Tip dana: Totenhem – Mančester junajted: Ima li života za Solskjera i posle Totenhema?

Duel Totenhema i Mančester junajteda je svakako derbi, ali on dolazi u trenutku kada nijednoj od ekipa nije do uživanja u fudbalu, već samo do osvajanja bodova. Domaćin u meč ulazi nakon još jednog poraza u mečevima sa nekim od gradskih rivala, dok gosti stižu pokisli posle potopa protiv liverpulskih ”Crvenih”. Prošle sezone nagledali smo se golova u duelima ova dva rivala, a oba puta slavili su gostujući timovi. Utakmica 10. kola Premijer lige na londonskom Vajt Hart Lejnu igra se u subotu u 18.30.

Totenhem: Santo doneo čvrstinu u odbrani, ali je ”otupio” napad

Letošnja promena trenera u Totenhemu donela je mnogo promena u igri londonskog tima. Murinjo je znao da zatvori prilaze svom golu, ali nam se čini da njegov sunarodnik, Nuno Espirito Santo, to radi još ubedljivije. Istina, između dvojice Portugalaca jedno vreme je na klupi Totenhema proveo mladi Rajan Mejson, ali je on bio samo ”čuvar klupe u letnjem periodu”. Iz Vulverhemptona je na Vajt Hart Lejn preseljen Nuno Espirito Santo, a sa njim i shvatanje fudbala kakvo smo videli kod ”Vukova”.

U prva tri kola Totenhem je slavio rezultatom 1:0. To se navijačima svidelo, ne toliko zbog igre, već zbog pobeda i položaja na tabeli. Poraz od Palasa pokazao je da ne možete kalemiti svaku voćku i da Totenhem mora da koristi ono što ima, pre svega odlične napadače, Harija Kejna, Hjong Min Sona, Lukasa i ostale. Istina, tada je Kejn još bio na pola puta između Mančester sitija i Totenhema, da bi na kraju ipak ostao među ”Pevcima”. Sada, posle devet odigranih kola, ”Sparsi” imaju 15 bodova. Pobedili su pet puta, ali su upisali već četiri poraza, previše za tim koji planira povratak u Ligu šampiona. U prošlom kolu su doživeli minimalan poraz od Vest Hema, pa ispada da su od starta sezone pogubili sve gradske derbije, pošto su ih ranije pobedili i Kristal Palas, Čelsi i Arsenal. Taj poraz od ”Tobdžija” u derbiju severnog Londona posebno je teško pao navijačima. Totenhem je posle prvih 45 minuta gubio sa 3:0 na Emirejtsu, i to u vreme kada je Arsenal bio kompletno u kanalu.

Uporedo sa Premijer ligom Totenhem igra u Ligi konferencija, takmičenju koje je znatno ispod njihovog renomea i domaćem EFL kupu. Poznato je koliko ovom klubu nedostaju trofeji, pa bi navijači raširenih ruku sačekali čak i pehar iz jednog od ova dva. U Evropi su startovali slabo, pobedili su samo slovenačku Muru, remizirali u Renu i izgubili u Arnhemu od Vitesea pre desetak dana. Upravo će Holanđani doći u London već u četvrtak i taj meč ”Sparsi” moraju da dobiju. U EFL kupu su pre par dana gostovali u Barnliju i golom Lukasa pobedili domaće ”Klaretse”, čime su se plasirali u četvrtfinale. Nije se Santo kockao na Turf Muru, izveo je jak sastav, mada su Son, Lukas i Regilon meč počeli na klupi. Na kraju su prva dvojica morala na teren, a Brazilac je i rešio meč.

Pred dolazak Junajteda kadrovska situacija je povoljna. Nema od ranije povređenog Rajana Sesenjona, a pitanje je koliko je spreman mladi Brajan Gil, koji se povredio u Barnliju. To nisu izostanci zbog kojih bi Portugalac čupao ono malo kose što ima. Totenhem je na svom terenu ove sezone igrao šest puta, u svim takmičenjima, dobio je pet utakmica, a jedino je bodove odneo Čelsi i to trijumfom od 3:0.

Mančester junajted: Moguće je da će ovo biti poslednji meč Solskjera na klupi Junajteda, to zavisi od Glejzera, ali i brojki na semaforu po završetku meča u Londonu

Epsku blamažu doživeo je Mančester junajted prošle nedelje na svom Old Trafordu u duelu sa najvećim i najmrskijim rivalom, ekipom Liverpula. Da bi shvatili koliko je poraz od 5:0 katastrofalan u svakom pogledu, dovoljno je uzeti za primer Rija Ferdinanda, bivšeg sjajnog štopera ”Crvenih đavola”, kome je nakon meča pozlilo i morala je da ga odveze hitna pomoć.

