Tip dana košarka: Panatinaikos – Monako: ”Kneževi” jure bodove za plej-of

U Atini u 24. kolu Evrolige sastaju se Panatinaikos (5-15) i Monako (10-12). Domaća ekipa želi po prvi u sezoni da veže dve pobede u evropskom takmičenju, dok gosti iz Kneževine Monako nastavljaju svoju borbu za plej-of. U Panatinaikosu je vreme promena, šanse za prolazak dalje u doigravanje su minimalne, skoro teorijske, Monako se sa 4 pobede u nizu vratio u igru za prvih 8 na tabeli Evrolige. Meč u hali OAKA, domu košarkaša Panatinaikosa, je zakazan za utorak 1. februar, sa početkom u 20.00.

Panatinaikos: Mnogo promena u odnosu na početak sezone, ali rezultata još nema

Atinski tim je posle debakla na svom terenu u prvom meču Evrolige u 2022. godini protiv moskovskog CSKA (74:98) odigrao dve solidne utakmice u evropskom takmičenju. Prvo su držali na konopcima prvaka Evrope Anadolu Efes, da bi u poslednjim trenucima primili trojku Adrijena Moermana i pomalo nesrećno izgubili u Istanbulu rezultatom 82:81, da bi u poslednjem kolu ”zeleni” sasvim zasluženo na svom terenu savladali Baskoniju rezultatom 75:63.

Posle Jogija Ferela i Džehive Flojda, još jedan Amerikanac je napustio Panatinaikos, radi se o Kendriku Periju koji je pojačao Budućnost iz Podgorice. Na dva poslednja meča u Evroligi nije igrao Jorgos Papajanis najbolji skakač Evrolige ove sezone. Ovaj igrač se vratio za vikend u utakmici šampionata Grčke u košarci protiv Arisa. Sa druge strane najbolji strelac tima iz Atine u Evroligi, Deril Mejkon (14.4), nije igrao ni protiv Baskonije, ni protiv Arisa, i njegov nastup zbog povrede noge na meču sa Monakom je pod znakom pitanja. Ipak, na meču sa Monakom neće biti kapitena ekipe Janisa Papapetrua koji je operisao sinuse i biće van terena 2 do 3 nedelje.

Zajednički imenitelj za dobre partije Panatinaikosa u poslednje vreme je Nemanja Nedović, srpski internacionalac je dao 20 poena protiv Anadolu Efesa, dodao je 16 u poslednjem meču Evrolige protiv Baskonije, dok na dve utakmice grčke lige ovaj igrač ima 17 poena protiv Apolona i čak 28 u poslednjem meču zelenih protiv Arisa. Posle skoro 7 meseci bez takmičarskog meča na parket se u utakmici protiv Baskonije u Evroligi se vratio Stefan Jović, srpski igrač je igrao 19 minuta na tom meču, uz učinak od 6 poena, 3 skoka i 3 asistencije. Jović je igrao i za vikend protiv Arisa 16 minuta, imao je 4 poena i 4 asistencije.

Trener Panatinaikosa Dimitris Priftis ističe da je Monako ekipa koja je u dobrom stanju, kompletan tim sa kvalitetnim rešenjima na svakoj poziciji, da imaju iskustvo i atleticizam. Po Priftisu, njegova ekipa ide jakim koracima napred, dodaje da će biti teška utakmica i da je njihova želja da upišu što veći broj pobeda do kraja takmičenja.

Monako: Tragediju protiv Reala treba negde ispraviti

Monako je imao 4 pobede u nizu u evropskom takmičenju, u jednom trenutku se nalazio na tom magičnom osmom mestu u Evroligi, mestu koje vodi u plej-of. U poslednjem kolu Monako je odigrao sjajan, fajterski meč, protiv lidera na tabeli Real Madrida, vodili su 66:60 dva minuta pre kraja u četvrtoj četvrtini da bi Geršon Jabusele i Rudi Fernandez sa dve neverovatne trojke poravnali rezultat (66:66). Tim iz Kneževine Monako je imao svoju šansu, ali je Dvejn Bejkon promašio šut za pobedu u poslednjoj sekundi regularnog dela meča. U prvom produžetku Edi Tavares je blokirao šut Majka Džejmsa u poslednjom momentu, da bi Real Madrid na kraju odneo pobedu i slavio rezultatom 90:84, u utakmici sa dva produžetka. Na tom meču za Monako najefikasniji su bili Dvejn Bejkon i Alfa Dialo sa po 19 poena, Majk Džejms prva zvezda tima nije imao svoje šutersko veče, Amerikanac je dao 11 poena, uz šut za dva poena  2-12, a za tri poena 1-7.

Monako je u međuvremenu na svom terenu u meču šampionata Francuske u košarci, ponovo u utakmici sa produžetkom, izgubio na svom terenu od Metropolitana rezultatom 106:115. Na tom meču Džejms (23) i Bejkon (22) su predvodili svoju ekipu, ali to nije bilo dovoljno za trijumf protiv ekipe iz Pariza. Zbog ograničenja broja stranaca na utakmici sa Metropolitanom nisu igrali Vil Tomas, Donatas Motiejunas, Rob Grej i Brok Motum, ova četvorica se vraćaju u sastav pred meč sa Panatinaikosm. Sa druge strane jedini izostanak u meču sa ”zelenima” u timu Monaka biće onaj Leo Vestermana, Francuz ima povredu mišića u nozi.

Trener Monaka Saša Obradović ističe da je Panatinaikos ekipa koja igra bez rezultatskog pritiska, što ih čini dodatno opasnim. Trener Obradović traži reakciju svojih igrača posle slabog defanzivnog izadnja u francuskoj ligi, Monako  je primio 96 poena u 4 četvrtine, 115 na kraju posle produžetaka. U susretu Panatinaikosa i Monaka napadački potencijal je na  strani gostujućeg tima. Naime, Monako se nalazi na 2. mestu Evroligi po broju datih poena (82.6), a ”zeleni” tek na 15. mestu sa 73.2 poena u proseku po meču. Majk Džejms je igrao za Panatinaikos u dva navrata i ima dve titule šampiona Grčke u košaci (2017, 2018). Tim koji predvodi Saša Obradović, posle vrućog dočeka u Atini, ide put Beograda i u četvrtak ih očekuje možda i još topliji doček navijača Crvene zvezde u duplom programu Evrolige ove nedelje.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je razlika u kvalitetu jasna i na strani je Monaka u meču sa Panatinaikosom. Atinski tim ima šansu u slučaju da Nemanja Nedović  odigra neku od svojih simultanki i pruži fantastičnu partiju. Od vodećeg kvarteta Panatinaikosa na ovom meču neće biti Janisa Papapetrua, Jorgos Papajanis je rovit, dok je učešće Derila Mejkona pod znakom pitanja. Monako može samo da žali za ispuštenom pobedom u poslednjem kolu protiv Real Madrida, tim trijumfom bi još više uhvatili priključak za timovima koji se nalaze u zoni doigravanja. Šanse za plej-of za Monako i dalje postoje ali ovakvi mečevi se moraju dobijati, ipak je Panatinaikos tek na 17. mestu u Evroligi. Naš predlog je pobeda Monaka (uključujući produžetke), za tu igru kladionica Merdianbet nudi koeficijent 1.83. Očekujemo dosta efikasan duel, granica za ukupan broj poena je 161,5, a za više od tog broja koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.