Meč dana tenis: Novak Đoković – Stefanos Cicipas: Repriza finala Rolan Garosa u Rimu kao uvertira za novi okršaj u Bulonjskoj šumi

U finalu 5. mastersa u sezoni, trećeg na šljaci, u ”večnom gradu” sastaju se Novak Đoković i Stefanos Cicipas. Završna predstava na Foro italiku u Rimu počinje u 16 časova.

Novak Đoković: Prvo ”ozbiljno” finale za svetskog broja 1 u sezoni

Igrao je Novak Đoković već jedno finale u kalendarsko godini, ali je to bilo na ”domaem”terenu u Beogradu i na turniru iz Serije 250. Finale Rima je prvi ozbiljniji rezultat za srpskog tenisera koji se ove sezone susretao sa ogromnim problema, za čiju većinu je on najmanje kriv. Australijanci i Amerikanci nisu mu dozvoljavali ulazak u zemlju, pa je pored prvog grend slema u sezoni, propustio i dva američka mastersa, u Majamiju i Indijan Velsu. Igrao je tamo gde je mogao, prvo u Dubaiju, samo tri meča, onda na mastersu u Monte Karlu gde ga je pobedio Alehandro Daviidovič Fokina već u prvom meču, u drugom kolu, a onda je u Beogradu stigao do finala, i to trnovitim putem preko Đerea, Kecmanovića i Hačanova, kada se činilo da mu nema spasa. Ipak, u finalu je Rus Andrej Rubljov bio nesavladiva prepreka.

Pravi tenis Đoković je počeo da igra tek u Madridu. Napredak je bio očigledan, pa čak i poraz u polufinalu od nove zvezde svetskog tenisa, Karlosa Alkazara, nije bio tragičan, uzimajući u obzir šta je Srbin pokazao. U Rimu je ovo stari Novak. Do finala je stigao bez izgubljenog seta, preko Karaceva, Vavrinke, Ože-Alijasima i Kaspera Ruda, rivala u polufinalu. Prva dva meča odigrao je ne punom snogom, ali je protiv mladog Kanađanina i Norvežanina pokazao da ima čemu da s enada na predstojećem Rolan Garosu.

Đoković je Rim osvajao pet puta i sada ima šansu da stigne do šestog trofeja na Foro italiku. To je još daleko od Nadalovih 10 titula u Rimu. Prvi pehar u Rimu Đoković je osvojio 2008. godine, a poslednji pre dve sezone kada je pobedio Dijega Švarcmana. Prošle godine je izgubio u finalu od Nadala, pa je već sada odbranio te bodove. Plasmanom u polufinale Đoković je obezbedio još tri sedmice na prvom mestu ATP liste, do kraja Rolan Garosa, čime se dodatno približuje apsolutnom rekordu koji drži Štefi Graf. Ipak, u ovom trenutku je njemu najvažnije da dođe do pehara u Bulonjskoj šumi i tako se po broju Grend slemova izjednači ponovo sa Špancem koji je u Australiji došao do svog 21. pehara. Naravno, bitan je i trijumf na mastersu, time bi odmakao Nadalu na dva pehara razlike.

Stefanos Cicipas: Grk igra prvo finale u Rimu

Cicipas se etablirao kao teniser na koga uvek morate da računate kao favorita kada se igraju turniri na šljaci. Možda to nije izgledalo tako na početku njegove karijere, ali je sve jasnije da mu je to ”najjača” podloga. Jedino je na Rolan Garosu igrao finale od svih Grend slemova, prošle sezone je vodio sa 2:0 u finalu protiv Đokovića, ali ni to nije bilo dovoljno da podigne ”trofej musketara” u Parizu. Ima i jedno polufinale, godinu ranije, a i tada ga je zaustavio srpski teniser. Istina, prija mu i Melburn, gde je tri puta igrao u polufinalu. Dakle, Grend slem titulu još čeka, i sigurno je da ima velika očekivanja od predstojećeg Rolan Garosa.

Grk je osvajao Završni masters, što je titula odmah ispod grend slem trofeja, ali godine polako prolaze, a Cicipas još nije grend slem šampion, a stižu i mlađi, ma koliko to neverovatno zvučalo kada govorimo o igraču koji još nema 24 godine. Danas u Rimu Stefanos Cicipas igra svoje peto masters finale. Prva dva nisu bila uspešna, izgubio je u Kanadi od Nada 2018. godine, kao i u Monte Karlu godinu kasnije od Đokovića. Naredna dva finala je dobio, oba puta u Monte Karlu, 2021. protiv Rubljova i pre mesec dana protiv Davidovića-Fokine.

Uopšte gladano sezona na šljaci mu je odlična, a nekako je bilo predodređeno da se stalno susreće sa Aleksandrom Zverevim. Nemca je pobedio u polufinalu Monte Karla, onda je u Barseloni ispao od Alkazara u četvrtfinalu, a u Madridu je stigao do polufinala, gde je Zverev bio bolji. I sada u Rimu igrao je u polufinalu sa nemačkim teniserom, i sada je Grk slavio polse preokreta u tri seta. Dakle, na sva tri mastersa igrao je u polufinalu sa Zverevim, jedino se u Barseloni, na turniru iz Serije 500 nisu sastajali.

Stefanos Cicipas će na Rolan Garosu biti 4. nosilac, zahvaljujući porazu Nadala od Šapovalova i gubitku čak 910 poena za Španca. To je povoljna okolnost je neće moći pre polufinala na Đokovića, Medvedeva ili Zvereva, ali su tu ”mine” u vidu Rafaela Nadala i Karlosa Alakaraza. Sreća je uvek potrebna, na žrebu posebno.

Naš predlog:

Kladionice vide Đokovića kao velikog favorita. U Mozzartbet-u kvota na pobedu Đokovića iznosi 1.40, dok se trijumf Cicipasa procenjuje koeficijentom 2.70. Čini nam se da je Grk malo potcenjen kvotom, pogotovo jer Novak još uvek nije na svoji 100%. Očekujemo žestoku borbu u maksimalna tri seta, pa je naš predlog tačan broj setova. Za S3 u kladionici Mozzartbet kvota je 2.32, a slobodno pokušajte i sa igrom više gemova ukupno. Granica je na 22,5, a za UG+ kvota je 1.90 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.