Tip dana košarka: Atinski derbi ponovo u prvenstvu

Derbi između večitih neprijatelja Olimpijakosa i Panatinaikosa, posle dve sezone pauze u grčkoj košarkaškoj ligi, će dobiti još jedan nastavak na radost svih iskrenih ljubitelja košarke. Panatinaikos je osnovan 1908. godine u centru Atine, predstavljao je višu klasu grada. Olimpijakos je osnovan 1925. godine u atinskoj luci Pirej, i najviše navijača je imao iz radničke klase. Vremenom su ove socijalne razlike među pristalicama Olimpijakosa i Panatinaikosa počele da blede, tako da sad navijači oba tima dolaze iz svih društvenih slojeva. Meč počinje u ponedeljak, sa početkom u 18.30.

Olimpijakos: Pirejci ponovo žele domaći trofej

Olimpijakos je u plej-ofu u sezoni 2018/19 u derbiju sa Panatinaikosom odbio da izađe na teren, kao razlog su u redovima crveno-belih naveli želju da utakmice sa najvećim rivalom sude međunarodne sudije. Uvertira je bio duel u grčkom košarkaškom kupu, kada  Olimpijakos zbog incidenata nije hteo da nastavi meč pri vođstvu Panatinaikosa 40:25. Treneri dva kluba su tada bili Dejvid Blat i Rik Pitino. Direktna posledica neizlaska na teren je bila da je Olimpijakos izbačen iz lige i dve sezone nisu bili učesnici elitnog ranga takmičenja u grčkoj košarci. Bez utakmice između ova dva velika, šampionat Grčke, jednostavno, nije bio ono što bi trebao da bude.

Ove sezone Olimpijakos u ovaj meč ulazi u mnogo boljem raspoloženju od svojih večitih suparnika. Imaju sve pobede u grčkog ligi, i to njih 6, a u Evroligi su mnogo bolje rangirani od zelenih i imaju 7 pobeda i 4 poraza, Panatinaikos ima samo 2 pobede i čak 9 poraza u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Izabranici Jorgosa Barcokasa se nalaze na krilima fantastične pobede protiv Makabija, samo u prvoj četvrtini su dali 35 poena.

Najbolji igrači Olimpijakosa ove sezone su Kostas Slukas, Aleksandar Vezenkov  i Tajler Dorsi, ali vredi pomenuti i novajlije Mustafu Fola, Tomas Volkupa, kao i grčke veterane Kostasa Papanikolau i Jogrosa Printezisa između ostalih. U dosadašnjem delu sezone upravo dubina tima je najveći razlog za dobre rezultate.

Panatinaikos: ”Zeleni” brane tron u Grčkoj

U potpuno suprotnom raspoloženju od Olimpijakosa, ekipa Panatinaikosa dolazi na derbi. Izgubili su obe utakmice u duplom programu Evrolige prošle nedelje i sada se sa Žalgirisom nalaze na samom začelju tabele, sa 2 pobede u 11 utakmica, pa se čini da ni ove godine neće biti u plej ofu, tačnije u četvrtfinalu elitnog takmičenja.

U grčkoj ligi, gde je konkurencija daleko slabija, ”zeleni”  imaju 5 pobeda i 1 poraz, koji su doživeli od Arisa u gostima, još u prvom kolu novog prenstva. U najjačem ervopskom klupskom takmičenju se nalaze  u lošem nizu od 5 uzastopnih poraza. Za razliku od Olimpijakosa koji ima dosta raspoloženih igrača ove sezone, u Panatinaikosu su to uglavnom tri imena Janis Papapetru, Deril Mejkon i Jorgos Papajanis. Nemanja Nedović ima problema sa povredama ove sezone, Kendrik Peri igra u Evroligi, a kao da je pitanje vremena kada će dobiti otkaz i možda se vratiti u Cedevita Olimpiju, gde je bio sasvim dobra, a ni njima ne ide najbolje, dok se Jogi Ferel se nije snašao. Par američkih igrača na centarskim pozicijama, Džeremi Evans i Okaro Vajt, ne igraju u skladu sa očekivanjima, pa možemo reći da smo se više nadali od timu koji sa klupe vodi Dimitris Priftis.

Protiv Bajerna, u meču koji su izgubili u neizvesnom finišu, opet su najefikasniji bili Papapetru i Mejkon. Ovaj drugi je sposoban da ubaci 30 poena svakom timu, ali to ne znači da će Pao pobediti. Ipak, njegov učinak od 34 poena u duelu sa šampionom Evrope Anadolu Efesom bio je dovoljan za najveću pobedu ”zelenih” ove sezone.

Naš predlog:

Uvek kada se sastaju atinski večiti rivali domaći teren predstavlja veliku prednost. Poznata nam je atmosfera sa tribina, ne samo kada se igraju košarkaški, već i međusobni dueli u ostalim popularnim sportovima. Sada je mesto odigravanja Dvorana mira i prijateljstva, što znači da će Pirejci biti domaćini. Kvota za pobedu Olimpijakosa u kladionici Mozzartbet iznosi 1.25, dok je trijumf Panatinaikosa čak 4.40. Smatramo da će na meču biti manje poena od ponuđene granice u kladionici Mozzartbet, a ona iznosi 157,5 poena. Za manje od tog broja kvota je 1.85. Drugi predlog je manje ubačenih koševa od ponuđene granice za goste, margina je na 74,5 poena, a za manje od tog broja koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.