Tip dana košarka: Anadolu Efes – Makabi Tel Aviv: Izraelci u zao čas kod evropskog prvaka

U Istanbulu se u 27. kolu Evrolige sastaju Anadolu Efes (12-12) i Makabi Tel Aviv (11-12). Radi se o okršaju timova koji i dalje imaju ambicije da uđu u plej-of, ali ulaze sa različitim raspoloženjima u ovaj meč. Anadolu Efes je osvojio Kup Turske i na krilima ubedljivih pobeda ulaze u ovaj duel, dok je Makabi zbog poraza u kup takmičenju ostao bez svog glavnog trenera. Meč u hali Sinan Erdem, domu košarkaša Anadolu Efesa, je zakazan za četvrtak 24. februar, sa početkom u 18.30.

Anadolu Efes: Šampion Evrope ulazi u foto-finiš

Aktuelni klupski prvak Evrope, tim Anadolu Efesa, čini se da je ušao u optimalnu formu, a bilo je i krajnje vreme. Preostalo je još samo 10 duela za njih do kraja regularnog dela sezone u Evroligi, a Anadolu Efes (12-12) se nalazi sa Bajern Minhenom (12-12) na deobi 10. i 11. mesta. Ispred njih su posrnuli UNIKS (13-12)  na 7. mestu, ambiciozni Monako (13-13) na 8. mestu, povredama opterećeni Fenerbahče (12-10)  na 9. mestu, dok se iza izabranika trenera Ergina Atamana, na 12. mestu nalazi upravo večerašnji protivnik Makabi Tel Aviv (11-12). Otprilike tih 6 timova se bore za dva poslednja mesta, sedmo i osmo, koja vode u doigravanje, pa predstoji velika borba do kraja.

Anadolu Efes ima 3 pobede zaredom u Evroligi protiv Makabija u kojima je davao 90 ili više poena, 2 od 3 su bile na strani, takođe turski tim ima 3 vezana trijumfa na svom terenu u kojima je davao 90 ili više poena u evropskom takmičenju. U prvom delu sezone u Evroligi Anadolu Efes je slavio u Tel Avivu rezultatom 92:78, najbolji na meču je bio Šejn Larkin sa 26 poena, 6 skokova i 6 asistencija. Za vikend Anadolu Efes je dodao još jedan trofej u klupske vitrine i to je ostvareno na jedan dominantan način. Naime, Anadolu Efes je osvojio Kup Turske, i to tako što su u četvrfinalu pobedili Pinar Karšijaku rezultatom 87:64, u polufinalu Darušafaku opet ubedljivo 96:71, da bi na kraju Micić i družina savladali Fenerbahče u finalu u Bursi rezultatom 86:72.

Vasilije Micić je najbolji strelac svoje ekipe i drugi ukupno u Evroligi sa 16.1 poenom po meču, srpski igrač je na 10. mestu u takmičenju po broju asistencija (4.19) po meču i na devetom po broju ukradenih lopti (1.3) Šejn Larkin je drugi strelac svoje ekipe i sedmi u Evroligi sa 14.8 poena po meču, Amerikanac je na 4. mestu u takmičenju po broju asistencija (5.3) po meču i na sedmom po broju ukradenih lopti (1.4). Larkin je na 13 od poslednjih 14 mečeva bio dvocifren u poenima, a na 15 od poslednjih 16 utakmica američki bek je dao makar jednu trojku. Od ostalih košarkaša Anadolu Efesa vredi istaći stabilnog Adrijena Moermana sa 8.5 poena i 5.1 skokom po meču u Evroligi, dok Rodrigo Bubua u punoj meri koristi što igra sa takvim znalcima kao što su Micić i Larkin i daje 10.1 poen po meču. Francuz Bubua je treći najbolji poenter Anadolu Efesa i dao je više trojki (46) nego dvojki (45) ove sezone u Evroligi. U poslednje vreme se nametnuo i Tibor Plajs, Nemac je bio proglašen najkorisnijim igračem (MVP) finala Kupa Turske.

Anadolu Efes se nalazi na 3. mestu po broju datih poena (82.0) po meču u evropskom takmičenju, ali i primaju  dosta poena (80.0), tako da se može protumačiti da ova ekipa ide sa stavom da može dobiti svakoga napadačkom igrom, ali ta vrsta samouverenosti im se obila o glavu ne jednom ove sezone u Evroligi. Po treneru Erginu Atamanu za njih dolazi veoma važna utakmica protiv Makabija i dodaje da su svi preostali mečevi (10) u Evroligi prava finala za njih. Trener Ataman smatra da odbrana mora biti na nivou, ključ po njemu je u kontrama i lakim poenima, a očekuje i veliku podršku navijača.

