Tip dana košarka: Zenit – Crvena zvezda: Zvezda ponovo protiv Rusa, da li crveno-beli mogu da odigraju košarkaški kazačok i prekinu negativnu seriju?

U 13. kolu Evrolige u Sankt Peterburgu se sastaju Zenit i Crvena zvezda. U ruskom timu imaju ambiciju da ponove uspeh iz prošle sezone kada su ušli u plej-of Evrolige i nalaze se na dobrom putu da to i ostvare, dok crveno-beli žele da se učvrste kao stabilan evroligaš, koji može da se takmiči sa svakim timom u najjačem takmičenju. Meč u Sibur Areni se igra u petak, sa početkom u 19.00.

Zenit: Bivše zvezdine haubice predvode ruski tim

Zenit ima 8 pobeda i 4 poraza u dosadašnjem toku regularnog dela Evrolige, nalaze se na deobi od 2 do 5 mesta sa Olimpijakosom i Olimpijom iz Milana. Svoj debitantski nastup u Evroligi Zenit je imao u sezoni 2019/20 kada su dobili ”vajld-kard” (wild card) za učešće u evropskoj košarkaškoj eliti. U toj sezoni se nisu pokazali najbolje, u vreme prekida zbog COVID-19 su se nalazili na začelju tabele u Evroligi, a došlo je i do promene trenera u tom periodu, pa je u februaru 2020. godine Ćavi Paskval zamenio svog zemljaka Đoana Plazu. Paskval je toliko impresionirao upravu Zenita  u narednoj košarkaškoj sezoni da je u aprilu 2021. godine dobio produženje ugovora na još 3 godine. Mora se reći da je trener Paskval u sezoni 2020/21 uradio veliki posao u Sankt Peterburgu i da je ruski tim uspeo  da uđe u četvrfinale Evrolige, gde je posle velike borbe i majstorice (peta utakmica) ispao od favorizovane Barselone, koja je kasnije izgubila od Anadolu Efesa u finalu Evrolige.

Ruski tim je imao veliki peh pred početak ove sezone, u pripremnom periodu se povredio američki bek Šabaz Nejpir, koji je bio planiran za mesto prvog plejmejkera u ekipi. Nejpir je doživeo povredu ligamenata desnog skočnog zgloba i još uvek nije imao debi u Evroligi za Zenit ove sezone. U timu iz Sankt Peterburga nisu upali u paniku i dovodili novog igrača da zameni Nejpira, već su se oslonili na postojeće snage.

Za ekipu koja se nalazi u samom vrhu tabele u Evroligi je indikativno da ima samo jednog dvocifrenog igrača u poenima u Evroligi, to je dokaz snage kolektiva i trenerske filozofije Ćavi Paskvala da je interes tima iznad učinka pojedinca. Taj igrač je bivši član Crvene zvezde Džordan Lojd, koji je najbolji poenter ekipe Zenita sa 14 poena u proseku na utakmicama Evrolige. Američki bek provodi najviše minuta na terenu u proseku u evrospkom takmičenju i to 27 minuta po utakmici. Lojd je silom prilika povredom Nejpira dobio i značajne obaveze u ogranizaciji igre i može se reći da se dobro snašao i u toj ulozi, prvi je asistent u timu, ima 3,6 asistencija u proseku po meču.

Od ostalih igrača vredi pomenuti još jednog bivšeg igrača Zvezde, Bilija Berona, kao i Poljaka Mateuša Ponitku, koji je drugi po minutaži u Evroligi i vredno popunjava većinu statističkih kolona. Centarsku liniju nose Džordan Miki, Aleks Pojtres i Arturas Gudaitis, sva trojica imaju u proseku više od 4 skoka po utakmici u Evroligi. U odsustvu planiranog prvog plejmejkera Nejpira, u nekim mečevima je veću ulogu imao Koner Frankamp, a od ruskih igrača se ističe Andrej Zubkov.

Crvena zvezda: Radonjić ima na raspolaganju sve košarkaše, ko može biti junak u Sankt Peterburgu?

Zvezda se nalazi u nizu od 3 poraza u Evroligi. Prva dva u ovom nizu pretrpljena u Španiji, protiv Baskonije i Reala iz Madrida, su bila sasvim očekivana gledajući izostanke igrača na tim mečevima. U poslednjem kolu, u hali Aleksandar Nikolić u Beogradu, se malo šta moglo uraditi protiv šuterski inspirisane ekipe Uniksa, primili su 98 poena protiv tima iz Kazanja, što je negativni rekord u broju primljenih poena za tim iz Beograda ove sezone.

Trener Zvezde Dejan Radonjić je pred meč sa Zenitom izjavio da ruski tim ima kvalitet na svim pozicijama i da igraju jako dobro u oba pravca. Strateg crveno-belih je dodao da njegov tim čeka težak zadatak i da moraju biti mnogo bolji odbrambeno, nego što su bili u duelu sa Uniksom. U taboru tima iz Beograda smatraju da Zenit ima jaku centarsku liniju i dobre bekove. Po prvi put ove sezone, uključujući i pripremni period, trener Radonjić je ove nedelje imao sve igrače na treninzima. Po njegovom mišljenju i Aron Vajt ulazi u konkurenciju za ovaj meč. Ipak, duga pauza je verovatno ostavila traga na Vajtu, dok je  poslednje pojačanje Stefan Marković imao kratak period za adaptaciju na tim Zvezde, što utiče na njegov stepen uigranosti sa ostatkom tima.

Crvena zvezda je iskusna ekipa, na poslednjem meču protiv Uniksa u timu nije bilo igrača mlađeg od 25 godina, dok su čak osmorica imali 30 ili više godina (Kalinić, Kuzmić, Simonović, Lazić, Marković, Holins, Cirbes i Volters). Malo sporijim ulaskom u sezonu Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, povratkom posle situacije sa COVID-19 Nikole Ivanovića, dovođenjem Stefana Markovića i sada oporavkom Arona Vajta, trener Radonjić je došao u malo neugodnu situaciju da sada ima veliki broj igrača na raspolaganju, a da je već 13. kolo i da je vreme da se pokaže puni potencijal tima.

Za razliku od Zenita, koji ima 8 pobeda i 4 poraza, Zvezda ima 4 pobede i 8 poraza u Evroligi. Ipak mora se reći da Zvezda ima dosta iskusnih igrača u timu, mnogi su bivši ili sadašnji reprezentativci Srbije, a tu su i igrači koji su nosili dres sa nacionalnim grbom Nemačke i Crne Gore, Maik Cirbes i Nikola Ivanović. Naravno ne sme se zaboraviti i na 3 američka internacionalca Nejta Voltersa, bivšeg igrača Zenita Ostina Holinsa i Arona Vajta.

Naš predlog:

Mišljenja smo da Crvena zvezda ima snage da se suprostavi Zenitu i da pruži dostojan otpor. U tri prethodna duela, koliko su do sada odigrale ove dve ekipe, dva puta je slavio Zenit, a samo prvi meč dobila je Zvezda, i to u Rusiji. U kladionici Meridianbet kvota na trijumf domaćina iznosi 1.22, dok je trijumf gostiju procenjen kvotom 4.00. Naš predlog je hendikep 2 na Zvezdu, na granici od 8,5 poena. Smatramo da crveno-beli, čak i ako izgube, to neće biti sa tolikom razlikom. Za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.91. Što se ukupnog broja poena tiče, oba tima imaju vrsne strelce i mislimo da će koševa biti više od ponuđene granice, odnosno od 144,5. Za plus poene ukupno kvota u kladionici Meridianbet iznosi 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.