Najava i analiza ABA lige: Nikad jače takmičenje na Jadranu!

Pred nama je nova sezona u regionalnom košarkaškom takmičenju, popularnoj ABA ligi. Titulu brani Crvena zvezda koja je u uzbudljivom finalu bila bolja od podgoričke Budućnosti. Opšti je utisak da takmičenje nikad nije bilo jače, a gledajući pojačanja vodećih ekipa, jasno je zašto je tako. Pred vama je pregled učinka svih ekipa u prelaznom roku, ali i o tome šta se od timova može očekivati.

IGOKEA: Tim iz Laktaša bio je najprijatnije iznenađenje prošle sezone. Plasman u polufinale plej-ofa malo ko je očekivao, ali su oni tamo bili potpuno zasluženo. Igokea je izgubila bitne igrače u međusezoni. Otišli su Klemons, Karmajkl, Atić i Jovanović, a  došla su tri nova košarkaša, Nikola Tanasković iz Banjalučkog Borca, Aleksa Radanov iz Crvene zvezde i Stefan Đorđević iz FMP-a, kao i tri Amerikanca Stivens, Starks i povratnik Robinson.

Prognoza: Sredina tabele

MEGA: Ništa se ne menja u konceptu ovog kluba, pa je i dalje u fokusu razvijanje mladih igrača. Zašto bi i uopšte nešto i menjali, kada su ovo doveli do savršenstva, do te mere da neki pokušavaju da ih i kopiraju. Milenko Tepić je pravo iz patika, uskočio na mesto tim menadžera Mege. Skuči Smit, koji se pokazao izuzetno korisnim na mestu razigravača je i dalje tu, a iz inostranstva su došli Rudan i Balcerovski. Boriša Simanić je ostao, otvorio se prostor za Matkovića odlaskom Petruševa i Simonovića, a tu je u i supertalentovani Nikola Jović, pa mladi Đurišić, a Kazalon je imao neke odlične partije i u prošloj sezoni. Međutim, treba nekako nadoknaditi veliki učinak ”tornjeva blizanaca” Simonovića i Petruševa, koji više nisu u Megi.

Prognoza: Sredina tabele

KRKA: Ekipa iz Novog Mesta je igrala finale slovenačkog Superkupa i izgubila od Olimpije. Između dve sezone doveli su dva Amerikanca sa ne baš respektabilnim dosadašnjim karijerama. To su Frenč i Gibs, a važno je da je ostao je Rok Stipčević, motor ove ekipe. Stigao je je Macura, zatim Marko Arapović, a ostao je i Lapornik. Čini se, ipak da je ovo skromna ekipa koja će se ponovo boriti za opstanak u najkvalitetnijem regionalnom košarkaškom takmičenju.

Prognoza: Borba za opstanak

SC DERBI: Ekipa Studentskog Centra, koja je prošle sezone izborila promociju u ABA ligu, zahvaljujući uspehu u ABA 2 ligi, iz sponzorskih razloga promenila ime u KK SC Derbi nakon potpisa ugovora o sponzorstvu za kompanijom „Rastoder” iz Slovenije, čiji je brend „Derby” poznat po uvozu južnog voća. Sa slovenačkim sponzorom došao i slovenački trener, Andrej Žakelj, bivši trener Primorske, dok je trener koji ih je doveo u elitni rang, Nenad Trajković, napustio klub. Koncepcija kluba se zasniva na razigravanju mladih igrača, pa imamo trojicu i iz Hrvatske. Pored braće Ivišić, tu je sada i talentovani Tišma. Došao je i Kenan Kamenjaš iz Sparsa koji je prošle sezone imao impresivne brojke i bio jedan od najboljih igrača ABA 2 lige, i jedno vreme bio na radaru Partizana. Tu su i internacionalci van regiona, Vinales, Edvards i Flečer Megi, pa bi drugi tim iz Podgorice mogao da bude osveženje u ligi.