Makabi Tel Aviv: Mnogo je problema u ”Ponosu Izraela”

Izraelski gigant dolazi na dvoboj u Istanbul bitno uzdrman. Navijači žele da vide kako se njihov tim bori za trofeje, ili se nalazi u užoj konkurenciji u svim takmičenjima, posebno u Evropi, dok se domaće titule podrazumevaju. Posle poraza (90:80) u polufinalu Kupa Izraela, od strane gradskog rivala Hapoela, otkaz je dobio trener Janis Sferopulos. Grčki stručnjak je bio na užarenoj klupi već neko vreme, a spekulacije o njegovom odlasku iz tima su kružile još od novembra. Sferopulos je bio 4 sezone na klupi Makabija, prva i poslednja nisu bile od početka do kraja, pošto je došao u novembru 2018. godine umesto Nevena Spahije. Bio je bez većih uspeha u Evroligi, najbliže su bili u sezoni 2019-2020 koja je prekinuta zbog COVID-19. Sve u svemu, osim 3 titule (2019, 2020, 2021) u šampionatu Izraela, i jedne u Kupu Izraela, nije to bilo najbolje izdanje Sferopulosa na klupi Makabija.

Tim iz Izraela će na meču protiv Anadolu Efesa u ulozi privremenog trenera voditi Avi Even, ovaj stručnjak je čovek od najvišeg poverenja u upravi Makabija, nalazi se na mestu šefa odseka za skauting i razvoj igrača (Head of scout and player development), i pre je imao iskustva u vođenju ekipe na utakmicama. Ne stišava se bura oko Makabija ni van terena, u javnost je dospeo snimak kako se Amerikanci Džejms Nanali, Džejlen Rejnolds i Derik Vilijams posle poraza od Hapoela u Kupu Turske, veselo ponašaju. Među navijačima Makabija je ovo protumačeno kao neprikladna aktivnost u noćnom klubu posle deprimirajućeg poraza, sa druge strane igrači su se branili da nije bio noćni izlazak več večera u italijanskom restoranu, a mora da su lazanje bile mnogo dobre kad su se tako lepo  veselili.

Tim iz Izraela  u meču sa Anadolu Efesom neće moći da računa na Kinana Evansa i Romana Sorkina zbog COVID-19, i Anđela Kalojara zbog povrede zgloba. Makabi (11-12) se nalazi na 12. mestu u Evroligi, imaju 4 pobede na 5 poslednjih mečeva, raspored za njih i nije pretežak do kraja regularnog dela sezone, pa bi ova ekipa mogla da se umeša u borbu za prvih 8 na tabeli. Prvi strelac Makabija i četvrti ukupno u Evroligi je Skoti Vilbekin, Amerikanac ima 16 poena po meču, uz to je i najbolji asistent ekipe sa 4.217 asistencije u proseku i nalazi se na 9. mestu u evropskom takmičenju. Drugi najbolji strelac Makabija u Evroligi je Džejms Nanali sa 13.1 poenom po meču, dok je treći najbolji, i prvi skakač tima, Ante Žižić sa 12.7 poena i 5.4 skoka u proseku.

Od ostalih igrača u redovima Makabija vredi istaći učinke Derika Vilijamsa, ovaj krilni centar ima 9.8 poena i 3.3 skoka po meču u Evroligi, dok Džejlen Rejnolds ima 8.7 poena i 4.9 skokova u proseku u evropskom klupskom takmičenju. Privremeni trener Makabi Avi Even je dao izjavu pred meč sa Anadolu Efesom da su očekivanja tima jasna, da oni žele pobedu na svakom meču i dodaje da je Anadolu Efes jedna od najboljih ekipa u Evropi, ali da se oni fokusiraju samo na ostvarenje svojih planova na ovoj utakmici.

Naš predlog:

Mišljenja smo da je Anadolu Efes, koji je zadržao skoro celu šampionsku ekipu na okupu iz prošle sezone, sa izuzetkom Sertača Šanlija, favorit u duelu sa ranjenim Makabijem. Ipak, Anadolu Efes igra sa velikim oscilacijama ove sezone u Evroligi, imaju tek polovičan uspeh (12-12), trenutno se ne nalaze u zoni doigravanja i nemaju mnogo mesta za greške u nastavku sezone. Naš predlog je hendikep 1 (granica 5.5 poena) na Anadolu Efes, za ovu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.55. Od ostalih igara naš predlog je da će Anadolu Efes u meču protiv Makabija dati više od 84.5 poena, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.