Tip dana košarka: Monako – Anadolu Efes: Revolveraški obračun u Kneževini

U Monaku se u 29. kolu Evrolige se sastaju domaći istoimeni tim (10-13) i Anadolu Efes (12-9), a ovo je sudar dva od tri najefikasnija napada u takmičenju. U novonastalim okolnostima Monako se nalazi u grčevitoj borbi za plej-of, dok je Anadolu Efes, u novoj podeli karata bolje prošao, i ima šansu da dođe i do prednosti domačeg terena u doigravanju. Meč u hali Gaston Medecin, domu košarkaša Monaka, je zakazan za petak 11. mart, sa početkom u 20.00.

Monako: Kneževi igraju možda i ključnu utakmicu

Suspendovanjem ruskih rimova u Evroligi najveći gubitnici su Fenerbahče i Monako, i dok se turski tim putem saopštenja žalio na odluke donete u nadležnim telima, ekipa uz Kneževine se nije mnogo oglašavala povodom ovog pitanja. Najverovatnije zato što su najradikalniji glasovi želeli sa timovima iz Rusije da stave i Monako u isti koš, i to zato što se oni nalaze pod kontrolom bogatih Rusa. Roka tim (Roca team) je imao 4-1 protiv ruskih ekipa ove sezone, pobedonosnom serijom Crvene zvezde (11-12) Monako (10-13) se trenutno nalazi na 9. mestu i van  zone plej-ofa. Za Monako, posle okršaja sa Anadolu Efesom, slede i dueli sa Olimpijakosom i Baskonijom na domaćem parketu i Olimpijom iz Milana na strani, da bi premijerno učešće u Evroligi u regularnom delu crveno-beli zaključili 8. aprila, u možda u presudnom meču za prolaz dalje, na svom terenu, a protivnik je nemačka ALBA. 

U večerašnjem duelu bi sve trebalo da pršti od akcije i atraktivnih poteza, ove dve ekipe gaje ofanzivni stil igre, i imaju napadački darovite košarkaše. Naime, Monako se nalazi na 1. mestu u Evroligi po broju datih poena (83.4), dok se Anadolu Efes nalazi na 3. mestu sa 82.8 datih poena u proseku. U poslednjem meču Monaka, igranom 5. marta u šampionatu Francuske, u pobedi (93-84) protiv Burga na domaćem terenu, odmarali su se zbog ograničenja broja stranaca Vil Tomas i Donta Hol, nije igrao ni povređeni Danilo Anđušić, a nije bilo ni Lea Vestermana u sastavu. Majk Džejms je treći najbolji strelac Evrolige ove sezone sa 16 poena po meču, Amerikanac je i drugi najbolji asistent u takmičenju sa 5.9 asistencija u proseku, ali kako su krenuli sa ovim merama verovatno će i učinak Lorenca Brauna biti suspendovan, bek UNIKS-a se i dalje vodi kao prvi asistent sa 6.1 asistencijom po meču. Drugi najbolji strelac Monaka, i deveti na listi najboljih u Evroligi, je Dvejn Bejkon sa 14 poena po meču, Amerikanac ima 9 mečeva u seriji sa 11 ili više poena, šutira za tri poena preko 40 % (40.8 %). Svojim dobrim igrama ove sezone Bejkon je pokazao da ne mora da brine za nalaženje košarkaških angažmana u budućnosti. U boljim predstavama Monaka od decembra i dolaska Saše Obradovića na mesto trenera, treće ime u timu, posle Džejmsa i Bejkona, je Donatas Motiejunas. Litvanac je treći strelac tima u Evroligi sa 10.8 poena po meču i drugi najbolji skakač sa 5 skokova u proseku. Donta Hol je i dalje prvi najbolji skakač Monaka u evropskom takmičenju sa 5.3 skoka u proseku, ipak ovaj centar je možda bolje izgledao i bio više korišćen kod prethodnog trenera Zvezdana Mitrovića, bilo je tu i problema sa povredama.

Trener Monaka Saša Obradović je pred ovaj bitan meč izjavio da je Anadolu Efes ekipa koja ima dosta opcija i vrlo talentovan sastav. Obradović dodaje da će biti potrebno da njegovi momci imaju ekstraordinarnu partiju i nadati se da branioci titule u Evrolige neće imati svoje veče.

