Tip dana košarka: Filadelfija Seventisiksersi – Bruklin Netsi: Goreće Filadelfija, okršaj košarkaških titana!

U Filadelfiji se sastaju domaći Seventisiksersi (40-24) i Bruklin Netsi (33-33), duel dva tima koji se nalaze u užem krugu favorita za osvajanje titule. Tačno mesec dana od velikog trejda koji je napravio tektonske promene u NBA ligi, zakazan je sudbonosni duel. Sve karte za ovaj meč su davno rasprodate, po višestrukoj većoj ceni nego obično, a očekuje se vruća dobrodošlica za Bena Simonsa. Meč u Vels Fargo Centru (Wells Fargo Center), domu košarkaša Filadelfije Seventisiksersa, je zakazan za noć sredu na četvrtak po srednjeevropskom vremenu u 01.30.

Filadelfija Seventisiksersi: Embid dobio drugara za tandem, sledi juriš na titulu

Tog 10. februara 2022. godine je napravljen jedan od većih i značajnijih trejdova u bliskoj prošlosti, razmena igrača koja i mesec dana kasnije ne prestaje da bude tema razgovora i pisanja. Naime, Filadelfija Seventisiksersi su u trejdu sa Bruklin Netsima dobili Džejms Hardena i Pol Milsapa, a u suprotnom smeru put Njujorka su otišli Ben Simons, Andre Dramond, Set Kari i pikovi. Ben Simons je biran od strane Filadelfije kao prvi pik na NBA draftu 2016. godine, sve je otišlo u paramparčad posle prošlosezonskog polufinala u Istočnoj konferenciji. U seriji protiv Atlante Hoksa, u sedmoj utakmici, sve mane Bena Simonsa su bile razotkrivene. Australijanac je u najbitnijoj utakmici sezone dao tek 5 poena, samo 4 puta je šutirao (2-4) iz igre, uglavnom nije ni gledao na koš, a na kraju je imao i 8 skokova i 13 asistencija, ali ko to još gleda. Džoel Embid je rekao da je prelomna tačka u porazu bilo Simonsovo dodavanje iako je po njemu imao čisto zakucavanje. Trener Filadefije Dok Rivers je posle meča sa Hoksima, i pitanja da li Simons može da bude plejmejker šampionskog tima, izjavio da ne zna kako da odgovori na to pitanje.

Džejms Harden je desetostruki učesnik Ol-star meča, tri puta uzastopno (2018-2020) je bio najbolji poenter NBA lige, jednom je bio proglašen najkorisnijim igračem (MVP) i to 2018 godine. Ipak, ovakav košgeter je u nešto više od godinu dana već promenio 3 tima, u januaru 2021. godine je trejdovan iz Hjuston Rokitsa u Bruklin Netse, a u februaru 2022. godine iz Bruklin Netsa u Filadelfiju. U dva blokbaster trejda za Džejms Hardena je razmenjeno više pikova i brojni košarkaši sa učešćima na Ol- star utakmicama, Ben Simons, Viktor Oladipo, Andre Dramond, Pol Milsap i možda igrač za kojim su najviše mogli da žale u Bruklin Netsima, a to je sadašnji košarkaš Klivlend Kavalirsa Džaret Alen. Na 5 utakmica u Filadelfiji Harden ima svih 5 pobeda, još je rano davati konačne zaključke, ali stvari izgledaju obećavajuće za Seventisikserse.

Od timova koji su osvajali NBA ligu u poslednje vreme, teško je naći neki koji je imao ovako dominantnu i poenterski moćnu kombinaciju na relaciji bek-centar, kao što postoji sada u Filadelfiji, možda još od vremena Kobe Brajanta i Šekil O’ Nila u Los Anđeles Lejkersima. Prvi strelac Filadelfije, i trenutno na prvom mestu liste najboljih strelaca u celoj NBA ligi sa 29.7 poena u proseku, je Džoel Embid. Kamerunac je zajedno sa Nikolom Jokićem vodeći kandidat za najkorisnijeg igrača (MVP) u NBA ligi ove sezone. Embid je i osmi najbolji skakač u takmičenju sa 11.2 skoka u proseku, ali i deseti najbolji bloker sa 1.4 blokadom po meču, uz to centar Filadelfije se nalazi na 1. mestu po broju uzetih slobodnih bacanja (11.7) u NBA ligi i ima preko 80 (82.0 %) sa linije slobodnih bacanja.

Džejms Harden je na 2. mestu na listi najboljih asistenata u NBA ligi sa 10.4 asistencija po meču, uz to ovaj bek ima 22.7 poena u proseku. Pored Embida i Hardena mora se pohvaliti i učinak mladog Tajriza Maksija, ovaj bek u svojoj drugoj sezoni u NBA ligi ima 17.7 poena po meču, za tri poena šutira preko 40 % (42.3 %). Možda će upravo ove dobre šuterske sposobnosti talentovanog Maksija biti od velikog značaja u doigravanju, pažnje protivničkih odbrana će biti prvenstveno usmerene ka Embidu i Hardenu. Na individualnom planu možda najveći gubitnik trejda bi mogao biti Tobijas Haris, ovaj igrač je trenutno treći strelac Filadelfije sa 17.9 poena u proseku, čini se da u novonastalim okolnostima on još uvek ne zna koja je tačno njegova uloga u timu. Trener Filadelfije  Seventisiksersa Dok Rivers smatra da Ben Simons zaslužuje video  posvećen njemu (tribute video) na ovoj utakmici, čini se da bi to ipak u ovim okolnostima više zapalilo publiku nego što bi doprinelo smirivanju strasti, ipak je ovo samo sport u pitanju.

