Tip dana košarka: Šljonsk – Partizan: Obe ekipe će u doigravanje, ali su ambicije crno-belih mnogo veće

U Vroclavu se u 16. kolu Evrokupa sastaju Šljonsk (3-11) i Partizan (10-5). Ova dva tima su odigrali uzbudljiv meč u Štark areni u prvom delu sezone, a u timu iz Poljske smatraju da su zakinuti na tom meču i traže osvetu, dok se Partizan bori za što bolju poziciju pred presudne mečeve u doigravanju. Meč u Dvorani stoleća, odnosno Centennial Hall-u, je zakazan za utorak 22. mart, sa početkom u 18.45.

Šljonsk: Poljaci ni krivi ni dužni idu u plej of

Partizan je posle neočekivano velike drame i preokreta slavio u prvom delu sezone protiv Šljonska rezultatom 75-73. Kasnije su nadležni organi koji prate kvalitet suđenja u Evrokupu izdali saopštenje da je došlo do sudijske greške pri rezultatu 74-73 za crno-bele, i da je Zek Ledej faulirao Lukašasa Kolendu. Tu, po njima, nepravdu, nisu zaboravili ni dan-danas u Šljonsku i ambiciozno spremaju revanš protiv renomiranog rivala. U novonastalim okolnostima kada je Đordi Bertomeu i zvanično podneo predlog da se izbace ruski timovi  iz takmičenja pod okriljem Evrolige (Euroleague Basketball) Šljonsk je 3 utakmice  pre kraja nadomak eliminacione faze. Naime, poljski tim (3-11) ima dve pobede više od poslednjeplasirane ekipe grupe A, italijanskog  Trenta (1-13). Suspendovanjem Lokomotive Kubanj Šljonsk upravo u Trentu ima jedinog konkurenta za ulazak u prvih osam na tabeli i učešće u osmini finala u Evrokupu. Tim iz Poljske ima bolji međusobni skor od Trenta i dve pobede više, i jedini scenario da Šljonsk ne prođe grupu je da Trento dobije sva 3 preostala meča, a da Poljaci izgube sve svoje 3 utakmice.

Ovakvom scenariju, pored tima iz Vroclava, najviše se raduje prvoplasirana ekipe grupe B, zato što će Šljonsk samo spletom okolnosti postati učesnik plej-ofa. On ima samo 3 pobede u dosadašnjem delu sezone u Evrokupu, slabiji skor i samo 1 pobedu u celom takmičenju ima Trento. Po trenutnom stanju stvari, u projektovanoj osmini finala, sledeći timovi na lestvici u obe grupe po broju pobeda imaju duplo više  od Šljonska, a to su Hamburg (6-8) na šestom i Turk Telekom (6-8) na 7. mestu u grupi A, i Ulm (6-9) na sedmom i Bursaspor na 8. mestu grupe B. Poljska ekipa je skromnog kvaliteta, ako i uđu u osminu finala Evrokupa trebalo bi to da bude njihov krajnji domet, nemaju šta da traže protiv Gran Kanarije ili Valensije u jednoj utakmici na strani.

Šljonsk ove sezone ima 3-0 kada ograniči svoje protivnike na 71 poen ili manje, pa su tako sva svoja 3 trijumfa ostvarili na domaćem parketu, i to protiv Hamburga (87:71), Turk Telekoma (80:67) i Trenta (77:68). Sa druge strane kada prime više od 71 poen imaju 0-11. Tim iz Poljske prima 81.8 poena u proseku po meču u Evrokupu i nalazi se na 12. mestu u takmičenju po tom parametru. U napadu Slask je vrlo limitirana ekipa, poljski tim daje 73.2 poena po meču i  po tom parametru se nalaze  tek na 19. mestu od 20 timova koji su uzeli učešće ove sezone u Evrokupu. Prvi strelac Šljonska u Evrokupu i petnaesti ukupno u celom takmičenju je Trevis Trajs sa 14.6 poena po meču, Amerikanac je toliko impresionirao svoje poslodavce da mu se u februaru u timu u igračkoj ulozi pridružio mlađi brat D’Mitrik. Pored starijeg Trajsa Šljonsk ima još 3 dvocifrena igrača u poenima u Evrokupu, to su Aleksandar Dzjeva (10.7), Kerem Kanter (10.5) i Kodi Džastis (10.0). Najbolji skakač u timu i prvi skakač celog Evrokupa sa 8.9 skokova po meču je Kerem Kanter, ovaj Turčin je jednu od boljih utakmica sezone imao u Beogradu. U toj utakmici   Kanter  je ostvario rekord u poenima u evropskom takmičenju sa 21 poenom na svom saldu i uz to je imao i 8 skokova. Motor ekipe je Trevis Trajs koji pored toga što je najbolji u poenima je i najbolji u asitencijama, američki bek je na 4. mestu liste najboljih asistenata u Evrokupu sa 6.5 asistencija po meču.

