Tip dana košarka: Atlanta Hoksi – Majami Hit: Bogdan i Jang na ivici provalije

Posle prve dve utakmice u Majamiju Hit vodi sa 2:0 u seriji protiv prošlogodišnjeg finaliste Istoka Atlanta Hoksa. Pred ekipom iz Džordžije je težak zadatak da preokrenu seriju u svoju korist, a protim su umorni nakon igranja mečeva u plej-inu. Treći susret igra se u gradu Koka-kole, a na programu je u noći između petka i subote u 1 sat posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Atlanta Hoksi: ”Vrelina” spržila krila Hoksima

Nije bilo realno očekivati da Atlanta ponovi prošlu sezonu, pogotovo jer tim nije dodatno ojačan. Jeste Tre Jang za godinu iskusniji, ali su Hoksi imali i mnogo problema sa povredama tokom regularnog dela sezone i plasman u plej-in bio je, čini se, krajnji domet. Premalo je to za tim koji umalo da dože do velikog finala prošle sezone, a poraženi su u finalu Istoka od kasnijih šampiona Milvoki Baksa.

Atlanta je igrala dva naporna meča da bi uopšte došla do plej-ofa. Prvo su savladali Šarlot Hornetse u jednoj pucačkoj rapsodiji sa 132 ubačena poena protiv ”stršljenova”, da bi mnogo teži zadatak imali protiv mladih i poletnih Klivlend Kavalirsa, koje su dobili sa 107:101. Tre Jang je skoro sam pobedio Klivlend, ali su Hoksi u tom meču ostali bez prvog centra Klinta Kapele. Njihov glavni igrač pod koševa je povredio koleno, i mada su prve prognoze bile da ga ne čeka duža pauza, centra sa švajcarskim pasošem nije bilo u prva dva meča serije sa Majamijem. Ni za treći meč Kapela nije najavljen, kao ni rezervni plej Lu Vilijams.

U prvom meču u Majamiju nije bilo neizvesnosti, već na poluvremenu Hit je imao 19 poena razlike, a osim Galinarija i donekle Hantera, svi u Atalanti su bili daleko ispod proseka. Drug meč je doneo nešto drugačiju košarku, a zablistao je srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović na koga su se slile salve kritika nakon prvog meča koji je završio bez poena iz igre. U drugoj utakmici Bogdanović je pocepao mrežicu na košu Majamija i okončao duel sa 29 poena, pogodivši 12 od 19 šuteva za dva, odnosno pet trojki iz deset pokušaja. Kada su košarkaši Hita došli do maksimalne prednosti u poslednjoj četvrtini od 94:78, Atlanta je uzvratila serijom 12:0 i trojkom Bogdanovića, na tri minuta pre kraja, stigla na samo tri poena zaostatka. Ipak, prave drame nije bilo, pa je srpski bek do kraja meča ispucao nekoliko trojki u prazno i pokvario sjajan procenat.

Pored Bogdana zapažen je bio i Tre Jang sa 25 pone ai 7 asistencija, ali i prijatno iznenađenje Džon Kolins sa dabl-dabl učinkom od 13 koševa i 10 skokova. Što se skokova tiče u Atlanti se nije osetio izostanak Klinta Kapele, ali svakako je nedostajala igra dva na dva sa Tre jangom, što je prošle sezone bilo najjače oružje Hoksa. Danilo Galinari nije ponovio partiju iz prvog meča, a Huerter odavno ne uspeva da pogađa onako kako je to činio u prošlogodišnjem plej-ofu. Sve u svemu, težak je zadatak pred Hoksima.

Majami Hit: ”Poroci Majamija” u gradu Koka-kole

Nikada Majami nije dozvolio sebi ispadanje posle vođstva u nekoj plej-of seriji od 2:0. Ta tradicija hrabri tim trenera Erika Spolstre, ali ne samo to, već i kvalitet koji Majami ima. Sezonu, onaj regularni deo, završili su sa 53 pobede i 29 poraza i zauzeli prvo mesto na Istoku. To ih stvavlja u ulogu favorita u svakoj od serija do velikog finala.

Sa Atlantom nisu imali problema u prvom meču, a u drugom je proradio fantastični Džimi Batler koji je ubacio 45 poena i postavio rekord što se mečeva u plej-ofu tiče. Ovaj košarkaš je pogodio 15 puta za dva poena iz 25 pokušaja, a trojke je gađao 4 od 7. Bio je i skoro stoprocentan sa linije penala, 11 od 12. Kad Batler ima takav dan, ostali mogu malo da predahnu, pre svih Kajl Lauri koji je drugi meč završio sa samo 9 poena, ali i prvi centar Bam Adebajo koji je uz 9 koševa imao i samo4 skoka. Ipak, ovaj momak je loše izdanje imao i u prvom meču sa Atlantom kada je ubacio još manje koševa, samo 6 uz toliko uhvaćenih lopti. Ako znamo da je regularni deo sezone okončao sa skoro 19 poena i 10 skokova u proseku, jasno je da to nije pravi Adebajo.

Možda je Spolstra namerno dozirao minutažu Adebaju, čekajući povratak Kapele u tim Atlante, koga bi tada dočekao spreman i odmoran prvi centar Hita. Podrđku Batleru u drugom meču pružio je Tajler Hiro, ovaj bek je ubacio 15 poena, mada znajući njega ni to nije bio neki spektakularni učinak, pogotovo jer je imao i loš procenat šuta, ali ovo je ipak plej-of, zar ne? U moru kritika i jedna pohvala, ona ide na adresu Maksa Strusa koji je sa 14 poena prebacio svoj višegodišnji prosek.

Majami je sada u odličnoj poziciji, sigurno je da će pokušati da dobiju odam prvi meč u Džordžiji i tako dođu na korak do polufinala plej-ofa i mirno sačekaju ishod serije između Toronta i Filadelfije, mada se može dogoditi da ona traje još kraće, s obzirom da Embid i društvo već vode sa 3:0 protiv Reptorsa.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da su košarkaši Majamija favoriti i u trećem meču i pored činjenice da se on igra u Stejt Farm areni u Atlanti. Nije Majami nikad ispustio prednost od 2:0, a nije ni Atlanta nikad preokrenula seriju posle gbitka prva dva meča. U kladionici Meridianbet pobeda Atlante se procenjuje kvotom 1.97, dok je trijumf Majamija propraćen kvotom 1.75. I pored svih simpatija za tim iz Džordžije, posebno za Janga i Bogdanovića, smatramo da će Majami dobiti ovaj duel. Što se poena tiče, treba očekivati efikasan meč pa bi ukupno trebalo biti više od granice koja je postavljena na 221,5 koševa. Za + ukupno poena u kladionici Meridianbet kvota je 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.