Prognoza: Borba za opstanak

SPLIT: Nekadašnji prvak Evrope je, čini se, nekako još slabiji nego prošle sezone, kada su bili na začelju i morali da igraju baraž za opstanak sa sarajevskim Sparsima. Glavni igrač, veteran Roko Leni Ukić, tek je ovih dana počeo sa pripremama za novu sezonu, zbog neugodne povrede leđa, a ponajbolji igrač prošle sezone, Marko Luković, je otišao. Utisak je da dostojna zamena nije dovedena, a oni su, kao i Mornar, ispali u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona. Doživeli su poraz i ispali od švajcaskog Friburga, koji je kasnije ispao od rumunskog Kluža, na turniru u Grčkoj. Doveli su jednog stranca, Amerikanca Meklina, koji nije baš osvojio srca splitskih navijača igrama na početku sezone. Sve u svemu, Splićani će biti jedni od glavnih kandidata za ispadanje. To možemo reći već sada.

Prognoza: Borba za opstanak

FMP: Klub iz beogradskog predgrađa polako i u tišini sklapa tim i povlači završne poteze. Dogodile su se velike promene u odnosu na početak prošle sezone, a najveća je odlazak trenera Vlade Jovanovića i završetak karijere Filipa Čovića. Promenili su veliki broj igrača, tim je dovoeden skoro do neprepoznatljivosti, tako da se iz šturih informacija ne može doneti potpun zaključak u kom smeru ide FMP ove sezone. Pored pomenutog Čovića, otišli su i Nenadić, Lazarević, Đorđević i neki drugi, a došli Brajs Džons i Nenad Nerandžić iz Borca, te Geret Nevels iz Porta, sve u svemu jedna velika nepoznanica biće FMP.

Prognoza: Sredina tabele

PARTIZAN: O Partizanu je već mnogo toga rečeno u medijima, očekuje se direktan prolaz u Evroligu iz Evrokupa, mada nije baš najjasnije šta će se u tom slučaju desiti sa ABA ligom, ako neko drugi trijumfuje u regionalnom takmičenju, odnosno hoće li ABA imati dva tima u Evroligi. Kevin Panter i Zek Ledej, dvojac iz Armanija, najveća su pojačanja crno-belih. Naravno, ako ne računamo povratak trenera Željka Obradovića. On je ostavio samo trojicu igrača sa dobrom minutažom iz prošle sezone, Dangubića, Trifunovića i novog kapitena Zagorca. Roster su popunile novajlije, Alen Smailagić, momak iz Koteža koji je u Partizan stigao preko Golden Stejta, Izraelac Jam Madar, plejmejker Dalas Mur, Rodions Kuruc, Letonac sa NBA CV-jem, kao i mladi Balša Koprivica, sin nekadašnjeg asa Slaviše, takođe stigao ”preko bare”. Aleksa Avramović je reprezentativac Srbije, a po rečima sportskog direktora Zorana Savića, čeka se još jedan visoki igrač.

Prognoza: Finale

MORNAR: Barani su već počeli novu sezonu, nažalost ne uspešno, pošto su ispali u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona u Estoniji od domaćeg Kaleva, primivši čak 104 poena. Mornar je poznat po ofanzivnom pristupu košarkaškoj igri i često se dešava da primi mnogo poena, ali i da postigne još više. Trener Pavićević bio je razočaran odnosom, pre svega, internacionalaca u prošloj sezoni, pa je rešio da okrene novi list i da se okrene igračima iz Regiona. Jedno vreme se pominjao čak i dolazak Lovra Gnjidića, ali posle početnog razočaranja ipak su se vratili starom oprobanom receptu. To znači, pre svega, veliki broj bekova, u to su u ovom slučaju dva odlična Amerikanca na bekovskim pozicijama Trej Luis i Kori Dejvis. Ostao je iskusni Nemanja Gordić, tu su i novajlija Mihailović, zatim Jeremić, Vranješ. Uz Lazića, Smita i Mićović, Moran je iskusna ekipa sa iskusnim trenerom, koja će ponovo biti u vrhu tabele.

