NBA Liga: Najava nove sezone

Pred nama je 76. izdanje najjače košarkaške lige na svetu, Nba lige. Posle  dve neuobičajene sezone, jedne koja je završena u “Dizni svetu” na Floridi, i druge u kojoj je bio smanjen broj utakmica u regularnom delu sezone, i to smanjen  na 72 utakmice, Nba liga se vraća na stara podešavanja na 82 utakmice u regularnom delu i počinje na vreme, bez odlaganja.

U noći utorak na sredu po našem vremenu Nba liga počinje sa dve poslastice, ne bi bilo iznenađenje da ova dva para budu i u završnici takmičenja, prvi meč između aktuelnih šampiona Milvoki Baksa i Bruklin Netsa, u reprizi finala Istoka protekle sezone, i drugi meč između Los Anđeles Lejkersa i Golden Stejt Voriorsa. Prvo ćemo predstaviti Zapadnu konferenciju, a onda i Istočnu.

  1. Los Anđeles Lejkersi su po kvotama bukmejkera na deobi prvog i drugog mesta po šansama u osvajanju  predstojeće Nba lige zajedno sa Bruklin Netsima. Glavni adut Lejkersa je naravno zaštitni znak Nba lige Lebron Džejms, kome će ovo biti 19. sezona u ligi, prva meta Lebrona je titula, sve drugo, svi drugi rekordi, i rivaliteti su u drugom planu, rame u rame sa njim bi trebalo da bude Entoni Dejvis, koji je u dosadašnjem delu karijere ipak kuburio sa povredama. U odnosu na prošlu sezonu su izvršene velike promene, u trejdu sa Vašington Vizardsima su dobili Rasela Vestbruka, novi igrač Lejkersa je i Lebronov vršnjak Karmelo Entoni, koji je biran na istom draftu 2003. godine,  vratili su dva veterana iz 2020. godine kad su osvojili titulu Dvajta Haurda i Radžona Ronda, tu su i druga dva iskusna igrača Trevor Ariza i Deandre Džordan, potencijal bar u regularnom delu sezone bi trebalo da pokažu Kendrik Nan i Malik Monk. Značajan broj bitnih igrača je napustio Lejkerse i to Denis Šruder, Kajl Kuzma, Montrezl Herel, Mark Gasol, Kentavijus Kaldvel Pop i Andre Dramond.
  2. Golden Stejt Voriorsi se po razmišljanjima postavljača kvota nalaze u drugom redu favorita za osvajanje titule, i to na deobi trećeg i četvrtog mesta sa Milvoki Baksima. Najveće pojačanje izabranicima Stiva Kera bi trebalo da bude oporavljeni Klej Tompson, kompletni “ratnici”  iz San Franciska bi trebalo da bude protagonisti najvećih bitaka u završnici, ekipa predvođena Stefom Karijem uz pomoć Kleja Tompsona, Drejmonda Grina, Endru Viginsa bi mogla otići daleko. Uz pomoć Dejana Milojevića se očekuje napredak Džejmsa Vajsmana, a tu je i Nemanja Bjelica koji bi mogao iskoristiti igranje sa nekim od najboljih šutera u istoriji lige Stefom Karijem i Klejom Tompsonom.
  3. Vođeni logikom “Ako nešto nije pokvareno, nemoj popravljati” Finiks Sansi su zadržali veći deo tima koji je igrao veliko finale Nba lige u prošloj sezoni. Sansi  svoju sadašnjost i budućnost grade oko mladog tandema Devina Bukera i Deandre Ejtona, uz veliku, nesebičnu pomoć Kris Pola, i dalje su tu Džej Krauder, Mikal Bridžis, Kameron Pejn i drugi. Finiks bi mogao profitirati od toga što je održao veći deo ekipe na okupu.
  4. Denver Nagetsi najviše očekuju od povratka Džamala Mareja, Majkl Porter Džunior je potpisao novi petogodišnji ugovor, vredan 207 miliona dolara. Temeljni igrač Denvera već godinama je vladajući Mvp lige Nikola Jokić, Pol Milsapa bi trebalo svojim iskustvom da zameni Džef Grin, Aron Gordon bi nakon perioda prilagođavanja u Koloradu mogao da napravi korak napred, Vil Barton je i dalje u dresu “grumenja”.
  5. Los Andjeles Klipersi su zadržali veći deo bitnijih igrača, tim koji u svojim redovima ima Kavaja  “Kandžu” Lenarda I Pol Džordža može daleko, i dalje je tu veteransko prisustvo Redži Džeksona, Markus Morisa, Serž Ibake i Nikolas Batuma, posle punog kruga Erik Bledso se vratio u tim u kojem je započeo svoju karijeru, vredi istaknuti da je tu i mladi Ivica Zubac, uz vođstvo Tajron Lua sa klupe.
