Tip dana košarka: Real Madrid – Partizan: Kralj još nije mrtav, ali je smrtno ranjen

Neverovatan meč gledali smo na početku četvrtfinalne serije između Real Madrida i Partizana. Crno-beli su slavili trojkom Pantera u poslednjoj sekundi i tako preuzeli prednost domaćeg terena u ovoj seriji. Za prolaz na Fajnal for trebaju tri pobede, a posle večerašnje utakmice u Madridu, naredne dve se igraju u beogradskoj Areni. Druga utakmica u Vizink centru u španskoj prestonici igra se večeras od 20.45.

Real Madrid: Tavaresova povreda za Ćusovu glavobolju

I pored poraza u prvom meču mnogi i dalje smatraju Real za favorita u četvrtfinalnoj seriji sa Partizanom. Nije to čudo, Madriđani imaju sjajan tim, popunjen na svim pozicijama i sigurno je naoštren da uzvrati Partizanu za poraz od pre dva dana. Jeste Real poraz doživeo košem u poslednjoj sekundi, ali se mora reći da je ta Panterova lopta, na neki način, donela pravdu, jer je Partizan zaslužio pobedu.

Španski tim nije imao sreće ni kod povrede fantastičnog centra Valtera Tavaresa u finiši prvog poluvremena. Gorostas sa Zelenortskih Ostrva je povredio koleno, pokušao da igra u nastavku ali nije išlo. Po nama, krivac za povredu svog košarkaša je i trener Madriđana Ćus Mateo koji Tavaresa nije izvlačio iz igre više od 18 minuta u kontinuitetu u prvom delu. Obično Tavares ne igra toliko, posebno kada je potrošnja ogromna, kao što je bio slučaj u meču sa Partizanom.

Jedna drugi košarkaš je na svoja leđa preuzeo tim i skoro ga odveo do pobede. Radi se o Gabrijelu Deku koji je od samog starta pokazoa da će to biti njegov meč. Na kraju je ubacio koš uz faul Ledeja, kojim je Real došao do poena prednosti 21 sekundu do kraja meča. Utakmicu je Argentinac završio sa 24 poena i 8 skokova, što je skoro duplo u odnosu na njegov prosek u tioku Evrolige kada je ubacivao 12,3 poena po meču. Odličan meč odigrao je i Geršon Jabusele sa 14 koševa, ali i sa nekim promašajima kada se meč lomio. Dvocifren učinak ostavrio je i često pominjani Tavares sa 12 koševa, sve u prvom poluvremenu, te Džanan Musa sa 10 koševa, ali ne baš vrhunskom partijom.

Ostali nisu bili previše zapaženi. Hezona jeste pogodio dve trojke i ubacio 8 koševa, a Hanga je imao jednu sasvim solidnu rolu na obe strane terena sa 5 koševa i odličnom odbranom. Nedostajao je Vensan Poarije koji je operisao slepo crevo i neće ga biti ni u drugom meču, dok je odlukom trenera van rostera bio još jedan visoki Francuz Korneli. S obzirom da Tavares, najverovatnije, neće igrati u drugom meču i pored činjenice da povreda nije teže prirode, sigurno je da će Korneli biti u timu. Za Čusa je važno da se oporavio Najdžel Vilijams-Gos, koji nije igrao u finišu regularnog dela Evrolige, a bivši plej Partizana bio je sasvim solidan u prvom meču, ali samo u napadu, dok se u odbrani nije proslavio.

Real će, bez svake sumnje, krenuti jako od podbacivanja lopte u drugom meču. Jasno je Madriđanima da u slučaju još jednog poraza na svom parketu nemaju nikakvu šansu da odu u Kaunas i napadnu trofej bez koga su prošle sezone ostali u finalu protiv Efesa. Očekujemo i ogroman pritisak na arbitre meča, pošto je i trener Mateo Ćus apostrofirao situaciju iz finiša meča kada je Musi sviran faul u napadu, prenebregnuvši činjenicu da je Partizan oštećen mnogo puta u toku utakmice, ali valjda u Madridu to uzimaju kao nešto normalno. Čak i taj prekršaj Muse bio je očigledan, po novim pravilima, pa je jasno da je pominjanje tog detalja u svrhu pritiska na sudije drugog meča. Videćemo, ukoliko Real ne ode na Fajnal for, Ćus drugu priliku neće imati, već je gotovo izvesno da na klupu kraljevskog kluba stiže Serđo Skariolo, sadašnji trener Virtusa i čovek koji je Španiji doneo evropsku krunu prošle jeseni.