Prognoza: Plasman u plej-of

CRVENA ZVEZDA:  Po običaju, Zvezda je među glavnim favoritima ABA lige, da li je sada i prvi, ostaje da vidimo, ali među glavnim favoritima sigurno jeste. Najveće pojačanje na terenu je Nikola Kalinić, verovatno drugo po važnosti je dolazak Nikole Ivanovića, ali i dolazak američkog beka Ostina Holinsa za koga je ipak teško očekivati da će u potpunosti nadomestiti odlazak Džordana Lojda. Došli su, sada već povređeni Eron Vajt, Luka Mitrović, Nejt Volters, povučen je Lazarević iz FMP-a, a pokušaće se i revitalizacije Maika Cirbesa. Najznačajniji je odlazak Džordana Lojda, onda Lendrija Noka, ali i Voldena, Hola, Jagodića- Kuridže, Radanova i Rita. Dejan Radonjić na klupi Crvene zvezde je garancija da će iz ovog tima izvući maksimum, a za koliko će to biti dovoljno u Evropi, videćemo, a plej of je izvesnostan na Jadranu.

Prognoza: Finale

BORAC: Čačani su spremni za početak lige, došli  su Ilija Đoković i Sava Lešić, a period aklimatizacije njih dvojice ne bi trebalo da bude predug. Iliji je Čačak poznata sredina, a Lešić iza sebe ima veliki broj utakmica u ABA ligi. Došli su i Ivan Marinković iz Cedevita Olimpije, plej Lautaro Lopez, koji dobro pokriva mesto plemejkera, a koji je došao još proletos pred srpsku ligu. Doveli su i američku haubicu u najavi, Hantera Hejla, koji je stigao preko Novog Zelanda gde je imao prosek od neverovatnih 26,9 poena. Kakva god da je to liga, to je fascinantan prosek poena. Vredi pomenuti i dolazak mladog dvojca na unutrašnjim pozicijama, Marka Pecarskog i Bojana Tomaševića, u odnosu na prošlu sezonu bitan je odlazak američkog pleja Džonsa, ali se čini da je Borac jači ove sezone, i da je opstanak blizu, mežutim, valja biti oprezan.

Prognoza: Borba za opstanak

CEDEVITA OLIMPIJA:  Ljubljančani su  prošlu   sezonu   igrali napadačku košarku pod dirigentskom palicom trenera Jurice Golemca. Imali su neuobičajeno veliki  broj utakmica gde su sa lakoćom prelazili 90, neretko i 100 poena. Ne čini se da će se nešto promeniti na tom planu, a izgleda kao da će dodati jednu brzinu više. Plejmejker Kendrik Peri, koji ima velike zasluge za  prošlogodišnje uspehe, zahvaljujući kojima je došao do transfera karijere, novi je igrač Panatinaikosa. Zamena bi trebalo da bude Džejkob Pulen, mada je pogrešno reći da je sjajni šuter nekome zamena. Došli su Edžim iz Budućnosti i Karmajkl iz Igokee, dvojica vrlo zapaženih igrača lige iz prošle sezone. Došao je i odlični Zek Ogast, za koga se u Olimpiji nadaju da će biti najbolja verzija iz Galatasaraja, pa bi u tom slučaju bi ova ekipa mogla daleko da dogura. Uz Jaku Blažića, novajliju Markusa Kina, Edu Murića, Cedevita Olimpija je svakako tim za plej of borbu.

Prognoza: Polufinale plej-ofa

BUDUĆNOST: Povratak Aleksandra Džikića na mesto uspeha, u tim sa kojim je osvojio titulu u žestokom finalu ABA lige, i sa kojim je igrao i Evroligu, najznačajnija je promena u elipi Budućnosti. Prošle sezone Budućnost je igrala na pogon bekova Džastina Kobsa i Nikole Ivanovića, koji više nije u Podgorici. Odlazak Ivanovića, pa još u Zvezdu, emotivno je pogodio najveći deo navijača Budućnosti, a direktna zamena za bivšeg ljubimca trebalo bi da bude iskusni Di Džej Sili. Zanimljivo da je svoju evropsku odiseju ovaj košarkaški globtroter započeo u Radničkom iz Kragujevca, i evo ga ponovo na terenima u regionalnoj Jadranskoj ligi.  Od zanimljivih dolazaka tu je makedonski Amerikanac Džejkob Vajli, Vladimir Micov iz Milana, Atić iz Igokee, i Jagodić Kuridža iz Zvezde, uz starosedeoce Kobsa i Vilija Rida ponovo je to sasvim solidna ekipa.

