Derbi dana: Srbija – Švajcarska: Orlovi, sad morate biti kao švajcarski sat!

U petak se završava grupna faza na Mundijalu u Kataru, pa će nam ovaj dan doneti i spisak svih šesnaest timova koji su uspeli da dođu do plasmana u osminu finala.
Naravno, meč koji će sve ljubitelje fudbala na ovim prostorima najviše zanimati se igra na stadionu “974” u Dohi gde će snage odmeriti selekcije Srbije i Švajcarske, koje su zanimljivo i na prošlom Svetskom prvenstvu bile u istoj grupi, a tada su Švajcarci slavili rezultatom 2:1, što im je na kraju i donelo plasman u nokaut fazu.
Ovog puta se svi svakako nadamo drugačijem epilogu, a početak ovog susreta je zakazan za 20 časova, kada će se odigrati i druga utakmica u ovoj grupi, na stadionu “Lusail” gde će se sastati Kamerun i Brazil.

Srbija: Neobjašnjiv poraz od Kameruna!

Srbija je u prethodnom periodu bez većih problema uspevala da dođe do plasmana na Svetsko prvenstvo, pošto je u periodu od 2006. do 2022. godine ova reprezentacija propustila samo Mundijal u Brazilu koji je održan 2014. godine.
Nažalost, Orlovi ni na jednom od ovih turnira na kojima su učestvovali nisu uspeli da dođu do plasmana u nokaut fazu, a poslednji put se to desilo još 1998. godine, kada je naša zemlja nastupala pod imenom Jugoslavija.
Pre svega, treba biti realan pa istaći da je i sam direktan plasman na Mundijal ogroman uspeh, ako uzmemo u obzir činjenicu da su Orlovi bili u grupi sa Portugalom koji godinama unazad slovi za jednu od najboljih reprezentacija na svetu.
Ipak, utisak je da je pobeda nad ovom reprezentacijom na njihovom terenu u poslednjem kolu kvalifikacija, ali i blistave partije u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, gde je Srbija izborila plasman u prvu diviziju, bila dovoljan razlog za euforiju.
Ako stvari posmatramo samo na taj način, onda slobodno možemo konstatovati da smo od izabranika Dragana Stojkovića Piksija očekivali daleko više na ovom turniru.
Međutim, ako situaciju posmatramo iz drugog ugla, pa sigurno je da bi svi pre početka turnira potpisali da našoj selekciji za plasman u nokaut fazu treba pobeda u poslednjem kolu nad Švajcarskom, koja je Orlovima stari dužnik, još od onog meča od pre četiri godine, kada su “sajdžije” slavile rezultatom 2:1 i došle do plasmana u osminu finala.
U prvom kolu Mundijala je Brazil opravdao ulogu favorita i bez većih problema slavio rezultatom 2:0, a ako je taj poraz od Karioka bio i očekivan, onda je svakako ono što se događalo u meču protiv Kameruna nešto što niko nije mogao ni da pretpostavi.
Naime, nakon vođstva ove afričke selekcije, Srbija je već do kraja prvog poluvremena golovima Pavlovića i Milinković-Savića uspela da preokrene rezultat u svoju korist, a kada je Mitrović pogodio za 3:1 početkom drugog dela igre, činilo se da su Orlovi na pragu svoje prve pobede na Mundijalu.
Ipak, onda se dešavaju neshvatljivi propusti u igri, i Kamerunci nakon dve kontre stižu do 3:3, što se kasnije ispostavilo i kao konačan rezultat susreta.
Dosta se prethodnih dana pisalo i o poljuljanoj atmosferi u redovima srpskog nacionalnog tima, međutim, na izabranicima legendarnog Piksija je da pokažu da su najbolji kada je to najpotrebnije.
Po poslednjim informacijama, zdravstvena situacija u timu je odlična, i svih 26 fudbalera je u potpunosti spremno za odlučujući meč protiv Švajcarske.

Švajcarska: I bod je dovoljan za plasman u nokaut fazu!

