Derbi dana: Portugal – Urugvaj: Ima li mesta u nokaut fazi za obe selekcije?

U ponedeljak nas očekuju poslednja četiri susreta drugog kola Svetskog prvenstva u Kataru, a derbi dana se igra na stadionu “Lusail” na kom će snage odmeriti selekcije Portugala i Urugvaja.
Meč između ove dve selekcije je zakazan za 20 časova.

Portugal: Urugvaj je dužnik sa prošlog Svetskog prvenstva!

Očekivalo se da će Portugal doći do direktnog plasmana na Mundijal, međutim, izabranici Fernanda Santoša su izabrali nešto teži put, pa su morali u baraž.
Naime, šampion Evrope iz 2016. godine kolo pre kraja kvalifikacija nalazio se na prvom mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i drugoplasirana Srbija, ali uz bolju gol razliku u odnosu na “Orlove”.
To znači da je Portugalcima bio dovoljan i bod za prvu poziciju na tabeli i direktan plasman na Mundijal, međutim, Srbija je odigrala svoj verovatno i najbolji meč u poslednjih desetak godina i u sred Lisabona slavila sa 1:2, a odlučujući gol postigao je Aleksandar Mitrović u poslednjim trenucima susreta.
Ipak, nakon toga su Portugalci u baražu preko Turske i Severne Makedonije bez većih problema došli do plasmana na Mundijal, ali se mora priznati da im je veliku uslugu učinila upravo Makedonija koja je u polufinalu doigravanja eliminisala aktuelnog šampiona Evrope – Italiju, što je bila prava senzacija.
Nažalost, ova selekcija je nedavno propustila da dođe do plasmana na završni turnir Lige nacija, koji su već i osvajali u svom premijernom izdanju, a u ključnom susretu je Portugal na domaćem terenu poražen od Španije, pošto je taj duel završen rezultatom 0:1.
Bilo kako bilo, i pored toga Kristijano Ronaldo i drugari slove za jedne od glavnih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva, a u prvom kolu su izabranici selektora Santoša uspeli nekako da savladaju Ganu, rezultatom 3:2, ali daleko od toga da je šampion Evrope iz 2016. godine briljirao na tom susretu.
Zanimljivo je da smo sve golove videli u drugom delu igre, što polako ali sigurno postaje karakteristično za ovo prvenstvo. Portugal je poveo golom Ronalda sa penala, ali ubrzo nakon toga je Ajev doneo poravnanje. Ipak, na asistencije Bruna Fernandeša su Žoao Feliks i Leao doneli veliku prednost Portugalcima, ali je fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari smanjio na 2:1
Afrička selekcija je u poslednjim trenucima meča mogla i do boda. Injaki Vilijams je vešto ukrao loptu od neporeznog golmana Dioga Koste, ali se potom u odsudnom trenutku okliznuo i propustio šansu da donese bod svom timu.
Što se izostanaka tiče, Santoš za ovaj duel sa nimalo naivnom selekcijom Urugvaja neće moći da računa na Mendeša i Pereiru.

Urugvaj: Koliko mogu Luis Suarez i drugari?

Posle tri uzastopna Svetska prvenstva na kojima je Urugvaj vodio legendarni Oskar Tabares, u Kataru će na klupi sedeti Dijego Alonso.
Tabares je smenjen u novembru prošle godine zbog loših rezultata, a taj potez pomogao je Urugvaju da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo.
Naime, ova selekcija je na kraju završila na trećem mestu na tabeli iza Brazila i Argentine, a kada je to bilo najpotrebnije Luis Suarez i drugari su odigrali najbolje, pa je tako ova selekcija na poslednja četiri meča u kvalifikacijama zabeležila isto toliko trijumfa i potpuno zasluženo došla do plasmana na Mundijal, gde će svakako primarni cilj biti plasman u nokaut fazu.
Od kako je Dijego Alonso seo na klupu Urugvaja, desilo se nekoliko promena, i to pre svega na golu gde je Musleru nasledio Ročet, dok je na levom beku priliku dobio Matijas Oliveira i to je u mnogome poboljšalo odbranu Urugvaja, koja je do tada u kvalifikacijama izgledala baš loše.
Najviše se ovog puta očekuje od Valverdea koji igra u zaista fantastičnoj formi, dok ne treba zaboraviti ni fantastične napadače u vidu Suareza, Nunjeza, Kavanija ali i mladog Pelistrija od koga se takođe očekuje baš puno.
Odbranom i dalje gospodari vremešni Diego Godin, dok je pozicija zanjeg veznog poverena Bentankuru koji igra fenomenalno u poslednje vreme.
Nažalost, u prvom kolu Svetskog prvenstva, Urugvajci su odigrali jedan poprilično slab meč i samo remizirali sa Južnom Korejom, a taj duel je završen bez golova.
Imala je četa Dijega Alonsa nekoliko veoma dobrih prilika za postizanje gola, a ostaće žal zbog stative Valverdea u poslednjim trenucima utakmice, nakon projektila iz velike udaljenosti.
Vrlo lako se može desiti da selektor Urugvaja napravi nekoliko promena za ovaj meč sa Portugalom, ali je generalni utisak da ova selekcija iz Južne Amerike barem na papiru, ima strašan tim, što je svakako slučaj i sa njihovim protivnikom na ovom duelu, pa nema nikakve sumnje da nas očekuje jedan izuzetno zanimljiv susret.

Naš predlog

Ulog je ogroman i ne treba očekivati previše golova na stadionu na kom će između ostalog biti odigrano i finale Mundijala, pa vam savetujemo da probate sa igrom 0-2 gola za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 1.65.

Sigurno je da će Urugvaj učiniti sve da ne izgubi na ovom susretu, a mišljenja smo da će Luis Suarez i drugari u toj nameri i uspeti, pa vam savetujemo da odigrate duplu šansu X2 za koju je kladionica Meridianbet odredila koeficijent 1.78.

Za kraj, vrlo lako se može desiti da nam ovaj duel na stadionu “Lusail” ne donese pobednika, a kladionica Meridianbet igru na nerešen ishod plaća sa fantastičnom kvotom 3.35.

Za one najhrabrije, savetujemo da sa što manjim ulogom probate na tačan rezultat 0:0, za šta je kvota u Meridianu zaista spektakularna 8.40!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.