Prognoza: Polufinale plej-ofa

CIBONA: Mlada i talentovana ekipa ponovo je probudila  onu vatru kod najstrastvenijih navijača Cibone. Jesu zagrepčani maldi, ali su svakako i izuzetno kvalitetni. Roko Prkačin igra, verovatno, svoju oproštajnu sezonu u ABA ligi, sledeće sezone sledi NBA liga ili neki jači evropski tim. Mogao bi tako da iskoristi ovu sezonu i da još više popravi svoje brojke, kao i da dodatno usavrši svoju igru. Očekuje se da istakne kandidaturu za idealnu petorku takmičenja, kao što su prošle sezone dve centarske pozicije zauzeli takođe mladi Mege, Simonović i Petrušev, koji više nisu u ligi. Za tako nešto je pored individualnog učinka potreban i malo bolji rezultat Cibone. Vredi pomenuti i dolazak Amara Gegića iz sarajevskih Sparsa, ali i očekivani veliki napredak atraktivnog Lovre Gnjidića, pod vođstvom trenera Jovanovića. Cibona je svakako zanimljiva ekipa za praćenje, ali ulazak u prvih šest i plasman u plej of, sumnjamo da imaju kvalitet.

Prognoza: Plasman u plej-of

ZADAR: Zadrani su posle dugo vremena, tačnije 13 godina, osvojili titulu u hrvatskom šampionatu. Trener koji im je tu titulu ujedno i selektor hrvatskog  nacionalnog  tima, Veljko Mršić, više nije na klupi Zadrana. Govori se da je dobio  ultimatum od  strane hrvatskog  Saveza da će morati da vodi samo reprezentaciju. Sada je trener Zadra Mršićev  pomoćnik, Ivan Perinčić, koji je neko vreme i samostalno vodio Zadar dok je Mršić bio na bolovanju. Odlazak snažnog Onuakua u Izrael je najveći hendikep Zadra, na toj poziciji doveden je Uroš Luković, mada je on više defanzivno orijentisan igrač, i od njega se ne može očekivati učinak u napadu sličan Onuakovom. Trojac na kome se bazirala igra  Zadra u  šampionskoj sezoni su Dominik Mavra na pleju, Karter na krilu, i Onuaku na unutrašnjim pozicijama, ta ravnoteža je odlaskom Onuakua poremećena, tako da će taj odlazak teško nadoknaditi. Zanimljiv je i dolazak mladog Kevona Harisa, koji je bez iskustva igranja u Evropi, samo sa skromnim učinkom u NBA razvojnoj ligi.

Prognoza: Borba za opstanak

Favoriti:

Utisak je da će ovo biti najnizvesnije izdanje ABA lige. To pokazuju i prognoze kladionice Meridianbet. Po ovoj kladionici prvi favorit takmičenja je Partizan sa kvotom 1.52 za osvajanje ”prstena”, dok je na drugom mestu aktuelni šampion Crvena zvezda sa kvotom 2.88. Slede Cedevita Olimpija i podgorička Budućnost, za čiji trijumf Meridianbet daje kvotu 14.16, pa Igokea i Moran za koje je koeficijent 19.80. Ako je neko spreman da pokuša sa nekom senzacijom, kladionica Meridianbet daje procenu šansi i ostalih timova. Mega je na 38.60, FMP 63.04, a Cibona 142.00. Slede Zadar 293.00, Borac 377.00, i na začelju su Split, Krka i SC Derbi sa koeficijentom 471.00.

1 Trackback / Pingback

  1. KREĆE ABA LIGA: Ko su favoriti? - Sportska centrala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.