Tip dana košarka: Barselona – Real Madrid: ”Kraljevski klub” dolazi po pobedu u Blaugranu

U 14. kolu Evrolige sastaju se Barselona i Real Madrid. Ova dva tima dele vodeće pozicije, kako u Evroligi, tako i šampionatu Španije u košarci. U derbi kola u Evroligi Barselona ulazi značajno oslabljena, ali su doveli NBA pojačanje, dok tim Real Madrida  pobedom protiv najvećeg rivala želi da dokaže da se nalazi u sjajnoj formi. Španski košarkaški El Clasico ima dugu tradiciju, prvi košarkaški meč su odigrali još 1945. godine. Barselona ima osvojenih 19 titula prvaka Španije u košarci i 2 titule u Evroligi, dok je Real Madrid jedan od najtrofejnijih košarkaških klubova uopšte i imaju 35 titula prvaka Španije i rekordnih 10 osvojenih trofeja u najjačem evropskom, klupskom takmičenju. Meč u Blaugrani, domu košarkaša Barselone, je zakazan za petak, sa početkom u 21.00. Utakmicom između Barselone i Real Madrida se zatvara 14. kolo u Evroligi i predstavlja borbu između  dva tima na vrhu u evropskom klupskom takmičenju jer i Katalonci i Madriđani imaju identičan broj pobeda (11) i poraza (2) u dosadašnjem delu sezone u Evroligi.

Barselona: Katalonci u velikim problemima, Jasikevičijus kao alhemičar

Barselona ima 11 pobeda i 2 poraza u Evroligi i deli prvo mesto sa Real Madridom, u španskoj ACB ligi katalonski tim ima 10 pobeda i 2 poraza, nalaze se na 2. mestu u domaćoj  ligi iza Real Madrida koji ima 11 pobeda i 1 poraz. U ovaj duel ekipa koju sa klupe vodi Šarunas Jasikevičijus ulazi značajno oslabljena, na teren ne bi trebalo da izađu Nik Kalates, Kori Higins i Aleks Abrines. Dok se za Kalatesa i Abrinesa pretpostavlja da neće više zaigrati u 2021. godini, učešće Higinsa i njegov nastup u predstojećim utakmicama do kraja godine je neizvestan, Amerikanac ima problema sa leđima i izabrao je konzervativnu metodu lečenja. Izostankom ove trojice igrača u poslednjim mečevima veći teret je pao na preostale košarkaše iz spoljne linije Barselone, tu se pre svega misli na Nikolasa Laprovitolu, Rokasa Jokubaitisa i Kajla Kurika. Njihova minutaža na poslednjih 5 mečeva je značajno porasla, tako da sada Laprovitola igra u proseku preko 26 minuta umesto 19, Jokubaitis igra u proseku u poslednje vreme 24 minuta umesto dotadašnjih 16 i Kurik igra 25,5 minuta umesto 19,5 minuta. Kalates i Higins su veliki deo tima iz Katalonije, kako u odrbani, tako i u napadu, nalaze se među najboljim strelcima i asistentima Barselone, i projektovani su da budu startni bekovski par. Barselona je na tržištu tražila pojačanje, nagađalo se o imenima Jogi Ferela, Kodi Milera Mekintajera, Darijusa Adamsa i Dante Eksuma i izbor je pao na potonjeg Australijanca. Eksum je odradio lekarske preglede u utorak, sa ekipom je imao prvi trening u sredu i potpisao je kratkoročni ugovor do kraja februara 2022. godine. Ovaj bek je četvrti Australijanac u istoriji košarkaškog kluba iz Barselone posle Dejvida Andersona, Džoa Inglsa i Natana Džavaija.

Katalonski tim ima niz od 5 pobeda u Evroligi, u poslednjem kolu su pobedili aktuelnog klupskog prvaka Evrope, ekipu Anadolu Efesa, i to u Istanbulu, kada je bilo 95:93 za Barselonu posle produžetaka. Od igrača na ostalim pozicijama vredi istaći da na krilu Barselona ima Najdžela Hejza i Serhija Martineza, dok se za centarski deo tima Katalonaca može reči da je impresivan. To se pre svega odnosi možda i najboljeg igrača, ne samo Barselone već trenutno jednog od najboljih u evropskoj klupskoj košarci, Nikolu Mirotića. Španski reprezentativac crnogorskog porekla je najbolji strelac ekipe i drugi strelac Evrolige sa 16,5 poena u proseku, Mirotić je ujedno i najbolji skakač Barselone sa 5,5  skokova u proseku. Drugi bitan igrač od centara je Brendon Dejvis, Amerikanac  je drugi strelac u Evroligi za Barselonu i ima 12,1 poen u proseku.  Dok vredi istaći i Sertača Sanlija, Turčin je protiv svog bivšeg tima Anadolu Efesa u Evroligi imao najbolju utakmicu u dresu Barselone i dao 24 poena na tom meču, preostala dva igrača u centarskoj liniji Barselone su Pjer Oriola i Rolands Smits.