  6. Juta Džez se vraća polako u favorite iz senke, to je uloga koja im najviše odgovara. U Solt Lejk Sitiju nije bilo mnogo promena, Kvin Snajder će imati sve svoje glavne pulene iz prošle sezone, i dalje se najviše očekuje od Donovana Mičela, tu je i aktuelni Odbrambeni igrač godine u Nba ligi Francuz Rudi Gober, tu su dalje i Majkl Konli, Bojan Bogdanović, Džo Ingls i Rojs O’Nil.
  7. Dalas Maveriksi nisu učinili mnogo u međusezoni da pomognu Luki Dončiću u nastojanjima da ovaj tim ostvari najveće ciljeve. Najveća pomoć Slovencu  je dolazila od Tima Hardaveja Džuniora, oko Kristapsa Porzingisa se vode polemike da li može biti druga violina u timu sa najvećim ambicijama, letonski “jednorog” je iskazao svoje nezadovoljstvo ulogom u Teksasu. Došlo je do promene trenera, umesto iskusnog Rika Karlajla je došao igračka legenda Džejson Kid, Kid je osvojio titulu u Dalasu, ali kao igrač 2011. godine.
  8. Portland igrački nije promenio mnogo, i dalje su tu Demijen Lilard, Si Džej Mekalum i Jusuf Nurkić, najveća promena je na klupi, umesto Terija Stotsa je sada Čonsi Bilaps, koji jeste osvojio titulu u Nba ligi, ali kao igrač, u dresu Detroit Pistonsa, možda je sve vreme Teri Stots bio najveći problem u Oregonu, a možda i nije, da li je Demijen Lilardu prekipelo u Portlandu, da li je Dejm Tajmu odzvonilo tamo, i da li je on ta velika premija za neku drugu ekipu putem trejda, vreme će pokazati?
  9. Nju Orleans Pelikansi ne žele da im se sa Zion Vilijamsonom ponovi sled događaja koji su imali sa Entoni Dejvisom, da ih i Zion napusti i ode na veće tržište, ali da bi se tako nešto ostvarilo i Zion ostao u Nju Orleansu, njemu je pored Brendona Ingrama potrebna pomoć, koje i nema na vidiku.
  10. Memfis Grizlisi očekuju dalji napredak mladog dueta Dža Morenta i Džerena Džeksona pod trenerskom palicom mladog Tejlora Dženkinsa.
  11. Minesota Timbervulvsi na papiru imaju prvog pika sa Nba drafta 2020. godine Entonija Edvardsa, osovina tima bi trebalo da budu Karl Entoni Tauns i Deanđelo Rasel, vredi pomenuti Malika Bislija, kao i pojačanje koji su dobili u trejdu Patrika Beverlija.
  12. Sakramento Kingsi petnaest godina nisu bili u plej ofu, tačnije od 2006. godine, trener je još bio Rik Adelman, koji je vodio i najslavniju generaciju u istoriji Sakramenta koju si činili Kris Veber, Vlade Divac, Peđa Stojaković između ostalih. Najveći adut sadašnjih Kingsa je eksplozivni  Dearon Foks, ostale prejanice trenera Luka Voltona su dobri trojkaš Badi Hild, solidno krilo Harison Barns, i centar Rišon Holms pored ostalih, očekuje se dalji napredak mladog beka Tajrisa Halibertona.
  13. San Antonio Sparsi su u možda poslednjoj sezoni za kormilom velikog Grega Popovića, u predstojećoj sezoni Teksašani ne mogu očekivati previše.
  14. Hjuston Rokitsi su u dubokom rebildingu, razvijaće drugog pika sa ovogodišnjeg drafta Džejlena Grina, kao i mladog beka Kevina Portera Džuniora, uz pomoć Kristijana Vuda na unutrašnjim pozicijama.
  15. Oklahoma Tander je još jedan tim koji će pokušati da obnovi svoj tim birajući visoko na draftovima, Sem Presti je već uspevao da dobro bira na draftovima, birao je Kevina Durenta, Rasela Vestbruka, Džejmsa Hardena, Serža Ibaku, Presti iako relativno mlad je najduže u kontinuitetu na mestu generalnog menadžera jednog Nba tima, još od 2007.godine, i kultnih Sijetl Supersoniksa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.