Anadolu Efes: Šampion se muči kroz takmičenje, ali plej of ne bi smeo da bude ugrožem

Aktuelni klupski prvak Evrope se do poslednjeg meča u Evroligi nalazio u seriji od 7 pobeda, dve u šampionatu Turske, 2 u Evroligi i 3 u Kupu Turske, a onda je usledio poraz od Baskonije. Anadolu Efes je na dominantan način došao do trofeja u Kupu Turske, u finalu su savladali Fenerbahče rezultatom 86:72. U utorak protiv Baskonije Efes je manje-više igrao samo do pauze u poluvremenu, izabranici Ergina Atamana su posle prve dve četvrtine vodili 43:36, na kraju su Baskijci glatko slavili rezultatom 87:74. U drugom poluvremenu protiv Baskonije Anadolu Efes je primio čak 51 poen, a dao samo 31, i naravno šansi za trijumf nije bilo.

Anadolu Efes (12-9) se posle suspendovanja ruskih timova nalazi u mnogo komotnijoj poziciji, na 5. poziciji na tabeli, čini se da bi čak i četvrtoplasirani Olimpijakos (15-8) mogao da bude dostignut u slučaju neke pozitivne serije. Što se tiče rasporeda on za njih nije ni pretežak, ni prelak, pored gostovanja Monaku imaju još samo dve utakmice na strani i to protiv Žalgirisa i Crvene zvezde, dok evropski prvaci igraju 4 puta na domaćem parketu, protiv Real Madrida, Olimpije Milano, Bajerna, da bi poslednji protivnik u regularnom delu u Istanbulu bila ALBA. Tim Anadolu Efesa je imao 2 pobede i 3 poraza protiv ruskih timova ove sezone, nije ni čudo što su na glasanju, koje je završilo 7-6 u korist da se ne računaju ti rezultati, bili na suprotnim stranama nego što je bio Fenerbahče koji je imao sve 3 pobede protiv timova iz Rusije ove sezone.

U prvom delu sezone Anadolu Efes je ubedjivo pobedio Monako rezultatom 98:77, najefikasniji na tom meču je bio Rodrigo Bubua sa 17 poena, Šejn Larkin i Adrijen Moerman su dodali po 14. Okršaj u Kneževini Monako će biti meč 2 od 3 najefikasnija napada ove sezone u Evroligi, ali i 4 od 10 najboljih košgetera u dosadašnjem delu. U Monaku su to trećeplasirani Majk Džejms i devetoplasirani Dvejn Bejkon na listi najboljih strelaca, dok su u Anadolu Efesu predstavnici Vasilije Micić na 1. mestu sa 16.9 poena po meču i Šejn Larkin na 7. mestu sa 14.9 poena u proseku. Efes ima svoje košarkaše i u prvih deset najboljih asistenata u Evroligi, Larkin je na 3. mestu sa 5.4 asistencija u proseku, a Micić na 9. mestu sa 4.4 asistencija po meču. Jedini dvocifreni u poenima u proseku u Evroligi u timu iz Istanbula, pored Micića i Larkina, je Rodrigo Bubua sa 10.4 poena po meču, dok su najbolji skakači u timu Adrijen Moerman sa 5.1 skokom i Tibor Plajs sa 4.6 skokova po meču. Larkin je na 16 od 17 poslednjih mečeva u Evroligi bio dvocifren u poenima, dok je Micić na 9 od poslednjih 10 utakmica u evropskom takmičenju dao 12 ili više poena, a 8 puta je dao 16 ili više poena u tom periodu.

Trener Anadolu Efesa Ergin Ataman se pred meč sa Monakom više bavio odlukama koje su donete u organima Evrolige da se ponište rezultati ruskih timova, pa je tako izjavio da su svi glasali za odluku koja je bila najpovoljnija za njih, i dodao da je njegova želja da oba turska tima po rezultatu odigranih utakmica prođu na Fajnal for.

Naš predlog:

Mišljenja smo da bi meč Monaka i Anadolu Efesa mogao obilovati poenima, pošto oba tima uživaju u dinamičnoj igri. Majk Džejms i Šejn Larkin bi mogli imati revolveraški obračun, dok se i prošlosezonski najkorisniji igrač (MVP) u Evroligi, Vasilije Micić, nalazi u dobroj formi. Naš predlog je da će Monako i Anadolu Efes dati više od 78.5 poena, za igru oba tima daju + (granica 78.5 poena) kladionica MaxBet nudi koeficijent 2.00. Od ostalih igara, na meču Monaka i Anadolu Efesa, naš predlog su poeni na granici 162.5, za igru ukupno + poena sa produžecima (granica 162.5) kladionica MaxBet nudi koeficijent 1.63.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.