U prethodnih nekoliko godina je selekciju Švajcarske sa dosta uspeha predvodio Vladimir Petković, koji je na svim velikim takmičenjima ovu reprezentaciju uspeo da dovede do plasmana u nokaut fazu.
To je između ostalog bio slučaj i na poslednjem Evropskom prvenstvu gde je ova selekcija na kraju zaustavljena u četvrtfinalu od Španije, nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca, iako je pre toga Švajcarska uspela da eliminiše Francusku, koja je slovila za jednog od glavnih favorita za osvajanje turnira.
U međuvremenu je Vladimir Petković rešio da napusti selektorsku poziciju, a na njegovo mesto je došao Murat Jakin koji je nekada sa dosta uspeha igrao za Švajcarsku.
Pokazalo se to kao pun pogodak, s ozbirom da je ovaj čovek uspeo da dovede Švajcarsku do plasmana na Svetsko prvenstvo i to pošto je ova selekcija u grupi završila na prvom mestu, ostavivši iza sebe Italiju, koja je propustila i drugo vezano svetsko prvenstvo.
Sjajno su izabranici Murata Jakina delovali u kvalifikacijama za Mundijal, a na osam odigranih susreta Švajcarska je ostvarila pet trijumfa i tri remija.
Što se tiče ovogodišnjeg izdanja Lige nacija, ova selekcija je započela takmičenje sa tri poraza, ali onda u poslednja tri kola ostvarila isto toliko trijumfa i to protiv veoma jakih reprezentacija – Portugala, Španije u gostima, ali i Češke na svom terenu, što je bila sjajna uvertira za Mundijal.
U prvom kolu Svetskog prvenstva, Švajcarci su nekako uspeli da dođu do trijumfa nad Kamerunom, i to nakon gola Embola na samom startu drugog dela igre, ali je nekako opšta konstatacija da su popularni Lavovi bili bolja ekipa na terenu, međutim, na kraju se računa samo krajnji rezultat.
Dosta dobar otpor su “sajdžije” pružile i protiv favorizovanih Brazilaca, i dugo odolevale silovitim napadima ove selekcije, ali je na kraju Kazemiro sjajnim golom doneo sva tri boda jednom od najvećih favorita za osvajanje Mundijala, pa se desilo ono što smo svi nekako i pretpostavljali, da će u poslednjem kolu odlučivati međusobni duel između Švajcarske i Srbije, uz konstataciju da će izabranicima Murata Jakina po svemu sudeći biti dovoljan i bod iz tog duela, naravno, pod uslovom da Kamerun ne uspe da pobedi Brazil, što je i pored toga što će Karioke izaći u nešto izmenjenom sastavu, nešto što bi bilo ogromno iznenađenje.
Za kraj, što se tiče sastava tima za ovaj duel sa Orlovima, ono što je sigurno meč će propustiti Okafor koji je povredio mišić, dok su svi ostali fudbaleri u potpunosti spremni za ovaj ključni meč, koji će nam dati odgovor na pitanje ko će doći do plasmana u nokaut fazu.

Naš predlog

Mišljenja smo da će Orlovi pokazati da su najbolji kada je to najpotrebnije, a ako smo na nešto od Srbije navikli od kada je Dragan Stojković selektor, to je da u ključnim mečevima ova selekcija pruža najbolje partije.
To je bio slučaj u poslednjem kolu kvalifikacija protiv Portugala, ali i u poslednjem kolu Lige nacija, kada su Orlovi slavili kod Norveške u gostima, koju je na tom susretu predvodio verovatno i najbolji napadač sveta u ovom trenutku – Erling Haland.
Zbog svega toga vam hrabro preporučujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 2.70.


Iako je ulog zaista ogroman, mišljenja smo da ovo neće biti zatvoren meč i da će biti dosta golova, a igru 3+ kladionica Meridianbet ceni sa fantastičnom kvotom 2.08.

Za kraj, mišljenja smo da će Aleksandar Mitrović i drugari postići dva ili više pogotka na stadionu “974”, pošto Srbija i nema drugog izbora nego da napadne svog rivala na ovom susretu, a igru D2+ kladionica Meridianbet plaća sa odličnom kvotom 2.55.

SREĆNO ORLOVI!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.