Tip dana košarka: Alba – Partizan: Kako je dobro videti vas opet!

Dugo se Evroliga igrala bez Partizana, predugo za mnoge, ali se crno-beli u sezoni 2022/2023 vraćaju na najveću evropsku košarkašku scenu. Do toga je došlo i spletom okolnosti zbog rata u Ukrajini i izbacivanja ruskim klubova, ali to je sada druga priča, Partizan je dobio specijalnu pozivnicu i niko ne spori da je Parnom valjku mesto u eliti. Tim je dodatno ojačan, a na klupi je i dalje Željko Obradović, pa ostaje da vidimo šta može tim koji je već prodao 11 500 sezonskih ulaznica, čime je oboren svaki dosadašnji rekord. Na podršku svojih navijača u Areni crno-beli će sačekati pošto u prva dva kola gostuju, prvo Albi i Berlinu a onda i Baskoniji. Prvi meč u prestonici Nemačke igra se u petak u 20 časova.

Alba: Berlinci takođe mogu da budu zahvalni zbog eliminacije Rusa

Ne bi ni Alba, gotovo sigurno, i dalje bila evroligaš da nisu uvedene sankcije ruskim klubovima. Ovako su oni ostali u Evroligi, mada su završili kao deseti, a prave novajlije su Partizan i Valensija sa specijalnim pozivnicama, te Virtus koji je osvajač Evrokupa prethodne sezone.

”Albatrosi” su doživeli minimalne promene u odnosu na prethodnu sezonu koju su završili sa 12 pobeda i 16 poraza u Evroligi i koju su okočali titulom šampiona Nemačke pošto su u finalu sa 3:1 u pobedama bili bolji od Bajerna. Otišli su Oskar Da Silva, koji je prešao u Barselonu i Krešimir Nikić, dok je žuti dres za sada obukao samo Gabrijel Prosida, mladi italijanski bek koji je igrao za Kantu i Fortitudo. Najveća snaga tima iz Berlina je uigranost, a one najjače poluge su i dalje na raspolaganju treneru Izraelu Gonzalesu. Ambicije nemačkog tima nisu velike, očekuje se neki sličan učinak kao i prethodne sezone, ali su i tada znali da zagorčaju život mnogim favoritima.

Na mestu plejmejkera Alba ima reprezentativca Nemačke Maodo Loa koji bi trebalo da organizuje igru uz Tarika Blata. Na spoljnim pozicijama su još Markus Erikson, Džejlen Smit, Luis Olinde i Jovel Zosman. Pod košem su Ben Lamers, Krajst Kumađe, Jani Vecel, Johanes Timan i neuništivi Luk Sikma, najveći adut ovog tima.

Alba je započela novu sezonu u Bundelsigi sa dve pobede, slavili su protiv Hamburga u Berlinu i Bamberga na strani, a istakli su se Sikma, Olinde, Smit koji je ubacio ukupno 36 poena na ta dva meča. Inače, Džejlena Smita smo takođe gledali na prethodnom Evrobasketu u septembru, ali u dresu selekcije Hrvatske. Prijatno su iznenadili izraelski bek Tamir Blat, kao i centar Tim Šnajder.

Partizan: Došao je i taj dan

Crno-beli svoju povratničku sezonu u Evroligi započinju u Berlinu. Možda bi bilo bolje da igraju u grotlu beogradske Arene, ali ne sumnjamo da će i podrška u Nemačkoj biti dobra i da se neće osećat kao stranci. Ima i Alba svoje navijače, ali je to daleko od onoga kakvi su ”Grobari”. Videće se to najbolje u trećem kolu kada u Beograd stigne Olimpija iz Milana. Bilo bi dobro da crno-beli taj duel sa Italijanima sačekaju sa bar jednom pobedom iz prva dva meča, a nekako nam se čini da je veća šansa za to u Berlinu nego kod Baskonije naredne sedmice.

