Tip dana košarka: Partizan – Huventud: Španci veruju da se osveta posle tri decenije dovoljno ohladila, mogu li je poslužiti u Beogradu?

Jedva nekoliko meseci nas deli od tridesetogodišnjice najvećeg uspeha Partizana i srpske klupske košarke. Tada su crno-beli, u nezaboravnom istanbulskom finalu, trojkom Đorđevića, pobedili Huventud i postali šampioni Evrope. Trener je bio Željko Obradović, čovek koji će dve godine kasnije isti trofej doneti i klubu iz Badalone. Pred ovaj meč koji se igra u okviru 3. kola Evrokupa, Obradović je na klupi Partizana, opet. Može li se točak istorije ponovo zavrteti? Utakmica se igra u hali ”Aleksandar Nikolić”( još jedna simbolika), a početak je zakazan za 20.30.

Partizan: Jedini klub bez poraza u evropskoj košarci ponovo pred svojim navijačima

Sve je za sada po planu u u Partizanu, čak i bolje nego što se očekivalo. Naglašavao je Željko Obradović da ovom timu treba samo vreme, a ono prolazi, a Partizan ne gubi. Ruku na srce pomogao je i raspored, pogotovo u ABA ligi, koji je crno-bele razdvojio sa ostalim favoritima u prvoj polovini prvog dela sezone. Imao je Partizan tri gostovanja u Hrvatskoj i jedno u Čačku, koje nije gostovanje kad vam je trener najpoznatiji Čačanin. Pobedili su Zadar, Split, Cibonu i Borac, uz samo male probleme ispod Velebita, u dvorani ”Krešimir Ćosić” na premijeri. Na svom parketu pobeđeni su SC Derbi iz Podgorice i slovenačka Krka.

Uspešni su bili i na evropskoj sceni, prvo je na severu Nemačke pao Hamburg, uz rafale trojki, da bi prošle sedmice u Beogradu bio pobeđen i turski Turk telekom. Nisu ni Niemci ni Turci ozbiljnije zapretili Partizanu. Ne zato jer se ne radi o kvalitetnim ekipama, već zbog činjenice da su crno-beli bili maksimalno fokusirani od samog starta i rano sticali ogromnu prednost, pa ih ni džepovi prazanih minuta tokom meča nisu skupo koštali.

Mnogo je novajlija u Partizanu u odnosu na prošlu sezonu. Od starosedeoca tu su samo novi kapiten Rade Zagorac, Nemanja Dangubić i Uroš Trifunović O pojedinačnom učinku teško je govoriti, pošto je sve podređeno kolektivu, a jedino Kevin Panter ima tu privilegiju da uzme neki šut, onako pomalo nerezonski. Zato je na nas najjači utisak ostavio drugi košarkaš koji je stigao sa evroligaškim iskustvom. Zek Ledej je sve oduševio. Kako dobrim igrama, tako i ponašanjem na terenu, ali i van njega. Radi se o vrsnom profesionalcu u kome je partizan dobio oslonac na parketu, ali i podršku za mlade centre Koprivicu, Miletića i, Smailagića, koji već ima NBA iskustvo. Baš ovaj košarkaš postao je miljenik navijača, videlo se to na prvom meču u Beogradu. Alen Smailagić je prošao ispod radara svim košarkaškim menadžerima u glavnom gradu i celom regionu i direktno iz Koteža otišao ”preko bare”. Nije njegov nastup u GS Voriorsima bio nezapažen, kao ni u razvojnom timu ovog kluba Santa Kruzu, mogao je on da pronaće i neki drugi klub u NBA, ali se odlučio na pravi potez i došao u Partizan gde pored Željka Obradovića može samo da napreduje i onda u Ameriku ode kao šlan neke prve petorke, a ne igrač koji ulazi na 20 razlike.

Protiv Huventuda je bitno pobediti, ali nije smak sveta ni izostanak trijumfa. Jasno je da će obe ove ekipe otići u noakut fazu, pošto od deset ekipa u grupi samo dve otpadaju. Naravno, važno je zauzeti što bolju poziciju i izbeći snažne rivale na startu eliminacione faze. Pobeda je važna, pre svega, zbog nastavka nepobedivosti, u čemu su sada crno-beli jedinstveni na Starom kontinentu, pošto je Barsa prvi put izgubila u Tel Avivu pre neki dan. Lakše povrede proteklih dana imali su Zagorac i Trifunović. Kapiten se oporavio, dok je mladi košarkaš još pod znakom pitanja, ostali su spremni.

