio odložen, na US openu je diskvalifikovan, a u zakasnelom finalu Rolan Garosa u finalu ga je počistio Nadal. Pobegli su Španac i Federer na tri pehara sa Grend slemova razlike u odnosu na Srbina i činilo se da je to nedostižno, uzimajući u obzir i godine srpskog asa. Međutim, krenula je, ispostaviće se, bar se nadamo, istorijska 2021. godina. Pehar u Australiji, dominantnom pobedom nad Medvedevim u finalu, ”Kup musketara” u Parizu, pobedom nad Nadalom u polufinalu i veliki preokret protiv Cicipasa u finalu, pa lagana šetnja Vimbldonom i treći uzastopni pehar. Ostao je još Njujork do ”Kalendarskog slema”, ali i Olimpijske igre u Tokiju, pošto bi zlatna medalja mogla da donese ”Zlatni slem”, nešto što je uradila samo Štefi Graf 1988. godine. Nađalost, u Tokiju se isprečio Aleksandar Zverev u polufinalu, a Đokovića je taj poraz dosta izbacio iz ritma, pa je uzeo neplanirano dug odmor, propustivši Masterse u Kanadi i Sinsinatiju. Bilo je jasno, Đoković je sve usmerio ka Njujorku i osvajanju 21. Grend slem titule. Osvojiće Novak tu 21. kasnije, to je sigurno, ali osvajanje ”Kalendarskog slema” ostalo bi san, ukoliko ne bi podigao pehar u ”Velikoj jabuci”. Ovo dostignuće je u Open eri uspeo da ostvari samo legendarni Rod Lejver još daleke 1969. godine. On je to uradio i 1962. kao i Don Badž 1938. ali tada tenis nije bio ovo što je danas. Novak je ušao u svoje 31. Grend slem finale, time se izjednačio sa Rodžerom Federerom, dok je sa devetim finalom u Njujorku postao apsolutni rekorder, ostavicši iza sebe Samprasa i Lendla sa po osam. Nije turnir tekao glatko za Đokovića do finala. Nikad se nije dogodilo da u šest prethodnih mečeva na pet juri prednost proivnika. Samo je Grikpura dobio sa maksimalnih 3:0, dok je prvi set gubio od Ruea, Nišikorija, Bruksbija, Beretinija i Zvereva. Nemac je jedini uspeo da mu uzme dva seta. Baš taj polufinalni duel protiv Zvereva, koji je u fantastičnoj formi, pokazao kakva je mentalna gromada Novak Đoković. Izborio se sa svim izazovima i uspeo da pobedi sjajnog rivala u pet setova, i pored činjenice da je Nemac igrao skoro bez greške. Ali, Novak je jedini teniser koji ume da iskoristi i najmanji poklon od strane rivala i žestoko mu ga, na kraju, još i naplati.

Danil Medvedev: Rus je postao akter najbitnijeg teniskog meča u istoriji

Medvedev je trenutno drugi teniser sveta, a još uvek nema osvojen Grend slem turnir. Igrao je Rus dva puta u finalima, pre dve godine je protiv Nadala u Njujorku imao 2:2 u setovima, ali je ostao bez pehara, dok je u februaru bio bez ikakve šanse protiv Đokovića u Melburnu. Daleko od toga da je autsajder u ovom finalu. Da se igra na nekoj drugoj podlozi, bili bismo uvereni u pobedu Đokovića, ali na betonu je Medvedev najopasniji protivnik. Rus igra fantastično na ovoj podlozi, osvajao je Masterse na njoj, a do ovogodišnjeg finala probio se bez imalo problema. Malo mu je i žreb išao na ruku, ali i rasplet tokom takmičenja. U šest mečeva izgubio je samo jedan set i to u četvrtfinalu protiv Holanđanina Van de Zanšlupa, dok je Gaskea, Kepfera, Anduhara, Evansa i Feliksa Ože-Alijasima u polufinalu, dobio sa maksimalnih 3:0. To koliko je lakše od Novaka stiga do finala najlakše je pokazati po vremenu provedenom na terenu. Dok je Đoković igrao 17 i po sati tenisa u Njujorku, Medvedev je na terenu proveo skoro pet sati manje. Njemu je trebalo 11 sati i 53 minuta za šest pobeda. Samo onaj jedan poen Đokovića i Zvereva, koji je trajao 53 udaraca, dovoljna je ilustracija napora kojima je Srbin bio izložen. Ne može se reći da je sezona za Medvedeva bila senzacionalna, bar do sada. Osvojio je tri titule, u Marseju i Majorci iz Serije 250, dok je najviše pokazao pre dvadesetak dana u Torontu, osvojivši svoj četvrti Masters. Sigurno je da do prve pozicije neće stići do kraja godine, čak i da trijumfuje u Njujorku. Medvedev je imao sjajan završetak prošle sezone, osvojio je Masters u Parizu i Završni turniru u Londonu, a to je 2 500 poena ukupno koje sada brani. No, sada mu je jedina želja da napokon stigne do prvog Grend slema, iz svog trećeg pokušaja. Medvedev ima 25 i po godina, a Đoković je prvi Grend slem osvojio kada je bio četiri godine mlađi. Da ne spominjemo Nadala, ili nekadašnje teniske asove, poput Bekera koji su to uradili kao tinejdžeri. Tenis se promenio, pa je sada najbolji na svetu čovek sa više od 34 godine života, a nekada se Bjern Borg oprostio sa 25 od ”belog sporta”. Rus nikada nije pobedio Đokovića na Grend slemu, ali i nikada ni u jednom finalu. Đoković vodi sa 5:3 u međusobnim mečevima, računajući i onaj prvi, odigran u okviru dejvis kupa 2017. godine.

Naš predlog:

Kladionice imaju taj običaj da izuzetno favorizuju Novaka Đokovića pred važne duele. Tako je kvota na trijumf protiv Zvereva bila samo 1.50, a videli smo kakav je to meč bio. Sada je pobeda Đokovića propraćena još manjim koeficijentom. Za njegov trijumf u kladionici Meridianbet kvota iznosi 1.42, dok je pobeda Medvedeva čak 2.65. Ubeđeni smo da nas čeka još jedan teniski maraton, Medvedev neće ponoviti grešku iz Melburna, pa slobodno odigrajte na veći broj gemova. Granica je postavljena na 38,5 gemova ukupno, a za + gemove u kladionici Meridianbet kvota je 1.87. Da bi ovaj tip bio dobitan, neophodno je da bude bar četiri seta na meču, pa je to naš drugi predlog. Za više od 3,5 setova u finalu, u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.