Real Madrid: ”Kralj” želi ponvo na presto Evrope

Madridski tim se nalazi na deobi prvog mesta sa Barselonom u Evroligi i oba tima imaju po 11 pobeda i 2 poraza u evropskom takmičenju, dok je Real Madrid prvi u španskoj ACB ligi i imaju 11 pobeda i samo jedan poraz u dosadašnjem delu sezone. Za  Real Madrid se smatra  da  trenutno ima jednu od najboljih odbrana u evropskoj klupskoj košarci, primaju namanje poena (71,0) u Evroligi i takođe primaju najmanje poena (67,9) u šampionatu Španije u košarci. Ne može se reći da igranje dobro na defanzivnom planu šteti Madridistima na drugim poljima, Real Madrid je timski prvi po broju skokova (34,2) u Evroligi, na drugom su mestu  timski po broju asistencija (18,7) u evropskom takmičenju, dok se i po broju datih poena nalaze u gornjem domu timova u Evropi.

Real Madrid ima 11 pobeda u nizu u Evroligi i ACB ligi, imaju 6 pobeda u nizu u evropskom takmičenju. Trener madridskog tima Pablo Laso utišava euforiju pred meč sa Barselonom rečima da je ovo samo jedna utakmica od mnogih i da eventualni poraz ne bi značio kraj sveta, dugačka sezona je pred njegovim timom. Trener Laso smatra da se radi o duelu dva snažna tima koja se zasluženo nalaze na vodećim mestima kako u Evroligi, tako i u ACB ligi. U madridskom klubu su bili veoma emotivno pogođeni povratkom Entonija  Rendolfa, koji se vratio u poslednjem meču u španskoj ligi posle skoro godinu dana pauze i oporavka od teške povrede Ahilove tetive. Po španskom strategu Lasu pred naturalizovanim slovenačkim reprezentativcem je dug put da se vrati u najbolju formu, ali nema sumnje da će mnogo značiti ostatku tima povratak ovog krilnog centra. Od izostanaka za meč sa Barselonom u redovima Real Madrida valja izdvojiti neigranje Karlosa Alosena zbog povrede stopala. Njemu je početkom decembra određeno mirovanje od dve nedelje, zatim je Alberto Abalde doživeo povredu mišića u poslednjem evroligaškom meču protiv Makabija i neće ga biti par nedelja. Dok se za Treja Tompkinsa nagađalo da bi mogao da ima debi ove sezone u meču sa Makabijem da bi se od toga odustalo. Za razliku od Rendolfa Tompkins nije imao prvu utakmicu ove sezone ni  u utakmici španske lige protiv Saragose.

Real Madrid je kompaktan tim, Pablo Laso ima veliki broj kvalitetnih pojedinaca na raspolaganju, kada svi budu zdravi biće problem ko će ući u protokol za prvih dvanaest na meču. U Evroligi tim iz Madrida ima samo dva dvocifrena igrača, to su jedan od najboljih centara u evropskoj klupskoj košarci Edi Tavares koji ima 12,3 poena i nešto preko 7 skokova u proseku i drugi dvocifren pomalo iznenađujuđe izvanredan ove sezone Geršon Jabusele, Francuz je trenutno najbolji strelac Real Madrida sa 12,5 poena u proseku. Od ostalih igrača vredi istaknuti par plejmejkera Tomu Ertela i Najdžela Vilijamsa Gosa, drugi Francuz Ertel je najbolji asistent ekipe i ima u proseku 4,9 asistencija po meču i četvrti je najbolji dodavač u Evroligi trenutno. Tu su naravno  i španski veterani Serhio Ljulj i Rudi Fenrandez, kao i Mađar Adam Hanga, Amerikanac Džefri Tejlor i još jedan Francuz Fabijen Kozer. Dok na centru dobre role ove sezone prikazuje Vensan Poarije, ovaj četvrti Francuz u timu Real Madrida je drugi skakač ekipe u Evroligi sa 6,3 skokova u proseku i ima 7,8 poena po meču u evropskom takmičenju.

Naš predlog:

Duel između Barselone i Reala je meč između nekih od glavnih favorita u Evroligi ove sezone. Vredi istaći da u redovima Barselone igraju dva bivša igrača Real Madrida Nikola Mirotić i Nikolas Laprovitola, dok  za Real Madrid isto igraju dva bivša igrača Barselone i to Toma Ertel i Adam Hanga. Nečija pozitivna serija u Evroligi će biti prekinuta na večerašnjem meču, Barselonina od 5 pobeda ili Realova od 6 trijumfa, i nužno pobeda na ovom meču donosi privilegiju za jedan od ova dva tima da se osamostali na vrhu tabele u Evroligi.

Naš predlog je 2, odnosno pobeda Real Madrida protv Barselone na gostujućem terenu, za trijumf Madriđana kladionica MaxBet nudi koeficijent 2.45. Od ostalih igara  smatramo da će Real Madrid dati više od 74,5 poena, a za  igru  da će gosti iz Madrida dati više poena na utakmici (74,5) kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.83.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.