Partizan: Panter sprema novu strelu za kraljevo srce

Od starta meča videlo se da Partizan zna šta želi u Madridu. Čak i kada je domaćin stekao onu solidnu prednost tokom drugog poluvremena bilo je jasno da se to može stići ako crno-beli sačuvaju prisebnost i ne paniče, pre svega u napadu. I nisu. Lopta je i dalje išla dobro, mada je Real igrao bolju odbranu kada na terenu nije bilo Tavarsea. Upravo je vreme dok je visoki centar bio u igri Željko Obradović forsirao napad sa perimetra, Smailagić je tu bio ključni čovek, ima odličan šut sa distance, a brži je od protivničkog centra ako mu ovaj izađe na šut. U pik igri sa Panterom bio je nezaustavljiv i Madriđani nisu znali ko je opasniji ako mu se ostavi delić prostora.

Pad je usledio na početku treće četvrtine kada je štu malo stao, a nije bilo spuštenih lopti za Lesora u reketu. Tek su dve trojke Madara, koji je, odmah da kažemo, jedan od istinskih junaka trijumfa, a malo je zaboravljen zbog Panterovog koša, vratile samopouzdanje Partizanu. Ne treba isticati zasluge svakog pojedinačno, košarka je kolektivni sport, ali ako već govorio o učinku igrača, pored Pantera koji je još jednom pokazao svu opravdanost Obradovićeve odluke da mu dodeli kapitensku traku na početku sezone, Smailagićeva hrabrost da se licem u lice sudari sa Tavaresom i ne ustukne nijednog sekunda, vredna je svake hvale. Zek Ledej je ubacio solidnih 13 poena, ali smo sigurni da ovo nije njegova najbolja partija i da on može i mora mnogo bolje, pogotovo mu se zamera neoprezan faul kod šuta na Deku u poslednjem napadu Rela pre trojke Pantera, kada je Argentinac dobio i dodatno bacanje.

Od onih koji imaju veliku rezervu u sebi za drugi meč je i Dante Egzum. On je tek u samom finišu pokazao zašto je bio čovek odluke u mnogim mečevima. Njegove greške kod prenosa lopte doprinele su odvajanju Reala na startu drugog poluvremena. Avramović i Madar su zaslužili pohvale, a posebno Izraelav+c za igru u odbrani. O Lesoru i njegovoj energiji je toliko toga rečeno da su njegovi mečevi, poput ovog, postali ”prosek”, a bio je sjajan. Nije zanemarljiv ni doprinos Trifunovića, kome je trener ukazao šansu da igra više od 13 minuta u ovako važnom meču, a bude i u startnoj postavi. U drugom meču čekamo i reakciju Papapetrua, potpuno neprimetnog za u prvoj utakmici, mada je Grk igrao tek nešto više od 5 minuta.

Reč dve i o Željku Obradoviću. Kada vojsku predvodi takav general, svaka odluka na terenu ima i glavu i rep. Čak i poslednji šut nije sticaj okolnosti, makar tako sve izgledalo sa strane. Nije prvi put da Panter rešava mečeve, a to što je za nekog onakav pokušaj ”nerezonski”, nije i za kapitena Partizana koji to radi tokom cele karijere. Da je lopta, eventualno, otišla u reket, pravo je pitanje da li sudije dosudile faul, čak i kada bi bio očigledan. Ne treba pričati o tome šta bi bilo kad bi bilo. Pred partizanom je druga utakmica koju trebaju da odigraju bez pritiska. Ne mogu da izgube mnogo, a mogu da dobiju sve, nije Kaunas tako daleko.

Naš predlog:

Kladionice su ponovo dale veliku prednost Realu. U Meridianbet-u pobeda Madriđana procenjuje se kvotom 1.38 dok je trijumf Partizana čak 3.18.

Naš prvi predlog su poeni, u prvom meču ih je ukupno bilo čak 176, dok je sada granica na 169,5. Ne verujemo da će ovog puta biti mnogo koševa, pa je predlog manje od granice sa kvotom 1.88 u kladionici Meridianbet. Samim tim smatramo da će koševa biti mnaje i u prvom poluvremenu za koje je granica na 85,5 poena ukupno, a za (-) kvota je 1.82.

Izdvajamo i po jednog igrača iz oba tima. Kod Reala je to Džanan Musa, čiju reakciju očekujemo i verujemo da može preko granice od 15,5 poena, kolika mu je granica u Meridianbet-u sa kvotom 1.91 za (+). U Partizanu je ovo pravi meč za Matijasa Lesora, granica mu je postavljena na 12,5 koševa, a za (+) kvota je 1.91 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.