Tip dana košarka: Panatinaikos – Olimpijakos: Gori Atina, bitka za pol-poziciju u Grčkoj!

U Atini se u ”Derbiju večitih neprijatelja” u okviru 21. kola šampionata Grčke u košarci sastaju Panatinaikos (17-1) i Olimpijakos (17-1). Radi se o borbi za prvo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u svim potencijalnim plej-of serijama. Panatinaikos nije imao dobru sezonu u Evroligi ali u  prvenstvu Grčke imaju samo jedan poraz, Olimpijakos želi pred presudne duele u doigravanju u Evropi da olakša put i na domaćem frontu. Meč u hali Oaka, domu košarkaša Panatinaikos, je zakazan za ponedeljak 11. april, sa početkom u 19.00.

Panatinaikos: Sa i bez Nedovića, Pao nije isti tim

Tim iz Atine je uspeo da pobedom protiv Fenerbahčea izbegne poslednje mesto na lestvici u Evroligi, pa je posle izbacivanja ruskih timova Panatinaikos završio neslavnu epopeju u Evropi  na 13. mestu u takmičenju od 15 timova. U prošlonedeljnom, duplom programu Evrolige, zeleni su prvo izgubili sa Nemanjom Nedovićemu sastavu protiv Albe u Berlinu, da bi potom bez ponajboljeg igrača u timu, odnosno reprezentativca Srbije, pomalo iznenađujuće slavili u Istanbulu. Mada taj poslednji trijumf Panatinaikosa govori i u kakvom se ponoru trenutno nalazi Fenerbahče, sa samo 59 poena na zatvaranju sezone u Evroligi na domaćem parketu za izabranike Aleksandra Saše Đorđevića. Tri minuta pre kraja u utakmici u Nemačkoj protiv Albe je bio jedan kritičan momenat koji je mogao da bude i konačan ekser neuspešnoj sezoni Panatinaikosa na svim frontovima. Naime, tada se Nemanja Nedović pri ulazu stropoštao na parket, nije izgledalo dobro, flešbekovi iz prošlosti su stupili na scenu, jer je srpski internacionalac već imao problema sa skočnim zglobovima u svojoj karijeri. Zbog te povrede Nedović nije uzeo učešće na drugoj utakmici u evroligaškom programu, ali se po poslednjim informacijama vratio trenažnom procesu i trebalo bi da bude u sastavu za derbi. Pored Nedovića i Hauard Sent-Ros je imao problem sa povredom i igrao je samo 5 minuta protiv Fenerbahčea, ali i ovaj igrač bi trebalo da se stavi na raspolaganje treneru Dimtrisu Priftisu u važnoj utakmici.

Panatinaikos (17-1) se nalazi na 1. mestu u šampionatu Grčke u košarci, zeleni su možda i najbolju utakmicu sezone imali u duelu sa Olimpijakosom u prvom delu. Tada je Panatinaikos na pogon Nemanje Nedovića pokorio Pirej rezultatom 81:76, u poslednjoj četvrtini zeleni su dali čak 33 poena. Nedović je na svom kontu u toj utakmici imao 24 poena, uz šut za dva poena 4 od 4, i za tri poena 4 od 8. Panatinaikos ima samo 1 poraz u domaćem prvenstvu ove sezone, i to onaj od Arisa u 1. kolu, od tada 17 vezanih pobeda za zelene, u slučaju duple pobede nad ”večitim rivalima” pet kola pre kraja situacija bi, što se tiče plasmana u regularnom delu, manje-više bila rešena.

Kao i u Evroligi i u prvenstvu Grčke prvi strelac Panatinaikosa je Nemanja Nedović sa 15.9 poena po meču, pored njega dvocifreni u poenima za zelene su Okaro Vajt (11.8), Janis Papapetru (11.4), Deril Mejkon (10.7) i Jorgos Papajanis (10.4).

Olimpijakos: Bolje je bilo u Evropi, ali važno je biti najbolji na svome tlu

Izabranici Jorgosa Barcokasa su završili regularni deo sezone u Evroligi na visokom 2. mestu, a dobili su i raspored četvrfinalnih utakmica sa Monakom. Te utakmice u Evroligi su zakazane za 20, 22, 27. april, u slučaju produženja serije četvrta utakmica bi se igrala 29. aprila.

Od 22. novembra i poraza protiv Panatinaikosa u prvenstvu Grčke, Olimpijakos ima 11 vezanih trijumfa u domaćem takmičenju. Olimpijakos (17-1) se 6 kola pre kraja nalazi na 2. mestu u šampionatu Grčke, crveni su jedini poraz u domaćem prvenstvu pretrpeli od Panatinaikosa. Pirejci bi pobedom protiv Panatinaikosa uradili veći deo posla u borbi za lidersku poziciju na kraju regularnog dela, mora se voditi računa ako je ikako moguće i o anuliranju minus 5 (81:76) iz prvog dela sezone. U 21. veku Panatinaikos samo 4 puta nije bio prvak Grčke, ”zeleni” u ovom stoleću imaju 17 titula, Olimpijakos tri i Aris jednu. Istorijski ne postoji baš ravnoteža u trofejima u grčkoj košarci, Panatinaikos ima 29 titula u domaćoj ligi, a Olimpijakos na 2. mestu ima 12. U Evroligi prednost opet ima Panatinaikos sa 6 titula, dok Olimpijakos ima 3, i nije baš svakidašnja situacija da su ”crveni” ovako dominantno bolji sastav u gradskom derbiju. To naravno na papiru i rezultatima pre svega u Evroligi, ali i u osvojenom Kupu Grčke, sve je na strani Olimpijakosa. Ipak to se mora potvrditi i na terenu, ranjeni Panatinaikos se neće predati bez prolivene poslednje kapi znoja, posebno na svom terenu pred vatrenim tifozima.

Olimpijakos daje najviše poena (94.7) u prvenstvu Grčke, Panatinaikos na 2. mestu daje više od 10 poena (84.3) manje od ”večitih rivala”. Sa druge strane Panatinaikos prima najmanje poena (68.5) u ligi, dok Olimpijakos prima 72.9 poena u proseku po meču. U dobroj raspoređenoj minutaži u domaćem šampionatu Olmpijakos ima čak 13 igrača sa 6 ili više poena po meču. Četiri dvocifrena u poenima za Olimpijakos u grčkom prvenstvu su Aleksandar Vezenkov (14.3), Tajler Dorsi (11.6), Janulis Larencakis (10.1) i Kosta Slukas (10.0).

Naš predlog:

Ovo je derbi, nema tu nikad apsolutnih favorita. Panatinaikos nije uspeo da uđe u plej-of u Evroligi, izgubili su u finalu Kupa Grčke, jedino što im je preostalo je domaće prvenstvo. Olimpijakos se u sezoni 2018/2019 povukao iz domaćeg takmičenja i zato bio drakonski kažnjen prebacivanjem u niži rang, a ”crveni” su se ove sezone vratili u šampionat Grčke. Jasno šta znači prednost domaćeg terena u grčkom košarkaškom derbiju, posebno u doigravanju. Tada važi sudijsko pravilo sviraj šta sviraš, samo spašavaj živu glavu. ”Crveni” moraju da daju sve od sebe da izbegnu tu sudbinu i da pobede gradskog rivala sada kada vrela atmosfera još uvek nije na vrhuncu, ko zna šta će biti u junu, sad je prilika da se obezbedi veliko preimućstvo. Naš predlog je pobeda Olimpijakosa (uključujući produžetke) u meču protiv Panatinaikosa, za tu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.57.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.