Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Prvo obaranje ruku

Sa velikim nestrpljenjem se, još od letos, čekao prvi okršaj Zvezde i Partizana ove sezone. Oba tima su se silno pojačala, ambicije su im najveće moguće, ali je ovaj duel tek uvertira za utakmice koje će odlučivati o trofejima. U meč domaćin ulazi posle evropske pobede, dok je Partizan, koji je gost, prvi put poražen u sezoni od Andore. Utakmica je na programu u nedelju od 19 časova u hali ”Aleksandar Nikolić”.

Crvena zvezda: Klinička slika je mnogo bolja, Zvezda u derbi ulazi puna samopouzdanja

Šampion regionalne lige počeo je malo sporije sezonu, ali je to bilo i razumljivo uzimajući u obzir sa kakvim se problemima susretao trener Dejan Radonjić. Sada je van stroja samo još Aron Vajt, koji broji dane do povratka na parket i debija pred navijačima u zvaničnom meču u dresu Zvezde. U međuvremenu je stigao i bivši reprezentativac Stefan Marković, a po najavama iz Zvezde čekaju se još dva košarkaša, jedan na poziciji centra i drugi koji bi trebalo da bude kombo bek.

Zvezdi nedostaje šuter, to je očigledno posle dosad odigranih utakmica. Prethodnih sezona crveno-beli su imali Bilija Berona, pa Džordana Lojda, košarkaše koji su mogli da ”izmisle” poene kada je napad bio loše organizovan, ili kada je protivnička odbrana bila čvrsta. Sada toga nema, pa se Zvezda za svaki koš mora ”rudarski” izboriti. Za sada je Nikola Kalinić prva opcija kada napad nije tečan, ali je povratkom Nikole Ivanovića u tim, Radonjić dobio još jednu opciju za rešavanje komplikovanih situacija. Period bez nekolicine igrača uspeo je odličnim partijama da izvuče Nejt Volters, sigurno najprijatnije iznenađenje u dosadašnjem toku sezone. Amerikanac je dovoden kao rezervni plej, ali je pokazao da može da bude i prvi strelac ekipe. S druge strane potpuno je podbacio Dejan Davidovac, koji još oseća posledice povrede na startu sezone, i od nejga se tek očekuje ulazak u formu. Ognjen Kuzmić je sam nosio teret pod košem zbog izostanka Cirbesa zbog zaraze koronavirusom, pa je alternativa bivšem reprezentativcu obično bio Luka Mitrović, i uglavno je to dobro radio.

Crveno-beli iza sebe imaju jako teške utakmice, pre svega u ABA ligi, a taj niz se završava derbijem sa Partizanom. Pobedili su Budućnost, Cedevita Olimpiju i Megu kao domaćini, a Mornar kao gosti. Jedini poraz doživeli su u Laktašima od Igokee, kada je Zvezda stvarno odigrala slabu partiju. U Evroligi stvari dolaze na svoje mesto posle dve uzastopne pobede na domaćem parketu. Panatinaikos je pregažen, a trijumf nad Asvelom pomerio je Zvezdu na 10. mesto, sa samo pobedom manje od ekipa u zoni pelj ofa. Sitacija je sada mnogo drugačija, pogotovo kada se upordi sa periodom posle četiri vezana poraza u elitnom takmičenju, od CSKA, Albe, Monaka i Milana.

Snaga Zvezde je u uravnoteženom timu. Jeste Kalinić izbio u prvi plan kao vođa ovog sastava, ali ako on ima slab dan, zablistaće neko drugi, Ivanović, Dobrić, Mitrović ili Kuzmić. Možda se probude i Davidovac i Holins, koji još ne pokazuje ono zbog čega je doveden. Takođe su Lazarević i Uskoković imali svoje sekvence, sasvim zadovoljavajuće, pa Radonjić ima širok roster i nema sumnje da će koristiri sve košarkaše u meču sa Partizanom, a na Panteru i Ledeju, glavnim polugama rivala, igraće se čvrsta odbrana, ne žaleći prekršaje. Lazić i Simonović su odavno ljudi od zadatka, ali će i ostali biti u službi onog što krasi Zvezdu ove sezone, a to je granitna odbrana.

Partizan: Prvi poraz je stigao, možda je to i dobro pred derbi

Mada su svi proglašavali Partizan za ”super tim”, ekipu sa neograničenim budžetom, to jednostavno nije istina. Možda su crno-beli imali loš tajming kod dovođen ja pojačanja, pa su dve najveće zvezde i jedini košarkaši koji imaju evroligapko iskustvo, dovedeni prvi. Potpisao je Kevin Panter, a za njim i Zek Ledej, pa su krenule špekulacije o budućim akvizicijama, koje su se pokazale kao potpuno pogrešne.

