Tip dana košarka: Partizan – Budućnost: Derbi pred pauzu, pobeda neophodna obema ekipama

Derbi 9. kola ABA lige, poslednjeg pred petnaestodnevnu pauzu, odigraće se u Beogradu, gde Partizan dočekuje podgoričku Budućnost. Poslednji duel ove dve ekipe odigran u beogradskoj Areni pre dve godine, bio je istinski klasik, meč koji će se večito pamtiti, ne samo zbog činjenice da je bio najgledaniji u reionalnom takmičenju ikada. Zatim je usledila pandemija, igranje bez publike, a sada će košarka polako vraća na stare grane. Utakmica između Partizana i Budućnosti igra se u subotu u 21 čas.

Partizan: Posle dva uzastopna poraza pobeda nad Litvancima bila je blagotvorna

Svaki trijumf donosi mnogo toga dobrog za ekipu, pa je tako i pobeda nad Lijetkabelisom, ma koliko bila očekivana, značila crno-belima posle dva uzastopna neuspeha, onom u Andori i posebno nakon poraza od Crvene zvezde u ABA ligi. Izgleda da je ta izgubljena utakmica u večitom derbiju, iako je to bio tek prvi u sezoni, podigla je dosta prašine. U narednom meču u rosteru nije bilo Rodionsa Kuruca, Uroša Trifunovića i Jama Madara, dok je Rade Zagorac ostao bez upisanog minuta, a pitom i bez kapitenske trake, koja se, odlukom Obradovića, naššla na ruci Nemanje Dangubića. Počele su da kruže glasine o sukobu Zagorca i Letonca na treningu, ali je to kasnije predsednik Partizana Ostoja Mijajlović demantovao.

Bilo kako bilo, situacija nije idealna, daleko je od one sa starta sezone, što se moglo zaključiti i posle obraćanja Željka Obradovića na konferenciji za štampu posle duela sa Lietkabelisom. Mesta za paniku nema, Partizan je na deobi prvog mesta u oba takmičenja, ima samo po jedan poraz, ali se mora, još jednom, istaći da je imao stvarno povoljan raspored. Pakao tek sledi, a započeo je tim duelom sa Crvenom zvezdom. U ABA ligi preostali su mečevi sa Budućnošću, Cedevita Olimpijom, Igokeom, Mornarom, Megom. Ne kažemo da crno-beli neće biti favoriti u svim tim mečevima, a do eventualnih pobede neće stizati lako. Prvi neuspesi potvrdili su ono što su mnogi govorili i za vreme serije pobeda. Partizanov tim nije kompletiran. Nedostatak ozbiljnog centra, sa iskustvom i fizikalijama, primetan je u svakom segmentu igre. Zek Ledej je zahvaljujući skočnosti i evroligaškom iskustvu, lako izazio na kraj sa centrima ABA ligaša, sa kojima je Partizan igrao, ali je već protiv Zvezde bio udaljen iz reketa. Dobra vest je da mladi Balša Koprivica napreduje džinovskim koracima. Igra odlično u oba prvaca, mada bi morao da bude malo opasniji po koš rivala. Sam Obradović je rekao da bi dolazak centra maksimalno smanjio minutažu Koprivici i zapitao se da li je bi to bila ispravna odluka.

Drugi problem Partizan ima na pleju. Jam Madar je izuzetno talentovan, ali u mečevima kada je odbrana rivala čvrsta, na granici faula, kao što je bila Zvezdina, jednostvano nema šta da traži. Izraelac se još igra košarke, u utakmicama kada nema naboja protsto pleše na terenu, ali ga jedan jak faul lako izbaci i zone komfora. Video je to i Obradović, pa je protiv Zvezde igru organizovao Aleksa Avramović, što baš i nije u opisu njegovog posla. Kevin Panter je bio potpuno zaustavljen protiv svog bivšeg kluba, skoro da nije uspevao da primi loptu, a i kad jeste odmah su se pored njega storila dvojica protivnika. Uz Ledeja, i on je podbacio, pa ne čudi dosta ubedljiv poraz od šampiona ABA lige u tom meču.

Zadovoljio je, još jednom, Alen Smailagić. Mogućnosti ovog momka su neslućene i verujemo da će se još više popraviti i biti uzdanica srpske reprezentacije u deceniji pred nama. Još nam nije jasno kako niko nije primetio ovog igrača dok je bio u Beogradu, u svom Kotežu, već je morao zaobilaznim putem, preko NBA lige, nazad u svoj grad. Protiv Lijetkabelisa, pored Koprivice, solidnu minutažu imao je i mladi Slovenac Gregor Glas, i to je opravdao odličnom igrom i serijom trojki u prvom poluvremenu. Videćemo koliku će minutažu imati protiv nezgodnih Podgoričana.

Posle ovog meča Partizan će imati preko potreban odmor, možda se u toj pauzi mogu očekivati i neke kadrovske promene, i to u oba pravca, a mnogo toga biće jasnije posle duela sa crnogorskim timom. Videćemo da li će svi igrači biti u sastavu, Madar je zbog povrede propustio Litvance, a za ostale, videćemo, reč imaju Željko Obradović i Zoran Savić.