Prošlogodišnji tim je pravljen da izbori povratak u Evroligu, bilo kroz ABA ligu ili Evrokup, ali nije uspeo u toj nameri. Na kraju je sve došlo na svoje mesto, na neki drugi način, ali cilje je, gledano pragmatično- ostvaren. Ekipa je dodatno ojačana, stigla su četvorica odličnih košarkaša sa važnim evroligaškim iskustvom. Iz Francuske se vratio Danilo Anđušić, nekadašnji košarkaš crno-belih i reprezentativac Srbije, a stigli su i Australijanac Dante Egzum iz Barselone, Džejms Naneli iz Makabija i Janis Papapetru iz Panatinaikosa. Produžen je ugovor sa centrom Matijasom Lesorom, a možda u narednim danima stigne još neko pojačanje, posebno na poziciji organizatora igre s obzirom da se povredio Aleksa Avramović, koga neće biti do Nove godine u timu.

Da bi novi košarkaši stigli, neki su morali da odu. Ugovor nije nastavljen sa kapitenom iz prošle sezone Radetom Zagorcem, zatim sa Nemanjom Dangubićem, a otišli su i sasvim solidni Dalas Mur, te veliko razočaranje Letonac Kuruc. Mora se reći da Partizan ima snažan tim, po imenima bez svake sumnje najjači u istoriji, ali košarku ne igraju samo imena i nije to pojedinačni sport, pa je jako važno kako će igrači ”kliknuti”, odnosno koliko će Željko Obradović uspeti da sklopi pazl dovoljno jak na obe strane terena.

Za napad ne treba brinuti, ne zna se od koga preti veća opasnost, da li od novog kapitena Kevina Pantera, novajlije Nanelija ili Papapetrua. Poene u rukama uvek imaju i Zek Ledej, Danilo Anđušić i Dante Egzum, ali treba i braniti svoj koš. Pod obručima su snažni Lesor i mladi Balša Koprivica koji je zablistao prošle sezone i sada treba da nadogradi svoj CV, što neće biti lako u okršajima sa evroligaškim centrima. Na pripremnim utakmicama videlo se da mnogo prostora dobija Trista Vukčević, što nije bio slučaj prošle sezone kada se iz Reala preselio u Beograd. Problem bi mogao biti na mestu organizatora Jam Madar je i na Evrobasketu pokazao svu raskoš talenta, ali je i dalje relativno neiskusan. Pored Avramovića na tom mestu mže da igra i Egzum, ali on nije klasičan plejmejker.

Partizan će u Berlinu biti bez trojice igrača, Avramovića, Smailagića i Gregora Glasa. Druga dvojica bi trebalo brzo da budu u pogonu, dok će se na Avramovića morati sačekati. Prvi zvanični meč u novom sastavu crno-beli su odigrali u Zagrebu protiv Cibone. ”Cibosi” nisu tim koji je mogao da ih ugrozi, ali im je pravio velike probleme u prvih deset minuta. Odbrana je ključ trijumfa u Berlinu, kao i izbegavanje praznih minuta koji su Partizan košali poraza na dva meča u Rusiji, protiv Zenita i Uniksa.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je Partizan favorit na ovom meču. U kladionici Meridianbet za dvojku se dobija kvota 1.71 dok je pobeda Albe procenjena koeficijentom 2.07.

Teško je proceniti u kom pravcu bi meč mogao da krene, pogotovo jer je Partizan pokazao mnogo oscilacija u prethodnom kratkom pripremnom periodu, a i nije mogao da računa na nekoliko bitnih igrača za vreme boravka i igranja u Španiji.

Zato je naš prvi predlog igra na veći broj poena ukupno, a granica u kladionici Meridianbet je na 160,5 koševa sa kvotom 1.85 za (+) u Meridianbet-u. Možda to nekom izgleda mnogo poena, oba tima moraju da prebace 80 koševa, ali i Alba i Partizan igraju napadačku košarku sa mnogo šuteva za tri poena.

Što se učinka košarkaša tiče, odlučili smo se za po jednog iz oba tima. Kod domaćih to je Luk Sikma za koga smatramo da će prebaciti granicu u poenima koja je ponuđena u kladionici Meridianbet. Ona je na 9,5 koševa, a za (+) se dobija kvota 1.75. Kod Partizana verujemo da će u plus otići Joanis Papapetru. Za Grka je granica u kladionici Meridianbet 8,5 poena, a kvota za (+) je 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.