Savić i Obradović su se opredelili za uglavnom mlade košarkaše, koji već imaju ime, ali tek trebaju da ostave trag u košarci. Alen Smailagić, Rodions Kuruc i Jam Madar su osetili ”čari’ NBA lige, ali se ne mogu nazvati ”bombama” prelaznog roka, naprotiv, oni tek treba da to postanu. Avramović je došao kao aktuelni reprezentativac Srbije, ali ne kao igrač sa bogatim CV-jem. Balša Koprivica je potencijal, kao i Gregor Glas, a Dalas Mur je stigao iz kineske lige, i bio je potpuno van radara evropskih timova. Uz tri košarkaša koji su preživeli ”čistku”, Zagorca, Dangubića i Trifunovića, ne može se nikako reći da Partizan ima ”super tim”.

Crno-beli su imali sreću, ili nesreću, zavisi kako će to ispasti na kraju, da na startu ABA lige igraju sa slabijim rivalima. Na početku su imali tri gostvanja u Hrvatskoj, kući su igrači sa SC Derbijem i Krkom, pa su dobili i Borac u Čačku i FMP na svom parketu. Tako su stigli do učinka od 7-0. Međutim, oni ozbiljni rivali ih tek očekuju. U preostalim kolima prvog dela regularnog prvenstva igraće redom sa Zvezdom, Budućnošću, Igokeom, Cedevita Olimpijom, Mornarom i na kraju sa Megom. To je, priznaćete, paklen raspored kada se uporedi sa početkom sezone. Što se Evrokupa tiče, takmičenja koje je za Partizan podjednako važno jer mu može doneti plasman u Evroligu, crno-beli su startovali sa tri pobede, ali su u sredu doživeli prvi poraz, kako u ovom takmičenju, tako uopšte od početka sezone u zvaničnim mečevima. Izgubili su u Andori, od tima koji igra u špnaskoj ACB ligi, ali su mogli i tu da slave. Poraz nije tragičan, Partizan će sigurno u drugu fazu Evrokupa, a možda ispadne da je bio i dobar, jer u meč sa Zvezdom ne ulaze sa opterećenjem da su još bez poraza.

Jasno je svima da Partizan, bar u ovom trenutku, zavisi od učinka Zeka Ledeja i Kevina Pantera. Oni su i dovedeni da budu predvodnici mladog tima, ali protiv jakih rivala, kakav je sigurno i Zvezda, njima se mora priključiti još neko. Smailagić je imao sjajnih partija, ali i utakmica gde nije uradio ništa. Dalas Mur je rešetao neke rivale, adok u nekim mečevima nije imao nikakav učinak. Jam Madar je veoma talentovan, poigravao se sa slabijim protivnicima, ali kada naiđe na čvrstu (čitaj prljavu) odbranu, jednostavno nestane na terenu. Aleksa Avramović je potpuno zadovljio, bar što se odbrane tiče, a Rodions Kuruc bi mogao da bude bitno oružje u jednom ovakvom meču. Letonac je odličan igrač, samo previše temperamentan, pa ako uspe to da iskontroliše, eto nevolje za Zvezdu. Zagorac i Dangubić uglavnom deluju dobro kao defanzivci, mada je novi kapiten imao i neke dobre napadačke partije. Trifunović je van forme posle povrede, a Koprivica može svojom energijom da bude vrlo koristan na desetak minuta, ali Partizanu treba centar, pošto unutrašnju igru gotovo da i nema.

Naš predlog:

Videlo se protiv Andore da se Partizan ne snalazi najbolje sa visokim izlaskom kod pik igre. Lopta sporo ide prema centrima, a to će Zvezda svojom agresivnošću često da radi. U takvoj situaciji sve će zavisiti od šuta, uglavnom preko ruku, pa ćemo videti kako će Panter i Mur biti raspoloženi. Prednost Zvezde biće i navijači, tribine će biti pune, a crno-beli neće imati podršku kao gosti. U kladionici Meridianbet kvota za pobedu Zvezde je 1.56, a trijumf Partizana je 2.39. Blaga prednost jeste na strani Zvezde, tu se slažemo sa kladionicama, ali je po nama još sigurnije igrati na mali broj poena, s obzirom da je odbrana adut oba tima. Granica je na 139,5 koševa ukupno, a za mnaje od tog broja kvota u Meridianbet-u je 1.91. Još smo sigurniji da će ruke biti ”hladne” na početku meča, i da će broj poena u prvoj četvrti biti manji od ponuđene granice, a ona iznosi 35,5 poena ukupno. Za manje od tog broja koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.78.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.