Budućnost: Džikić je u problemima zbog povreda, ali se to protiv Ljubljančana nije osetilo

Prvi veliki problem za ekipu Budućnosti pojavio se još pre početka sezone. Zbog zdravstvenih problema iz stroja je ispao Danilo Nikolić, veoma važan štaf u rotaciji Podgoričana u prethodnim sezonama. Srećom, sa odličnim krilom ispalo je sve dobro, mada je u jednom renutku njegovo stanje bilo kritično. Uglavnom, nedostaje takav jedan igrač u postavi i to je bilo očigledno i u utakmicama koje su Podgoričani dobijali, a posebno u onima koje su gubili.

Nije Budućnost mnogo gubila, dva meča u ABA ligi i jedan u Evrokupu. U regionalnom takmičenju su oba puta poraženi u Beogradu, prvo od Crvene zvezde, u reprizi prošlogodišnjeg finala, a onda, dosta neočekivano, i u meču sa Megom. Sve ostale utakmice su dobili, neke teško, a neke vrlo ubedljivo, poput susreta sa Cedevita Olimpijom u prošlom kolu Evrokupa, koji su dobili sa 91:60, uz fantastičnu partiju Džejkoba Kobsa, koji je kasnije proglašen za MVP-a celog kola.

Najveći problem za Budućnost je povreda prvog centra Vilja Rida. Američki centar se povredio u prvom minutu meča sa Venecijom u gostima, a Podgoričani su izgubili taj meč kasnije, što nije bilo očekivano, posebno jer su pre toga pobedili apsolutnog favorita u ovom takmičenju, Virtus iz Bolonje. Doduše Rid nije igrao ni protiv Cedevita Olimpije, ali se to nije osetilo, njegov posao su odradili Filip Barović i Zoran Nikolić, a koš rivala zatrpao je pominjani Kobs. Sa samo devet košarkaša u rosteru Budućnost je dobila Ljubljančane, pošto su pored Rida van stroja bili i Drobnjak i Atić.

Videćemo ko će sve biti spreman za okršaj sa Partizanom, izuzetno važan za oba tima. Nije potpuno spreman ni Marko Jagodić-Kuridža, a ne treba govoriti koliko je on bitan u igri pod oba koša. Čak i da opet igraju sa devetoricom, Budućnost neće biti bez šansi u Beogradu. Prethodni duel Podgoričani su dobili u glavnom gradu Srbije onom trojkom Danila Nikolića u poslednjoj sekundi. Pre toga je Kod Miler-Mekintajer pogodio trojku za Partizan na 0,7 sekundi do kraja, ali ni to nje bilo dovoljno. Ipak, i pored te fantastične završnice, više se pamti ovaj prethodni duel u Beogradu između ova dva tima. Bilo je to pred proleće 2019. godine, kada je oboren rekord po broju gledalaca na jednom meču u regionalnom takmičenju. Tada je Partizan pod Trinkijerijem igrao fantastično, trebala mu je pobeda protiv Budućnosti da bi overeio prvu poziciju pred plej of, i na kraju je uspeo u tome, i pored neverovatnog izdanja Šehovića i Nikolića, koji su zatrpali koš domaćina šutevima za tri poena. Nedugo zatim usledila je korona, prvenstvo je prekinuto, a na kraju i poništeno, što je najviće zla donelo upravo Partizanu, koji je u tom trenutku bio vodeći tim u Evrokupu i ABA ligi i bio na pragu povratka u Evroligu.

Aleksandar Džikić je veliki adut Budućnosti u ovom meču. Ne, ne uporežujemo sjajnog stručnjaka sa Želimirom Obradovićem, osvajačem devet titula u Evroligi, već smatramo da se radi o treneru koji, kao osvedočeni Partizanovac, pomno prati sve što se dešava u njegovom bivšem klubu. Sumnjamo da čak i jedan Obradović može iznenaditi Džikića, jednog od najposvećenijih košarkaških stručnjaka, ne samo na ovim prostorima. Videćemo na koga neće moći da računa, ali smo sigurni da i sa raspoloživim igračima Džikić može do trijumfa u beogradskoj Areni.

Naš predlog:

Po kladionicama je Partizan favorit. Verujemo da je na takvu odluku najviše uticao domaći parket, jer se očekuje veliki broj geldalaca na tribinama. Postoji opasnost da u anstavku lige ne bude navijača, ili ih bude u ograničenom broju, pa smo sigurni da će u subotu uveče Beograđani pohrliti u Arenu da pomognu svojim ljubimcima, i pored razočaravajuće partije u večitom derbiju. Partizanove ambicije su najveće moguće, sve je u službi povratka u Evroligu, ali se nekad nešto ne može uraditi samo zbog toga što se to isplanirali. Za jedinicu se u kladionici Meridianbet dobija kvota 1.43. Pobeda Budućnosti je procenjena koeficijentom 2.75. Mada obe ekipe umeju da uđu u fantastičnu seriju šuteva za tri poena, kao što je to bilo u više puta pominjamom meču iz 2019. godine, sumnjamo da će ovo biti rapsodija strelaca. Očekujemo granitne odbrane sa obe strane i naš prvi predlog je manje ukupno koševa od ponuđene granice. Margina je postavljena na 146,5 poena u kladionici Meridianbet, a za manje od tog broja koeficijent iznosi 1.91. Očekujemo da i Partizan odigra fanatično borbeno, jer bi još jedan poraz u derbiju stvorio velike probleme u ostvarenju pominjanih ambicija, pa predlažemo minus poene Budućnosti. Granica je na 70,5 poena, a za manje od tog broja koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.95.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.