Bilo je to košmarno popodne za sve koji makar simpatišu slavni klub iz Mančestera. Godine i decenije će proći, a ovaj debakl će se prepričavati s kolena na koleno i uvek pominjati u teškim trenucima, uz opasku šta se dogodilo te 2021. godine, 24. oktobra. Poraz će se uzimati kao reper za sve nedaće, i teško da će neka u budućnosti uspeti da nadmaši ovu: Mančester junajted – Liverpul 0:5!

Džaba onih sto i kusur miliona potrošenih ovog leta na Ronalda, Varana i Sanča, i posebno džaba onih 90 datih Lesteru za Harija Megvajera pre dve godine. Bolje da su taj novac Glejzeri donirali u humanitarne svrhe, kupili još po neki Porše, kuću na obali okeana, ili ih, ako već imaju previše, jednostavno bacili u provaliju. Efekat bi bio mnogo bolji za njih, jer bi štopera igrao neko drugi, a ne poput ormara korpulentni Megvajer, uz to skoro isto toliko i spretan i okretan. Nije Sejduba Suma onomad bez razloga slao engleskog reprezentativca (to je tek nonsens) po burek u Humskoj.

Da ostavimo malo na miru nesrećnog defanzivca, jer nije on jedini krivac za ovo što se dešava Junajtedu. Poraz od Liverpula samo je vrh ledenog brega, koji je mogao da se predvidi i posle pobeda nad Viljarealom i Atalantom, koje je na suvi kvalitet izvukao Kristijano Ronaldo, a tek je bilo jasno da će se destiti ovakav scenario posle utakmica u Bernu i Lesteru.

Junajted ima 14 bodova iz devet utakmica, tek jedan manje od Totenhema, a ovako ga nacrnismo. Problem je u tome što su ”Đavoli”gubili i od ekipa od kojih ne bi smeli, čak i da nisu trošili kao pijani milioneri prethodnih godina. Bodove sa Old Traforda odnela je Aston Vila, Vest Hem ih je izbacio iz Kupa kao gost, a šta tek reći o preokretu ”mladih momaka” u Ligi šampiona. U poslednja četiri kola Junajted je osvojio samo jedan bod, igrao je nerešeno sa Evertonom u Mančesteru, dok je gubio od Vile i Liverpula kao domaćin i od Lestera kao gost. Na dva poslednja meča odbrana je primila devet golova, i to je sve što treba da znate o defanzivi ovog kluba.

Solskjer u Londonu neće moći da računa na Pola Pogbu, koji je frustriran zbog nemoći u meču sa Liverpulom dobio crveni karton. Videćemo za kakav će se sastav Norvežanin odlučiti, ali Junajted mora da napada, kad već ne ume da se brani. Novi poraz mogao bi da znači i konačni rastanak sa trenerom koga su navijači obožavali dok je nosio dres Junajteda, a ispratili su ga zvižducima kao trenera pre šest dana.

Naš predlog:

Prošle sezone Junajted je slavio na Vajt Hart Lejnu sa 3:1, ali to nije ni polovina trijumfa Totenhema na Old Trafordu u prvom delu sezone. Tada je Žoze Murinjo razmontirao svoj bivši klub, nanavši mu težak poraz od 6:1. Smatralo se da tako nešto neće moći da bude ponovljeno za života aktera meča, kako onih na terenu, tako i onih najmlađih, koji su bili pored tv ekrana, pošto su tribine bile prazne. Međutim, samo godinu kasnije stigao je, ne ubedljiviji, ali sigurno bolniji poraz od Liverpula, i to pred svedocima, punim tribinama čuvenog ”Teatra snova”. Čudno, ali po kladionici Mozzart blagi favorit je gost. trijumf Junajteda plaća se kvotom 2.60, a pobeda Totenhema 2.85. Ako bude nerešeno, koeficijent je 3.40. Naš predlog je igra gol-gol, jer oba tima moraju da napadnu da bi pobedili. Za GG u kladionici Mozzart koeficijent iznosi 1.65. Možete slobodno pokušati i sa igrom 2+,DP, pošto smatramo da bi to u drugom poluvremenu moglo da bude šaketanje bez plana, s obzirom da obe ekipe nikako ne mogu da budu zadovoljne rezultataom, ma kakav on bio nakon prvih 45 minuta. Za 2+ u drugom poluvremenu, Mozzart je spremio kvotu 1.98.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.