Tip dana košarka: Cedevita Olimpija – Partizan: Sve je isto k'o i lani, povratak u prošlost i spektakl u Tivoliju

U Ljubljani se u 24. kolu ABA lige sastaju Cedevita Olimpija (14-7) i Partizan (19-3), gledajući mesto okršaja i najavljenu veliku posetu ovo je nostalgični povratak u prošlost. Timovi će igrati u retro dresovima, u legendarnoj ljubljanoskoj dvorani. Cedevita Olimpija se nalazi u velikoj formi, dok Partizan želi revanš za poraz iz prvog dela sezone. Meč u hali Tivoli zakazan je za nedelju sa početkom u 17.00.

Cedevita Olimpija: Preokret počeo baš protiv Partizana

Tim iz Ljubljane odavno nije bio ovako dobar, u gradu se oseća pozitivna košarkaška atmosfera, smatraju da mogu da izađu na crtu svakoj ekipi u regionalnom takmičenju. Cedevita Olimpija (14-7) ima 5 vezanih pobeda u ABA ligi, takmičarski je izvesno da će prolaz u polufinale na Jadranu morati da traže kroz jednu rundu razigravanja u grupi timova koji se nalaze od trećeg do šestog mesta na tabeli. Već se iskristalisalo da tu grupu čine pored Cedevita Olimpije i Budućnost (14-6), Igokea (13-10) i FMP (13-9). Za tim iz Ljubljane je bitno da se u toj početnoj fazi nokaut sistema takmičenja obezbedi prednost domaćeg terena, a da li će protivnik biti Igokea ili FMP i nije toliko presudno, najbitnije  je da se izbegne Budućnost koja po kvalitetu rostera ipak odskače od timova iz Laktaša i Železnika.

Cedevita Olimpija se nalazi u fenomenalnoj formi, pored 5 uzastopnih pobeda u ABA ligi, imaju i 6 vezanih trijumfa u Evrokupu, osvojili su Kup Slovenije u košarci na dominantan način sa 3 uspeha u nizu. Kad se sve sabere od početka februara, sa glavnim igračima u timu, Cedevita Olimpija ima 15 pobeda na svom  kontu, gaze sve pred sobom, ne prave razliku da li je preko puta slavni Virtus iz Bolonje ili Promiteas. Tim iz Ljubljane je u ovom periodu upisao 13 dvocifrenih trijumfa u poenima na 15 odigranih utakmica. Statistički, Cedevita Olimpija ima dva poraza u šampionatu Slovenije u martu, ali na ovim utakmicama su nastupali mladi košarkaši, ili igrači iz prvog tima za koje je procenjeno da im je potreban neki minut više da uđu u ritam. Na te dve utakmice u slovenačkom prvenstvu uglavnom većina nosioca nije uzela učešće, vodi se računa o prioritetima u napornom rasporedu mečeva.

U prvom delu sezone u Beogradu, u jednoj poslastici od utakmice, Cedevita Olimpija je slavila rezultatom 96-89. Najefikasniji na tom meču za Cedevita Olimpiju su bili Jaka Blažič i Džejkob Pulen sa po 19 poena, Jogi Ferel je dodao 15, a Edo Murić 14. Možda je upravo ta utakmica u Štark areni bila vesnik pozitivnih promena u Cedevita Olimpiji. Posle dolaska Jogi Ferela i Alena Omića tim iz Ljubljane je pokazao da može da se nosi i sa jakim ekipama na strani, kasnije početkom januara se pridružio i Zoran Dragić, i ova ekipa je uzletela na supersonični pogon.

Najefikasniji za Cedevita Olimpiju u ABA ligi je Jaka Blažič sa 14 poena po meču, pored njega dvocifreni u regionalnom takmičenju za Ljubljančane su Džejkob Pulen (13.9), Jogi Ferel (11.9), Zoran Dragić (11.1) i Zek Ogust (10.3). Cedevita Olimpija daje najviše poena (85.3) u ABA ligi po meču, ali posle izbacivanja Lokomotive Kubanj ovaj tim je na 1. mestu po broju datih poena (87.2) i u tako jakom takmičenju kao što je Evrokup. Sa druge strane Cedevita Olimpija i prima dosta poena, ali čini se da je to ukalkulisani rizik, jednostavno to je njihov način igre, ”trči i pucaj” (run and gun) košarka, igra na koš više, kada lome protivnika igrajući u jakom tempu svih 40 minuta.

