Tip dana košarka: Makabi – Baskonija: Novonastala situacija vratila obe ekipe u igru

U Tel Avivu se u odloženom meču 19. kola Evrolige sastaju Makabi i Baskonija. U novonastalim okolnostima izraelski gigant je katapultiran u zonu doigravanja, dok ni baskijski tim nije bez šansi da prođe u plej-of. Makabiju će ovo biti prva utakmica bez trenera Janisa Sferoupulosa na domaćem parketu u Evroligi, dok Baskonija nije imala takmičarski meč više od 15 dana. Meč u Menora Mivtachim Areni, domu košarkaša Makabija, je zakazan za utorak 1. mart, sa početkom u 20.05.

Makabi Tel Aviv: ”Ponos Izraela” sada je blizu doigravanja

U nesrećnim okolnostima koje su pogodile evropski kontinent posledice postoje i za  evropsku klupsku košarku. Naime, Evroliga je suspendovala učešće ruskih timova i već se  pojavila i nova tabela. Bajern (12-9) je odjednom na 5. mestu, a Makabi (10-10), iz beznadežne pozicije, je skočio na 7. mesto i sada ima izglednu priliku da se plasira u plej-of u ovoj krnjoj Evroligi. Makabi ima ove nedelje u Evroligi samo ovu zaostalu utakmicu 19. kola sa Baskonijom, koja je prvobitno trebalo da bude odigrana 6. januara, a nije zbog pozitivnih slučajeva na COVID -19 u gostujućem timu, dok je meč, planiran za četvrtak sa Zenitom iz Sankt Peterburga, otkazan.

Tim iz Tel Aviva ima 4 trijumfa u nizu u Evroligi nad Baskonijom, od toga 3 u Španiji, a u prvom delu sezone Makabi je slavio u Vitoriji rezultatom 87:69. Najefikasniji u izraelskoj ekipi je bio Derik Vilijams sa 21 poenom, a Ante Žižić i Džejlen Rejnolds su dodali po 16. U poslednjem meču protiv Anadolu Efesa, i ubedljivog poraza 109:77, stvari su se malo kadrovski poboljšale u redovima Makabija, po nekim izveštajima Roman Sorkin i Kenan Evans su se vratili trenažnom procesu posle pozitivnih slučajeva ova dva igrača na COVID-19. Jedino je pod pitanjem učešće, i u kom kapacitetu, Džejka Koena, ovaj košarkaš je jedini reprezentativac iz Makabi Tel Aviva i igrao je u meču kvalifikacija za Mundobasket u Indoneziji, Japanu i Filipinima. Koen je u ponedeljak u porazu (84:80) Izraela od Nemačke u Hajdelbergu igrao nešto više od 19 minuta i dao 12 poena, sa druge strane ovaj košarkaš ne igra ni 8 (7.9) minuta u proseku u Evroligi i nastupio je samo na 7 mečeva u dosadašnjem delu sezone.

Prvi strelac Makabija ove sezone u Evroligi je Skoti Vilbekin sa 16 poena u proseku po meču, Amerikanac je na 3. mestu liste najboljih strelaca u evropskom takmičenju, uz to je ovaj bek i prvi asistent tima sa 4.3 asistencija u proseku. Šuterskim padom Ajzee Kenana iz UNIKS-a, Vilbekin se osamostalio na vrhu u šutiranju za tri poena  i nalazi se na 1. mestu u Evroligi sa 2.7 datom trojkom po meču. Kajri Tomas je došao u Makabi 10. januara i trebalo je da pojača konkurenciju na spoljnim pozicijama, ali ovaj meč je prvobitno trebalo da bude odigran 6. januara i Amerikanac neće moći da pomogne svojim saigračima u duelu sa Baskonijom. Pored Vilbekina najveći teret u spoljnoj liniji u okršaju sa Baskonijom bi trebalo da ponesu treći najbolji strelac ekipe Džejms Nanali (12.8) i oporavljeni Kenan Evans koji je drugi  asistent Makabija sa 3.7 asistencija. Pod košem najsitaknutiji u redovima Makabija ove sezone u Evroligi je drugi strelac ekipe Ante Žižić, Hrvat ima 12.9 poena po meču, uz to je i prvi skakač tima iz Tel Aviva sa 5.5 skokova u proseku. Pored Žižića na unutrašnjim pozicijama u Evroligi za Makabi u izraelskom  timu se ističu Derik Vilijams sa 9.6 poena i 3.2 skoka po meču i Džejlen Rejnolds sa 8.6 poena i 4.9 skokova u proseku.

Pred meč sa Baskonijom trener Makabija Avi Even je istakao da je pred njima važan meč posle poraza u Turskoj i dodao da je ekipa iz Vitorije opasan tim sa sposobnošću da savladaju svakoga u Evroligi. Od petka, po treneru Avi Evenu, svi u timu su mobilisani sa jedinim zadatkom da pobede  i da svi imaju isti osećaj da se svako dete sa žutim dresom u dvorani oseća ponosnim što je navijač Makabija iz Tel Aviva.