Bruklin Netsi: Tempiranje forme za završnicu, Durent gleda ka doigravanju

Tim iz Njujorka je prekinuo niz od 4 poraza, pobedom protiv Šarlot Hornetsa. Na tom meču Kajri Irving je odigrao sjajnu utakmicu, i imao je na kraju 50 poena na svom kontu, ali uz koje neverovatne procente šuta. Naime, Irving je šutirao 15-19 (78.9 %) iz igre, za tri poena 9-12 (75.0 %) i 11-13 sa linije slobodnih bacanja. Bruklin Netsi (33-33) se nalaze na 8. mestu u Istočnoj konferenciji, imaju tek 4 pobede na 21  poslednjoj odigranoj utakmici. Na poslednjem šestom mestu na Istoku koje direktno vodi u plej-of se trenutno nalaze Klivlend Kavalirsi (38-27) sa 5 pobeda više od Netsa, tim iz Brukllina ima samo 16 mečeva do kraja regularnog dela sezone, i čini se da je razlika prevelika, pa je ulazak u plej-of preko plej-in turnira izvestan. Nije to sad ništa strašno, Bruklin Netsi sa zdravim i spremnim Kevinom Durentom sa koje god pozicije da uđu u dogravanje, mogli bi biti paklen tim.

Kevin Durent je prvo ime Bruklin Netsa ove sezone, sjajni krilni igrač je najbolji strelac (29.1), skakač (7.2) i asistent (5.8) svog tima, a da je neki košarkaš igrao minimum 10 utakmica za tim iz Njujorka.  Nema sumnje da bi čak i uz ograničenu minutažu Andre Dramond mogao da bude jedan od najboljih skakača svog tima, ovaj centar sada na 9 mečeva u Netsima za dvadesetak minuta na parketu ima 10.3 poena i 9.4 skoka u proseku. Kajri Irving je drugi najbolji strelac svog tima sa 26.2 poena u proseku, ovaj bek je u dosadašnjem delu sezone od 66 utakmica svog tima igrao na svega 17 gostujućih. Oko Irvinga je malo apsurdna situacija, on kao igrač Bruklin Netsa zbog epidemioloških pravila i dalje ne može da igra na domaćim utakmicama svog tima, kao i na mečevima protiv Njujork Niksa u gostima, dok nevakcinisani igrači iz drugih NBA timova mogu da igraju na mečevima u Njujorku.

Od ostalih igrača Bruklin Netsa vredi istaći da se i drugi novajlija  iz Filadelfije pored Dramonda dobro pokazao, Set Kari ima 15 poena u proseku na 10 utakmica u Netsima. Lamarkus Oldridž se vratio u Njujork zbog povrede kuka, nezahvalni zadatak da čuvaju nezaustavljivog Embida će imati Andre Dramond i Nikolas Klakston, koja je kvota da će ova dvojica imati veliki broj ličnih grešaka. Vredi pomenuti da Netsi imaju u svom rosteru na raspolaganju na utakmici sa Filadelfijom Seventisikserima i košarkaše kao što su Goran Dragić, Peti Mils i Brus Braun.Trener Bruklin Netsa, Stiv Neš, je pred meč sa Filadelfijom Seventisiksersima rekao da će Ben Simons biti sa grupom na klupi, u ulozi navijača, i dodao da je za njega bolje da se suoči sa neprijateljskom publikom ranije nego kasnije.

Naš predlog:

Nesumnjivo da je okršaj Filadelfije Seventisiksersa i Bruklin Netsa meč dana, nedelje i meseca u NBA ligi. Kakav spektakl u najavi, prava poslastica za košarkaške zaljubljenike, možda se ova dva tima sretnu kasnije u plej-of, a možda i ne, ali ovakav meč u naelektrisanoj atmosferi u ”gradu bratske ljubavi” (City of Broterhly Love), može biti neponovljivo iskustvo za sve aktere. Zato što ovde ljubavi biti neće, većina se iz nekog razloga smatra izdanim, što na parketu, što na tribinama. Sa jedne strane Džoel Embid i Džejms Harden u Filadelfiji Seventisiksersima, a sa druge Kevin Durent i Kajri Irving u Bruklin Netsima. Naš predlog su + poeni uključujući produžetke (granica 222.5 poena) na meču Filadelfije Seventisiksersa i Bruklin Netsa, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.90. Od ostalih igara naš predlog je da će Filadelfija Seventisiksersi dati više od 113.5 poena (uključujući produžetke), za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.