Huventud: Obradović veže Partizan i klub iz Badalone, a sada je opet na suprotnoj strani od Huventuda

Huventud iz Badalone dolazi u Beograd sa nizom od 4 pobede u svim takmičenjima. Ovo će biti susret dve neporažene ekipe u dosadašnjem delu Evrokupa, i Huventud i Partizan imaju po dve pobede.

Huventud će u Beogradu biti bez Amerikanca Brendona Pola, koji je povredio rame u evropskoj utakmici sa Trentom, i bez Ferana Basasa španskog plejmejkera koji se povredio u pripremnom periodu i još nije imao debi ove sezone. Kod njega je u pitanju povreda desnog ručnog zgloba, dok je mladi Letonac Arturs Zagars pod znakom pitanja.

Po treneru španskog tima, Karlesu Duranu, njegovi igrači moraju biti fokusirani da rade samo prave stvari na terenu i da limitiraju ofanzivni potencijal Partizana. Dodao je da bi pobedili u hali ”Aleksanadr Nikolić” moraju da kontrolišu tempo igre i igru jedan na jedan protiv Partizanovih dobrih individualaca. Podvukao je da ne moraju da razmišljaju o pobedi ili porazu, već o tome da poakžu najbolje moguće izdanje na terenu protiv jednog velikog tima.

Jedan od najiskusnijih igrača u redovima Huventuda, legendarni Pau Ribas, izjavio je da je Huventud u stanju da nastavi niz pobeda, da dolaze kao lideri grupe, i da ako igraju dobru odbranu, a u napadu tečno i sa samopouzdanjem, mogu do pobede. Ribas je svestan da se ovakve utakmice mogu odigrati dobro i opet izgubiti, zato je bitno da budu najbolja verzija sebe samih. Huventud je ujednačena ekipa sa velikim brojem igrača koji mogu da iskoče u prvi plan, ipak prvo ime ekipe je hrvatski centar Ante Tomić, tu je i iskusni španski bek Pau Ribas, a veliki teret u organizaciji igre pada na Giljema Vivesa, koji se posle 7 sezona u Valensiji preselio u Kataloniju. Vives, kao i Ribas, ima medalje osvojene sa španskim nacionalnim timom. Vredi pomenuti i slovačkog krilnog centra Vladimira Brodzijanskog.

U prva dva kola Evrokupa Huventud je pobedio Trento u gostima sa 30 poena razlike. Istakli su se Brodzijanski, Para i tomić, sa po 13 poena, ali su se i svi ostali upisali, pošto je meč rano bio odlučen, pa nije bilo potrebe da Karles Duran izlaže nosioce dodatnim naporima. Nisu imali mnogo problema ni protiv Hamburga, koji je prethodno nastradao protiv Partizana. Jesu Nemci vodili u Badaloni posle prvih deset minuta, ali je već u drugoj četvrtini sve došlo na svoje mesto. Na kraju je bilo +17 za Huventud, a opet je Brodzijanski bio najefikasniji, dok su mu se ovog puta pridružili Dominikanac Andres Feliz i Hrvat Ante Tomić.

Naš predlog:

Ove dve ekipe sastale su se prošle sezone u istom takmičenju. Huventud je pobedio u Badaloni sa tri poena razlike, a istom razlikom slavio je Partizan u Beogradu. Možda su sada kladionice malo potcenile Špance, pa je Partizan proglašen za apsolutnog favorita protiv jedne iskusne i vrlo kvalitetne ekipe. Huventud će, bez sumnje, biti najteži Partizanov protivnik od starta sezone, ako računamo samo zvanične mečeve. Pobeda crno-belih u kladionici Mozzart plaća se kvotom 1.30, dok je trijumf Huventuda 3.90. Granica za ukupan broj poena je na 151,5 poena, i nama se čini da neće biti preskočena. Predlažemo minus za ukupne poene sa kvotom 1.85 u kladionici Mozzart. Očekujte i žestoku odbranu Partizana, obrise smo videli i u Čačku, pa je naš drugi predlog manje poena od granice za goste. Ona je postavljena na 72,5 poena, a za manje od tog broja kvota je 1.85. Pokušajte i sa kombinacijom 1,- poeni, za koju je koeficijent 2.41 u kladionici Mozzart.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.