Partizan: Revanšom Ljubljančanima Partizan čuva nadu u osvajanje prvog mesta

Crno- beli imaju 9 pobeda u nizu u ABA ligi, a posle finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu Partizan se nalazi u sjajnoj formi. Savladali su evroligaša Crvena zvezdu u regionalnom takmičenju, a onda i prekinuli 8 godina dugi post na Jadranu u utakmicama igranim u Podgorici protiv Budućnosti. Partizan (19-3) još uvek nije odustao od trke za prvim mestom u ABA ligi, Crvena zvezda (19-2) ima pobedu više i bolji međusobni skor, ali su crveno-beli opterećeni obavezama u Evroligi, za crno-bele je bitno da urade šta je do njih i održe tenziju na vrhu. Izabranici Željka Obradovića nemaju meč u Evrokupu tokom sledeće nedelje, sve snage i kapaciteti biće usmereni da vrate milo za drago Cedevita Olimpiji za poraz iz prvog dela sezone u najavljenoj paklenoj i atmosferi, koja će nesumnjivo biti dašak prošlih vremena u Tivoliju.

Za razliku od Cedevita Olimpije koja je jasno napadačka ekipa, i koja po svaku cenu forsira što više šuteva u ranoj fazi, Partizan zna da odigra na više načina. Nije im strano da i oni ofanzivno odgovore na suparnički izazov. Naime, Partizan je na 3. mestu u ABA ligi po broju datih poena (82.2), ali posle izbacivanja Lokomotive Kubanj crno-beli su na 3. mestu po broju datih poena (85.5) i u Evrokupu. Ipak, ovde se mora voditi računa o tome da je grupa B Evrokupa znatno jača od grupe A, nije isto igrati sa Gran Kanarijom, Valensijom, Budućnošću i Virtusom  iz Bolonje između, ili sa Huventudom, Metropolitanom, Andorom i Lijetkabelisom. A upravo se nabrojani timovi sa Partizanom i Cedevita Olimpijom nalaze na prvih 5 mesta u grupnoj fazi Evrokupa. Sa druge strane Partizan je znatno čvršča ekipa od Cedevita Olimpije u odbrani, primaju najmanje poena (69.4) u ABA ligi, ali se crno-beli nalaze i na solidnom  4. mestu u Evrokupu po broju primljenih poena (77.6). Upravo se ova dva današnja rivala nalaze na prva dva mesta u ABA ligi po broju uspešnih uzetih šuteva iz igre, Cedevita Olimpija ima 29.9 pogođenih šuteva po meču, a Partizan 29.5 uspešnih šuteva u proseku. Nema sumnje da nas očekuje pravi spektakl u Tivoliju, Partizan nema obaveza u Evrokupu sledeće nedelje, a Cedevita Olimpija u sredu, posle jedne jake ekipe, dočekuje još jednu, i to špansku Valensiju u Evropi.

U Partizanovoj statistici, koju bi trebalo uzeti sa rezervom, posebno u slučaju Kevina Pantera, crno-beli imaju 4 dvocifrena igrača u poenima u ABA ligi. Ta četvorica najefikasnijih za Partizan u regionalnom takmičenju su Zek Ledej (11.2), Kevin Panter (11.2), Matijas Lesor (10.3) i Aleksa Avramović (10.1). Partizan ima 11 košarkaša sa 5 ili više poena u proseku po meču, insistira se na razvoju mladih igrača, a ne zanemaruju i takmičarske prioreiteti. Za Kevina Pantera je mnogo relevantnija ona brojka iz Evrokupa, Amerikanac u tom evropskom takmičenju ima 17.2 poena po meču. Panter nije nastupio na utakmici iz prvog dela sezone između ovih protivnika, ali čini se da bi vatrena  atmosfera u dvorani, i direktni takmaci u Cedevita Olimpiji na bekovskim pozicijama u liku Jogija Ferela i Džejkoba Pulena, mogli biti posebna inspiracija  za fantastičnog američkog košgetera i glavnu uzdanicu Partizana ove sezone.

Naš predlog:

Smatramo da su Cedevita Olimpija i Partizan odlični timovi koji su dobro popunjeni na većini pozicija kvalitetnim igračima. Možda ovaj okršaj vidimo i u nekoj od serija u plej-ofu u ABA ligi, ili čak i u Evrokupu, ko zna. Naš predlog je da će na meču Cedevita Olimpije i Partizana pasti više od 164.5 poena (uključujući produžetke), za tu igru kladionica MaxBet nudi koeficjent 1.65. Od ostalih igara naš predlog je da će i Cedevita Olimpija i Partizan dati više od po 79.5 poena, za igru oba tima daju više (uključujući produžetke) od 79.5 poena kladionica MaxBet nudi fantastični koeficijent 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.