Baskonija: Sreća ih je pogledala, mogu li ispraviti sve dosadašnje propuste?

Po novoj tabeli u Evroligi najviše je stradao Monako, ovaj tim je izgubio 4 trijumfa nad ruskim timovima i sada se nalazi na 8. mestu sa skorom od 10 pobeda i 12 poraza i sa izuzetno teškim rasporedom do kraja regularnog dela sezone. Jedan od timova koji su profitirali u novim okolnostima je Baskonija (7-13), ovaj tim je sada na prihvatljivom 11. mestu, a bili su na 17. mestu, preskočio ih je čak i Panatinaikos zbog bolje koš razlike u međusobnim duelima, a tim iz Baskije ima sva 4 poraza protiv ruskih timova ove sezone u Evroligi. Ovo je nova životna linija dodeljenja Baskoniji, timu koji je igrao ispod svih očekivanja i uloženih sredstava u dosadašnjem delu sezone na svim frontovima.

Naime, Baskoniji nije išlo dobro u Evroligi, ali ni u ACB ligi, pa se tako nisu plasirali među prvih osam posle prvog dela u šampionatu Španije i nisu učestvovali na završnom turniru Kupa Kralja (Copa del Rey de Baloncesto). Baskonija nema takmičarski meč od 13. februara, radili su u tišini da u nastavak sezone uđu  maskimalno spremni da poprave utisak i rezultate. Trener Baskonije Neven Spahija je u dva navrata bio na klupi Makabija, u oba mandata hrvatski stručnjak ima po titulu (2007 i 2018), a baš umesto njega je u novembru 2018. godine prethodni trener tima iz Tel Aviva Janis Sferopulos došao u klub.

Prvi strelac Baskonije u Evroligi je Vejd Boldvin sa 12.9 poena po meču, Amerikanac je i drugi asistent ekipe sa 3.8 asistencija u proseku. Rokas Giedraitis je drugi najbolji u poenima u Baskoniji u Evroligi sa 11.1 poenom po meču, a Italijan Simone Fontekio treći sa 10.6 poena u proseku u evropskom takmičenju. Džejson Grejndžer je prvi asistent tima iz Vitorije u Evroligi sa 4 asistencija u proseku, uz to Urugvajac ima 7.8 poena po meču. Na unutrašnjim pozicijama u španskom predstavniku se ističu prvi skakač tima sa 5.8 skokova po meču Stiven Inok, Amerikanac koji je igrao za reprezentaciju Jermenije, ima i 9.8 poena u proseku u evropskom takmičenju. Četvrti najbolji strelac Baskonije u Evropi je Alek Peters sa 10.3 poena po meču, ali sada oporavljeni krilni centar je igrao na samo 4 utakmice u Evroligi ove sezone. Na centarskim pozicijama u baskijskom timu solidan doprinos daje  i Mat Kostelo, Amerikanac sa iskustvom igranja za nacionalni tim Obale Slonovače ima 8.7 poena i 4.6 skokova u proseku u Evroligi.

Gledajući igrače na papiru Baskonija ne bi trebalo da bude ovako loše plasirana u Evroligi, i bude tek na 17. mestu pre ovog suspendovanja ruskih timova, ali u većem delu sezone to jednostavno nije baš najbolje funkcionisalo, pa imaju čak 7 utakmica na kojima su davali 65 ili manje poena. Čini se da Baskonija ima dovoljno napadačkog oružja da se ravnopravno nosi sa većinom timova u Evroligi i da sada posebno u preostalim utakmicama u evropskom takmičenju imaju novu šansu da igraju opušteno i bez nekog velikog pritiska pokažu svoje pravo lice. 

Po treneru Baskonije Spahiji Makabi je drugi tim kada igra na svom parketu, vatreni navijači ”Ponosa Izraela” stalno vrše pritisak i nikada nije lako igrati tamo, ali dodaje da su svi u ekipi spremni za  vrelu atmosferu. Hrvatski strateg na klupi tima iz Vitorije smatra da je pauza od dve nedelje dobrodošla za trening, trener Spahija se nada da će njegov tim zaobići povrede u nastavku sezone i da se trenutno nalaze u dobrom stanju.

Naš predlog:

Mišlenja smo da bi meč Makabija i Baskonije mogao obilovati dobrim potezima i dinamičnom igrom, jer oba tima imaju kvalitet za tako nešto. Sa jedne strane u Makabiju su Skoti Vilbekin, Džejms Nanali i Ante Žižić, a sa druge strane Vejd Boldvin, Rokas Giedraitis i Simone Fontekio. Naš predlog je da će Makabi i Baskonija dati više od po 73 poena, za igru oba tima daju (granica 73.5 poena) kladionica Maxbet nudi koeficijent 2.00. Od ostalih igara naš predlog je da će Makabi dati više od 80 poena, za igru domaćin + (granica 80.5 poena) kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.