To što će Slask po svemu sudeći igrati nokaut fazu sa ovoliko malim brojem pobeda više govori o manjkavostima formata takmičenja i zahvaljujući spletu okolnosti, odnosno suspendovanju, a sad verovatno i izbacivanju Lokomotive Kubanj iz Evrokupa.

Partizan: Valjak ulazi u željenu formu u pravom trenutku

Beogradski crno-beli su ušli u pravom momentu u optimalnu formu, Partizan ima šansu da u preostale 2 utakmice u Evrokupu, sa dve pobede protiv Šljonska (3) i Trenta (1) na gostujućim terenima uradi dosta toga dobrog. U preostalim okršajima protiv dva tima koja imaju najmanje ostvarenih pobeda u Evrokupu, računajući obe grupe, Partizan ima priliku da se dobro pozicionira pred odlučujuće mečeve u nokaut fazi. Sa te dve pobede, i pretpostavlja se brisanim porazom protiv Lokomotive Kubanj, Partizan bi završio grupnu fazu sa skorom 12-4 i obezbedio sebi ne samo prednost domaćeg terena u početnim mečevima eliminacionog dela takmičenja, već bi garantovano bio jedna od prve dve ekipe u svojoj grupi A Evrokupa.

Partizan ima 7 pobeda na poslednjih 8 mečeva u Evrokupu i ABA ligi, i osim kiksa pored Lijetkabelisa, crno-beli su u tom periodu ostvarili vredne i velike pobede protiv Crvene zvezde i protiv Budućnosti na strani. Ono što bi trebalo da raduje navijače Partizana je da njihov tim ne samo da pobeđuje već da trener Željko Obradović stiže i da u važnim utakmicama promoviše mlade igrače. Naravno da se zna ko su nosioci Partizana, ali za Balšu Koprivicu je neprocenjivo iskustvo igrati u grotlu Morače 21 minut i ukazano poverenje opravdati dobrim učinkom na terenu. Koprivica je protiv Budućnosti imao 10 poena i 5 skokova na svom kontu. Tim iz Beograda u poslednje vreme u rasporedu koji iziskuje veliki napor i borbu na dva fronta koristi veliki broj igrača. Na tom planu Partizan ne bi trebalo da menja ništa ni u Poljskoj, crno-beli su videli u prvom meču protiv Šljonska da svaki tim u Evrokupu, ako mu se pruži šansa, može da bude izuzetno opasan. 

Najbolji strelac Partizana i peti ukupno u Evrokupu sa 17.4 poena je Kevin Panter. Pored Pantera jedina dvojica dvocifrena u poenima u redovima crno-belih su Matijas Lesor (13.8) i Zek  Ledej (12.5). Sa druge strane Partizan ima čak 14 igrača koji imaju 3 ili više poena po meču u Evrokupu, a 11 igrača imaju više od 4.7 poena u proseku. Možda je Serđo Skariolo bio u pravu kad je govorio da Partizan ima 15 košarkaša na visokom nivou, doduše nisu ni blizu plaćeni, a ni po godinama se ne mogu porediti sa njegovim zvezdama u Virtusu. Partizan se nalazi na 5. mestu po broju datih poena (85.5) u Evrokupu, dok se po broju primljenih poena (78.6) crno-beli nalaze na solidnom 6. mestu. U  Partizanu na skakačkom planu se ističu Matijas Lesor sa 6.7 skokova i Alen Smailagić i Zek Ledej sa po 4.9 skokova u proseku.  Na polju asistencija Partizan se timski nalazi tek na 16. mestu od 20 ekipa u Evrokupu sa 16.3 asistencija po meču. Dalas Mur i Aleksa Avramović su ipak kroz karijeru pokazivali da se u njihovom slučaju ne može govoriti o klasičnim plejmejkerima u izvornom značenju reči igra (play) + praviti (maker), već da se tu više radi o bekovima ili kombo bekovima, dok je Jam Madar još uvek relativno neiskusan za ovaj nivo takmičenja. 

Trener Partizana Željko Obradović je pred meč sa Šljonskom izjavio da ih očekuje duel sa specifičnim timom zbog toga što igraju odbranu na piku na poseban način i dodao da sve ostalo o rivalu manje-više znaju. Po Obradoviću je potrebno igrati svih 40 minuta u istom ritmu da bi se ostvarila pobeda u meču protiv poljskog tima.

Naš predlog:

Naše mišljenje je da je razlika u klasi na ovom meču ogromna i na strani je Partizana. U prvom delu sezone za Partizan je Šljonsk bio i mala nepoznanica, sada to više nije, crno-belima je potreban trijumf da bi osigurali što bolji plasman pred plej-of. Naš predlog je hendikep 2 (granica 7.5 poena) na Partizan u meču protiv Poljaka, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.57. Od ostalih igara naš predlog je da će Partizan na ovom meču dati više od 82.5 poena, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi isti koeficijent 1.57.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.